Martin's blog: Als hij kon toveren…..

30-01-2024

In het Zuiderpark gebeurt elk jaar in januari of februari iets wonderbaarlijks. Als nog geen enkele struik bloeit, bekleedt de toverhazelaar zich met magische, vreemd gevormde zwavelgele bloemen. Ecologen houden zich zelden bezig met tuinplanten, maar voor de toverhazelaar maak ik een uitzondering.

Gele voorjaarsjas
Ik weet nog goed hoe ik op een koude winterdag ergens eind jaren tachtig op een landgoed op de Veluwe mijn eerste toverhazelaar tegenkwam. Het was koud, de grond knisperde onder mijn voeten en de omringende weilanden waren voorzien van een dunne laag rijp. Een waterig voorjaarszonnetje deed zijn best om koning winter te bewegen het land weer te verlaten. Op de achtergrond klonk het schelle belletje van een pimpelmees. En daar op een hoek, op een zonbeschenen beschutte plek, stond de tovenares in haar gele voorjaarjas mooi te wezen. Voorzichtig kwam ik dichterbij om het gele gewaad beter te bewonderen.

Toen ik de bloemetjes van de toverhazelaar beter bekeek, bleek dat ze niet alleen maar geel waren. Een bloemetje bestaat namelijk uit vier gele, dunne, slipvormige kroonbladen. Die ontspringen tussen vier korte roodbruine kelkbladen. Een gele bloem met roodbruin hartje, zeg maar. Diverse bloemetjes zitten gegroepeerd bij elkaar aan een tak en elke tak heeft weer meerdere groepen van bloemetjes.

De naam toverhazelaar komt waarschijnlijk  van de Engelse benaming Witch-hazel

Diverse soorten en kleuren
Er bestaan meerdere toverhazelaars. De meest bekende zijn de Chinese en de Japanse toverhazelaar. Die laatste staat in ons eigen Zuiderpark. In veel tuinen en parken wordt vaak de kruising tussen beide aangeplant. Er is veel geselecteerd op kleur en vorm. Zo zijn er treurvormen van toverhazelaars en zijn er naast de gele exemplaren ook rode en oranje vormen. De Amerikaanse toverhazelaar bloeit al in de herfst en de bloemen hebben een groene kern. Toverhazelaar zijn niet alleen betoverend in het vroege voorjaar. Ook in het najaar tooien ze zich met schitterende herfstkleuren. Een verandering als bij toverslag, zeg maar.

Wonderbaarlijke krachten
Afgezien van een betoverend uiterlijk heeft een toverhazelaar op het eerste oog weinig wonderbaarlijke krachten. De naam toverhazelaar komt waarschijnlijk  van de Engelse benaming Witch-hazel wat een verbastering is van Wych-hazel en slaat op de buigzaamheid van de takken. Dat lijkt me weinig met toverkunst van doen
hebben. Toch vind je op internet diverse claims van een geneeskrachtige werking bij klachten van huidirritatie, acne en aambeien. Het schijnt dat je huid er zelfs jonger van wordt. Dat zou pas magisch zijn toch?!

Martin is stadsecoloog van gemeente Den Haag. Voor het Haagse Groen neemt hij je elke maand mee op pad, de stadsnatuur in. Meer blogs lezen van Martin? Dat kan op de pagina Op pad met Martin

Foto Martin: Merijn van Grieken

 


Beeld: Pixabay

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 

 

Cookie-instellingen