‘Liever Top 2000 dan harde knallen voor dieren in stadsboerderijen’

18-12-2023

Knallend het jaar uit? Niet overal in Den Haag. Vuurwerk afsteken is verboden in en rond onze duinen, parken, bossen, stadsboerderijen, dierenopvang en maneges. Goed nieuws voor de dieren die in onze stad leven. “Wij draaien Oudjaarsnacht de Top 2000”, zegt Hans de Rijk van de stadsboerderijen.

Queen, Mariah Carey, Wham, Coldplay… Op Oudjaarsnacht kunnen de schapen, geiten, koeien, cavia’s en konijnen van stadsboerderijen genieten van muziek. Ze gaan 's nachts naar binnen. Bij boerderijen midden in woonwijken, zoals het Waaygat op Scheveningen en de Woelige Stal in Transvaal, gaat de radio aan.

“Voor dieren is de jaarwisseling geen feest. Ondanks het vuurwerkverbod rond onze boerderijen schrikken de dieren van het geknal en de lichtflitsen uit de wijken. Daarom zetten we die ene nacht per jaar muziek aan om ze af te leiden. Dankzij de radio vallen de knallen minder op en blijven de dieren rustiger”, vertelt Hans. Dat werkt voor huisdieren trouwens ook.

Er geldt een vuurwerkverbod rond stadsboerderijen, parken, duinen, bossen, maneges en dierenasiels.

Ook Haagse boswachters zijn blij met het vuurwerkverbod op kwetsbare plekken, zoals parken, duinen, bossen, maneges, dierenasiels en ziekenhuizen. Op al deze plekken is het afsteken van vuurwerk verboden tussen 31 december 18.00 uur tot 2 uur ’s nachts. De locaties zijn met borden aangegeven. Politie en boswachters handhaven het verbod.

"Oud & Nieuw is onrustig voor de wilde dieren, zoals konijnen, egels, vossen, uilen, eekhoorns, zwanen en grote grazers als Schotse Hooglanders. De knallen worden elk jaar harder. Dieren hebben een veel beter gehoor dan wij. Het geluid en de trillingen van de knal komen nog veel harder binnen dan bij ons”, zegt boswachter Anouk van gemeente Den Haag.

Boswachter Anouk: Oud & Nieuw is onrustig voor de wilde dieren. (Foto: Frank Jansen)

De plotselinge verplaatsing van de luchtdruk en de trilling van de knal zijn een aanslag op het gehoor en oriëntatie van wilde dieren. “Zij kunnen in paniek wegvluchten, tegen een hek rennen of plots de weg oversteken. Dit levert veel stress op en de dieren kunnen zich hierbij ernstig verwonden”, zegt Anouk.

Extra energie
Veel dieren hebben in de wintermaanden rust nodig. “Als ze in de stress schieten, kost ze dat energie. Gevolg kan zijn dat ze verzwakt de winter uitkomen en uiteindelijk door uitputting doodgaan. Dus hoe minder vuurwerk, hoe beter. We moeten de dieren in onze stad koesteren”, aldus de boswachter.

Wil jij geen vuurwerk in jouw buurt? Vraag het aan!
Maak jij je zorgen over jouw dieren? Ook deze jaarwisseling kunnen bewoners met elkaar afspreken in hun buurt geen vuurwerk af te steken. Je kunt hier tot 27 december 2023 een aanvraag doen bij de gemeente.

Tips!

  • Maak met jouw buren afspraken over het afsteken van vuurwerk
  • Laat duidelijk zien waar de grens loopt van het gebied waar vuurwerk niet mag
  • Houd rekening met bewoners die niet willen meedoen
  • Spreek met elkaar af waar in er wél vuurwerk afgestoken mag worden
  • Neem eventueel contact op met de wijkagent om de gemaakte afspraken te delen
  • Met een speciaal bord laat je zien dat in jouw buurt vuurwerk verboden is
  • Je kunt bij de gemeente een bord voor een vuurwerkvrije buurt aanvragen en vanaf 26 december 2023 afhalen bij een stadsdeelkantoor bij jou in de buurt
  • Hang de borden op zijn laatst 31 december 2023 op en haal ze uiterlijk 3 januari 2024 weer weg

 

 

Door: Merijn van Grieken
Hoofdfoto: Pixabay

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen