Martin’s blog: Straatschoffies

28-11-2023

Kauwtjes zijn zonder twijfel de straatschoffies van onze steden. Je kent ze wel, de kleine zwarte kraaitjes met een grijze kop. Ogenschijnlijk niets anders dan een stel herrie- en rommelmakers. Toch is hun verborgen leven niet wat we denken.

Acrobaten
Kauwtjes zijn luchtacrobaten eerste klas. Ze zijn als geen ander in staat om najaar- en winterstormen te bespelen. Moeiteloos maken ze gebruik van de stijgende en dalende windstromen zonder dat het ze ook maar enige moeite lijkt te kosten. Kauwen oefenen hun hele leven om het spel met de wind te vervolmaken.

Waar veel vogels een aangeboren kennis hebben van wat gevaar is, is dat bij kauwen helemaal niet zo. Kauwen leren dit van elkaar. Wanneer een kauw een negatieve ervaring heeft gehad met bijvoorbeeld een kat, dan wordt de gehele kauwengemeenschap hiervan zo snel mogelijk op de hoogte gesteld.

Tot de dood ze scheidt
Kauwtjes zijn uitzonderlijk trouw aan hun partner en gaan een relatie aan voor het leven. Wanneer ze ongeveer een jaar oud zijn, zoeken ze een partner om zich mee te verloven. Mannetjes doen stoer om de dame van hun keuze te verleiden. Hij pocht, imponeert en laat zien wat voor mooie nestplekjes hij in gedachten heeft. Dit gedrag laat hij natuurlijk alleen zien als zij, de dame van zijn keuze, kijkt.

Zodra twee kauwtjes elkaar het ja-woord hebben gegeven komt er nooit meer een andere kauw tussen en wijken ze niet van elkaars zijde. Op tweejarige leeftijd zijn ze geslachtrijp en zou je kunnen zeggen dat er sprake is van een getrouwd paartje. En aangezien kauwen makkelijk twintig jaar kunnen, worden duurt een kauwenhuwelijk al gauw langer dan een gemiddeld mensenhuwelijk.  

Binnen een kauwenkolonie heerst een strikte sociale rangorde. Hier wordt doorgaans weinig over gekibbeld. Elke kauw kent zijn plaats wanneer het gaat om de beschikbaarheid van voedsel of een eenmaal veroverde nestplek. Hoe hoog een vrouwtje in de rangorde staat, hangt uiteindelijke helemaal af van de rangorde van haar partner. Het komt dan ook nooit voor dat vrijgezelle dames interesse hebben voor een lager in de rangorde aanwezige man. Tussen twee echtlieden is er nooit strijd. Samen bezetten ze een plek in de sociale rangorde van de groep en verdedigen ze eensgezind hun nestplek, totdat het voor iedereen duidelijk is dat dat hun plekje is.

Hoezo straatschoffies?

Martin is stadsecoloog van gemeente Den Haag. Voor het Haagse Groen neemt hij je elke maand mee op pad, de stadsnatuur in. Meer blogs lezen van Martin? Dat kan op de pagina Op pad met Martin

Foto Martin: Merijn van Grieken

 

 

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 

 

Cookie-instellingen