Genieten van groen is zorgen voor groen

26-07-2023

De zon schijnt en dan genieten we nog meer van al het moois dat onze Haagse natuur en het Nationaal Park Hollandse Duinen te bieden heeft. Als we in de toekomst ook nog willen genieten van onze duinen, parken en bossen, moeten we er goed voor zorgen. Lees hier hoe en waarom.

De hond uitlaten in het Westduinpark, barbecueën in Park Madestein of lekker wandelen op Landgoed Clingendael. Er is zoveel te doen in de Haagse natuur. En we zien dat steeds meer bewoners en bezoekers daar gebruik van maken. Dat juichen we toe. Maar de natuur is ook kwetsbaar, zeker in bepaalde perioden in het jaar.

“Tijdens het broedseizoen maken we bezoekers al attent op de regels die gelden om broedende vogels en dieren die jongen krijgen te beschermen. Maar ook na het broedseizoen heeft de natuur extra bescherming nodig. Iedere keer als iemand van het pad afgaat of een hond los laat lopen, kunnen er planten worden platgetrapt of dieren worden verstoord”, vertelt boswachter Alex.

Ook buiten het broedseizoen graag op het pad blijven en je hond aan de lijn!

Campagne
Om in toekomst te blijven genieten van ons Haagse groen is de gemeente samen met Dunea en Nationaal Park Hollandse Duinen een pilot begonnen. Bezoekers van het Westduinpark en Meijendel (Dunea) maken we met spandoeken en borden attent op de belangrijkste regels; namelijk blijf op de paden en houd de hond aangelijnd. Ook roepen we via social media bewoners en bezoekers van onze groengebieden op om goed voor de natuur te zorgen.

We willen de vos en zijn welpen graag beschermen in het Westduinpark

Noodzaak
De noodzaak om bezoekers te wijzen op de regels is er volop. “Het Westduinpark is een Natura2000 gebied. Het is een Europees beschermd natuurgebied omdat er bijzondere planten en dieren leven. We moeten dus goed voor het gebied zorgen en dat kunnen we niet alleen”, aldus boswachter Alex.

“De spandoeken en borden zijn nu alleen geplaatst in het Westduinpark maar natuurlijk moeten we voor al onze bossen, parken en duinen goed blijven zorgen. Zodat ook onze kinderen en kleinkinderen kunnen genieten van al het moois dat het Haagse groen en het hele Nationaal Park Hollandse Duinen te bieden heeft.”

Samen zorgen voor de Haagse natuur

Hoe je dat kunt doen? Lees hier alle tips en regels voor de Haagse natuurgebieden. Kijk op www.nphd.nl/zorgvoorDH  

  • Blijf op de paden
  • Honden los in de losloopgebieden
  • Afval in de bak of neem het mee naar huis
  • Pas op met vuur!
 

 

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen