Dunea beheert de duingebieden tussen Monster en Katwijk: Solleveld, Meijendel en Berkheide. Deze drie gebieden hebben nagenoeg dezelfde functies: Dunea wint er drinkwater, beheert de natuur en zorgt ervoor dat mensen er kunnen recreëren. Jaarlijks komen er circa 1 miljoen recreanten. De duinen maken deel uit van Nationaal Park Hollandse Duinen.
Wat is een duindier? De grote en kleine grazers, zoals galloways, schapen en konikpaarden, komen van oorsprong niet in de duinen voor, maar worden wel ingezet voor begrazing om het duingebied open te houden. Ze zijn onmisbaar bij het duinbeheer. Eigenlijk kwamen reeën en vossen vroeger ook niet voor in onze duinen. Zij zijn pas gekomen omdat er door de overheid meer aandacht kwam voor bescherming van deze dieren. Reeën en vossen zijn in principe pas sinds respectievelijk de jaren 70 en 90 hier op eigen kracht heen gekomen. Toch worden alle deze dieren tot de duindieren gerekend.
De jury van de Duindieren-Top 10 bestaat uit duinwachter Tessa, ecoloog en natuurfotograaf Bart en specialist natuurmonitoring Niels. Hieronder de Duindieren Top-10:
#1 Konijn
Fotograaf Michal Morawski: “De foto is gemaakt in de duinen tussen Den Haag en Monster: Solleveld. Konijnen brengen vreugde en verwondering in mijn leven en zijn een symbool van onbezorgdheid en speelsheid.”
Duinweetje
Met de konijnen in Nederland gaat het helaas niet zo goed. Door verschillende virusziekten zijn hun aantallen erg achteruit gegaan. Terwijl ze super belangrijk zijn voor de ecologie van het duin.
#2 Reebok
Fotograaf Jaap Brand: "Zoals ze op de Veluwe het Edelhert hebben en zich de Koning van het bos noemt, zo hebben wij hier in de duinen het Reebok die voor mij de Koning van de duinen is met zijn mysterieuze verschijning en statige houding."
#3 Rups van de hermelijnvlinder
Fotograaf Monique Doon: "Mensen wandelen vaak en zien niet al het moois dat verscholen is in het prachtige duingebied."
Duinweetje:
De hermelijnvlinder is een beschermde rode lijst soort (kwetsbaar), die vooral in halfopen landschappen aan de kust voorkomt. Daarom zorgt Dunea via maaien, begrazing en het stimuleren van kleine stuifkuilen dat dit soort landschappen niet dichtgroeien.
#4 Tapuit
Fotograaf Simone Zaal: "Ik vind het zeer fascinerend dat deze vogel een nauwe samenwerking heeft met de konijnen. Dit omdat ze broeden in konijnenholen. Het konijn maakt een hol en de Tapuit maakt daar dankbaar gebruik van. De man Tapuit kleurt mooi zwart/wit en het lijkt dan net een bandiet met zijn masker. Dat moet je toch wel een beetje zijn om zo je nest veilig te stellen. Helaas heeft ook deze vogel het zwaar en nemen de aantallen af.”
#5 Keizersmantel
Fotograaf Audrey van der Hoorn: "De prachtige ogen van deze keizersmantel trokken meteen mijn aandacht, naast de warme kleuren op de vleugels. Meijendel is één van de prachtige natuurgebieden waar ook vlinders zich volledig thuis voelen. Ze genieten daar van alle rust, schoonheid en vrijheid."
Duinweetje:
Keizersmantels worden pas vanaf 2014 waargenomen in Meijendel, maar in 2014 werden er maar liefst 922 geteld door vrijwilligers van Dunea. Niet alleen dieren worden geteld, ook alle plantjes worden zorgvuldig gemonitord.
#6 Ram
Fotograaf Daphne Mierop: "Ik geniet van alle dieren die ik tegenkom. Fladderende vlinders, springende reeën, huppelende konijnen en jagende vossen. De rustige runderen en de wiebelige libellen. Toch kies ik voor de ram. Omdat hij zo krachtig is. Omdat de ram met zijn schaapjes de woekerende planten weg eet. En daardoor de wind en het zand vrij spel hebben. Zodat deze prachtige, beschermende duinen ook duinen kunnen blijven."
#7 Nonnetje
Fortograaf Miriam Buis: "Mijn favoriete duindier is deze watervogel: het nonnetje (man). Dat er zulke mooie dieren gewoon in de buurt leven."
Duinweetje:
Het nonnetje behoort als wintergast tot de 'kwetsbare soorten' en is als zodanig opgenomen in de aanvullende Rode Lijst. Dit betekent dat er extra aandacht is voor deze kwetsbare vogelsoort.
#8 Galloways
Fotograaf Bianca Borsten: "Galloways hebben nooit haast. Ze liggen of eten gras. De hele dag door. Staan wat met elkaar te staan, doen rustig, lopen langzaam... Zachtaardige reuzen."
Duinweetje:
Galloways komen van oorsprong niet in de duinen voor, maar worden ingezet voor begrazing om het duingebied open te houden. Ze zijn onmisbaar bij het duinbeheer.
#9 Boomkikker
Fotograaf Monique de Groot: "De boomkikker is maar zeer korte periode te vinden en dan weer lange tijd in winterslaap. Knalgroen maar gaat toch zo op in het landschap dat je het je best moet doen om er één te zien. Meestal rustig zittend op een struik. Maar als ze in actie komen is het genieten. De snelheid waarmee ze een vliegje vangen. De acrobatische toeren als ze zich verplaatsen. En het prachtige geluid in de paartijd in mei, juni als ze echt een zomeravondconcert weggeven."
#10 Vos
Fotograaf Ron van Rijn: “De wijze hoe de vos zich staande houdt, is wonderbaarlijk. Wanneer een vos welpen heeft zie je de liefde voor haar kroos terug. Het mooie van de vos is dat hij niks verspilt van de jacht."
Dit is een bewerking van het verhaal dat al eerder verscheen op de site van Dunea. Benieuwd naar het hele verhaal inclusief het juryoordeel kijk dan op de site van Dunea.
Lees ook:
Langs de Haagse kudde
Nieuwsbrief
Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Aanmelden