Stadsparken in Den Haag: hier komen wij graag!

25-04-2023

Het is vakantie en voorzichtig aan wat meer lente. Genoeg reden om eropuit te trekken. En dat kan lekker dichtbij. Wandelen, chillen, picknicken, skaten of je ‘zorgen laten vlieden’ in een van de mooie stadsparken bijvoorbeeld. Het Haagse Groen zet acht stadsparken op een rij waar wij graag komen.

Westbroekpark: Waan je in Engeland
Natuurlijk ken je het Westbroekpark in Scheveningen… Het is één van de mooiste parken van Den Haag met grote speelweiden, vijvers en watergangen. Het doet denken aan een Engels park door de bomen en de doorkijkjes die soms net op een schilderij lijken. Maar ken je de Theeschenkerij en de Waterkant ook? Je kunt er een roeibootje huren en het park vanaf het water verkennen. En neem beslist een kijkje in rozentuin waar tussen juni en eind oktober de 20.000 rozenstruiken bloeien. 

Het Westbroekpark kun je met een roeibootje verkennen (Foto: Jurriaan Brobbel)

Sunny court: Een verborgen parel
Nooit gehoord van Sunny Court? Dat kan. Dit klein gemeentelijk parkje van zo’n 3000 m2 ligt ingesloten tussen de Laan van Meerdervoort, Reinkenstraat, Obrechtstraat en de Koningin Emmakade. In de eerste kwart van de vorige eeuw liep er een treinspoortje van Hollands Spoor naar de Anna Paulownastraat doorheen. Na de Tweede Wereldoorlog kwam er een tennispark, waarvan het nu nog de naam van draagt. ’s Winters kon er geschaatst worden. Er moet ook nog een cactuskwekerij geweest zijn. Sinds 1977 is Sunny Court een gemeentepark dat door enthousiaste vrijwilligers wordt onderhouden. De ingang ervan is aan de Laan van Meerdervoort 189b.

Emma’s hof: Groene oase

Deze groene oase in de Galileïstraat van het Regentessekwartier is bij veel buurtbewoners wel bekend. Voor bezoekers is het even zoeken. De prachtige duurzaam ingerichte stadstuin ligt goed verscholen. Als je door de poort naar binnengaat, is het een plek van rust. Een perfecte spot voor een boek. Kinderen kunnen er heerlijk kliederen bij de natuurlijke speelplek met waterpomp. De tuin wordt al tien jaar onderhouden door buurtbewoners.

Kinderen kunnen in Emma's Hof heerlijk kliederen bij de natuurlijke speelplek met waterpomp. (Foto: Valerie Kuypers)


De Paleistuin: Koninklijk ontspannen
Wil je midden in het centrum even koninklijk ontspannen en ontsnappen aan de drukte van de stad? De Paleistuin, vroeger ook wel de Prinsessentuin, is de uitgelezen plek daarvoor. De stadstuin ligt verscholen tussen Paleis Noordeinde, de Koninklijke Stallen en het Koninklijk Archief. Neem broodjes en een kleedje mee voor een picknick of haal een coffee to go. Geniet van de vijver, de oude bomen en de bloemengazons. Of loop het labyrint. In de Paleistuin ligt het klassieke zeven paden labyrint, de oudste vorm die ooit is gevonden. Je kunt het labyrint lopen als meditatie, bezinning of heling, met een vraag of een thema.

In de Paleistuin ligt het klassieke zeven paden labyrint, de oudste vorm die ooit is gevonden. (Foto Valerie Kuypers)

Japanse Tuin: Feest voor je zintuigen
De Japanse Tuin op Landgoed Clingendael is van zaterdag 29 april t/m zondag 11 juni van 9.00 tot 20.00 uur weer open voor bezoekers. Het voorjaar is een feest voor je zintuigen: Bloemen ontluiken, de zon piept tussen de sierkersen door. Struin langs azalea’s, blauwe heesters en veertig soorten mos. Er zijn misschien wel honderd redenen om een keer naar deze groene parel in Den Haag te gaan. In dit artikel 'Japanse Tuin gaat open: feest voor je zintuigen' staan er zes.

De Japanse Tuin is zo mooi in de lente (Foto: Jurriaan Brobbel)

Park Sorghvliet: ‘Je zorgen laten vlieden’
Achter het Catshuis ligt stadspark Sorghvliet waar de tijd stilstaat en rust heerst. Een groene parel waar je in alle stilte, op de vogelgeluiden na, kunt opladen. Park Sorghvliet is deel van de nalatenschap van Jacob Cats. Raadpensionaris, dichter ‘Vadertje Cats’, kocht in 1643 een stuk grond met een boerderij van ruim 3 hectare. Hij richtte de grond in als een plek waar hij zijn ‘zorgen kon laten vlieden’. Op de plek waar de boerderij stond, liet hij een eenvoudig herenhuis bouwen, het huidige Catshuis. Het park aan de Scheveningseweg is alleen toegankelijk voor mensen met een jaarkaart. Het aantal toegangskaarten is beperkt.

Heemtuin van Pluk! Den Haag (foto: Pluk Den Haag)

Het Zuiderpark: Park vol verhalen
Het volkspark uit de jaren 20 is een ruim park waar je heerlijk kunt wandelen, skaten of fietsen. Het stadspark bestaat 100 jaar en heeft veel bijzondere plekken en zit vol verhalen. Bijvoorbeeld uitzichtheuvel De Villierskopje, de middeleeuwse eendenkooi of landschapstuin De Heimanshof. Het arboretum (de bomentuin) Landengebied heeft 695 verschillende soorten bomen. Met 2,5 miljoen bezoekers per jaar weten we de groene longen van Den Haag massaal te vinden. Tien leuke groene weetjes over het Zuiderpark. 

Madestein: Van vlindertuin tot heempark
Het is dan wel geen stadspark, maar we noemen ‘m hier toch. Want ken jij recreatiegebied Madestein al? Dit is een van de grootste groengebieden van Den Haag met voor ieder wat wils: vogels spotten, wandelen, spelen en naar stadsboerderij Hoeve Bijdorp. De kinderen kunnen ook lekker spelen bij strandjes en de lig- en speelweides rond de grote en kleine recreatieplas. Bezoek ook eens de vlindertuin of de pluktuin van Pluk! Den Haag. Vanaf mei kan er weer geplukt worden. Of wandel eens door het heempark waar je door verschillende Nederlandse landschappen wandelt, zoals bossen, weilanden, duinen, polders en dijken. Madestein is met de fiets bereikbaar via de fiets- en wandelbrug over de Lozerlaan.

Recreatiegebied Madestein is een van de grootste groengebieden van Den Haag met voor ieder wat wils.


Tekst: Merijn van Grieken
Hoofdfoto: Fleur Beemster, Paleistuin

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen