Wat is het broedseizoen?
Milan: “Dit is de tijd in het jaar dat dieren zich voortplanten om hun soort in stand te houden. Ze zoeken een partner, paren met elkaar, baren of werpen jonkies of broeden eieren uit. Het is een bijzondere tijd waarin dieren in onze stad extra kwetsbaar zijn.”
Hoe lang duurt het broedseizoen?
Anouk: “Het broedseizoen in Den Haag is van 15 maart tot 15 juli. Dit is een richtlijn omdat de meeste vogelsoorten en dieren in deze periode kleintjes krijgen. Maar er zijn vogels zoals de blauwe reiger en de bosuil die al in februari een nest bouwen en broeden. Ook vossen zijn er eerder bij. Zij paren in januari en werpen hun jongen in maart. Reeën paren in juli/augustus en zetten bijna een jaar later, in mei, een of twee kalveren op de wereld."
Wat heb ik als mens met het broedseizoen te maken?
Milan: “Ons gedrag heeft invloed op dieren. Hoe beter we ons aan de regels houden, des te beter de start van de nieuwe generatie dieren. Als je bij vrienden op bezoek gaat die net een baby hebben gekregen, weet je dat rust, hygiëne en een beetje afstand belangrijk zijn. Voor de dieren in onze natuur is dat niet anders. Blijf op de paden en houd de hond kort aangelijnd.”
Waarom moet ik op het wandel- of fietspad blijven?
Anouk: “Als je van het pad afgaat, vertrap je niet alleen bijzondere planten maar verstoor je ook de dieren. Veel dieren komen verzwakt uit de winter. Ze hebben alle energie nodig om voedsel te zoeken, een partner te vinden en voor hun jongen te zorgen. Als mensen en honden onverwachte bewegingen maken, zoals van het pad afwijken, schrikken ze. Ze ruiken gevaar, raken gestrest, vluchten en raken uitgeput. Het gaat ten koste van de energie die ze hard nodig hebben om voor nageslacht te zorgen.”
Waarom moet mijn hond kort aan de lijn?
Milan: “Loslopende honden laten in de groengebieden een geurspoor achter dat wilde dieren ruiken. Ze koppelen dat aan de aanwezigheid van een wolf. Dus: gevaar! Omdat de geur lang blijft hangen, durven ze er weken, soms zelfs maanden, niet meer te komen. Loslopende honden hebben een negatief effect op konijnen, eekhoorns en andere kleine zoogdieren en kunnen zorgen dat grote grazers schrikken en gaan hollen, waardoor ze een gevaar vormen voor recreanten.
Daarnaast broeden vogels zoals de eend, gans, zwaan, graspieper, tjittjaf, roodborst en houtsnip op de grond of maken laag in de struiken een nest. Als een hond door de struiken struint, raken de vogels in paniek en vliegen op. De kans is groot dat zij niet naar het nest terugkeren en hun eieren niet uitkomen. Houd daarom flexlijnen kort bij het uitlaten zodat de hond op het pad blijft."
Waar kan ik mijn hond los laten lopen?
Anouk: “We hebben in Den Haag speciale losloopgebieden. En we hebben gebieden waar een hond altijd aan de lijn moet. Hier kun je alle regels vinden voor het uitlaten van de hond. Op de hondenkaart van gemeente Den Haag staan de losloopgebieden.
Wat zijn de meest gehoorde smoesjes?
Milan: “Mensen zeggen dat het losrennen bij de natuur van hun hond hoort. Of dat hij kan aangelijnd zijn ontlasting niet kan doen. Laatst zei iemand dat zijn hond door ziekte niet meer lang te leven heeft en hij hem daarom de vrijheid van het losrennen gunde. Die had ik niet eerder gehoord. Wel hoor ik vaak: ‘Ik wilde mijn hond echt nét aan de lijn doen’.”
Wat kost een boete?
Milan: “Ik ben een dierenliefhebber en heb niets tegen honden. Integendeel. Maar het is mijn werk om de natuur te beschermen zodat de dieren kunnen bouwen aan een volgende generatie. Buiten de aangewezen losloopgebieden moet de hond aan de lijn. Simpel. Word je betrapt, dan kost dat 100 euro.”
Wat is de grootste misvatting over het broedseizoen?
Anouk: “Er wordt te makkelijk over gedacht. Van ach, het is maar een nestje of wat is nou een meter van het pad af? Maar als honderd mensen dat zeggen zijn er al 100 nesten met gemiddeld 5 eieren verstoord. Dat zijn dan 500 eieren die niet uitkomen.”
Kan ik thuis meegenieten van het broedseizoen?
Anouk: “Ja! Kijk mee met de nestcams van Dunea naar de kerkuilen bovenin het bezoekerscentrum de Tapuit en de nestcam van de slechtvalken bovenin de watertoren van Scheveningen. Ook staan de webcams van Beleef de Lente van Vogelbescherming Nederland weer aan. Tot 1 juli kun je live meekijken naar het wel en wee van vogels in hun nest.”
Dringend advies in de natuur:
- Blijf op de wandel-, fiets- en ruiterpaden
- Houd de hond kort aangelijnd
- Kijk op de hondenkaart waar je hond los mag
- Lees de toegangsborden over wat wel en niet mag
- Neem je afval mee
Anouk en Milan berichten op het instagramaccount van de Haagse boswachters over hun werk in onze stadsnatuur. Volg ze op: Instagram_boswachters@denhaag.nl
Tekst: Merijn van Grieken
Nieuwsbrief
Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Aanmelden