Tuinvogels tellen is leuk en nuttig. Doe je mee?

24-01-2023

We gaan dit weekeinde weer tuinvogels tellen. Doe je op 27, 28 en 29 januari ook mee met de Nationale Tuinvogeltelling? “Dankzij deze telling weten we hoe het gaat met de vogels in onze stad en hoe we ze beter kunnen beschermen”, zegt Boudewijn Schreiner van de Haagse Vogelbescherming.

Tuinvogels tellen is niet alleen leuk, maar ook heel nuttig. “Door vogels te tellen, krijgen we een beter beeld hoe het gaat met de vogels in onze stad. Ze zijn een goede graadmeter voor de kwaliteit van de leefomgeving. Gaat het goed met de vogels, dan gaat het goed met het groen en dus met de stad”, zegt stadsecoloog Martin van den Hoorn van gemeente Den Haag.

In 2022 deden in Den Haag 2.206 mensen met de Nationale Tuinvogeltelling mee.


Beter helpen en beschermen
“Als we weten hoe de vogels zich in onze tuinen ontwikkelen, kunnen we ze beter helpen en beschermen", zegt Boudewijn van de Haagse Vogelbescherming. "We kunnen namelijk ook veranderingen zien. Is er een plotselinge afname van een bepaalde vogelsoort, kan dat een signaal zijn dat er iets mis is met de voedselvoorziening. Of dat een besmettelijke ziekte rondgaat, zoals bij de merels het geval was."


Haagse Top-10
In 2022 deden 2.206 mensen in Den Haag mee met de Nationale Tuinvogeltelling. Zij telden toen 27.304 tuinvogels. De koolmees was het meest geteld in onze stad, gevolgd door de houtduif en kauw. Onderaan de top-10 staan de vink, roodborst en huismus. Opvallend is dat de huismus landelijk juist het meest geteld is.

De koolmees is de meest getelde vogel in Den Haag.  


Vogelrustgebieden
Voor vogels in de stad is het vaak lastig om rust te vinden. Om ze daarbij te helpen heeft Den Haag veertien vogelrustgebieden, waarvan negen in beheer van de Haagse Vogelbescherming. Er is er een in Rijswijk. “Dit zijn de koninkrijkjes van onze vogels. Het zijn onmisbare kraamkamers in het broedseizoen noodzakelijke logeerplekken voor wintergasten of voor doortrekkers”, zegt Boudewijn.

Als bewoner kun je ook veel doen om vogels te helpen en ze bescherming en rust te geven door je tuin of balkon vogelvriendelijk te maken. Vogels zoeken de drie V’s: Voedsel, Veiligheid en Voortplanting. Zie de video hieronder. Maar eerst gaan we dit weekeinde tuinvogels tellen! Tip: ’s Morgens vroeg zijn vogels het meest actief en valt er dus het meest te tellen.

Wie organiseert de Nationale Tuinvogeltelling?
Vogelbescherming Nederland organiseert de Tuinvogeltelling samen met Sovon Vogelonderzoek Nederland.

Hoe werkt het?
Tel op vrijdag 27, zaterdag 28 of zondag 29 januari 2023 één keer een half uur de vogels in jouw tuin of op het balkon. Download dan deze handige tellijst met 25 tuinvogels en print hem uit. Bekijk hier het filmpje over de spelregels.

Wanneer geef ik mijn telling door?
Geef jouw telling op de teldagen door via de web-app mijntuinvogeltelling.nl. Vul de telling uiterlijk maandagochtend 30 januari in vóór 12 uur.

Hoe doe je mee bij de stadsboerderij?
Heb je zelf geen tuin of balkon en wil je wel meedoen? Dat kan! Ga naar een van onze Haagse stadsboerderijen. Zij organiseren speciale telmomenten op en rond de boerderijen. Ook zijn er leuke activiteiten zoals voerbollen maken voor vogels, een vogelspeurtocht, pindaslingers maken.

Hoe herken ik vogels?
Kijk eens op het overzicht met de 25 meest voorkomende tuinvogels.

Kunnen scholen ook meedoen?
Scholen, kinderboerderijen en andere groepen kunnen eventueel al van tevoren tellen op een moment dat hun schikt.
 

 


Tekst: Merijn van Grieken
Beeld: Pixabay

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen