7 x Haagse herfst met oproep boswachters: 'Beperk wildpluk'

20-10-2022

In de herfst kun je allerlei moois zien in de Haagse stadsnatuur. Hier noemen we 7 bossen, parken en duinen waar je een keer geweest moet zijn. Met een boodschap van onze boswachters erbij. Ze roepen bezoekers op om wildpluk te beperken. Kastanjes, bessen en paddenstoelen is voedsel voor de dieren.

Onze boswachters zien het steeds vaker dat mensen naar huis gaan met ‘meer dan een handje’ paddenstoelen, wilde rucola, duindoorn- en meidoornbessen, rozenbottels, kastanjes, beukennootjes en eikels. Daarom roepen ze bezoekers op om wildpluk te beperken zodat er voldoende voedsel overblijft voor de dieren.

Zo volgt de vogeltrek naar Afrika de kustlijn. Duizenden vogels halen hun voedsel uit gebieden waar ze langs vliegen, het Haagse Westduinpark dus. Ze eten bessen en andere zaadachtigen van planten om kracht op te doen om verder te kunnen. Ook is het de wintervoorraad van andere dieren.

“Een klein handje bramen plukken voor onderweg, is geen probleem, maar als bezoekers met bakken en tassen naar huis gaan, kan het niet. Dat is diefstal. Eenvoudige stroperij noemen we dat. Neem daarom niet meer dan een handje mee naar huis”, zegt boswachter Alex van der Velden van gemeente Den Haag.

Laat zoveel mogelijk kastanjes, eikels, beukennootjes en bessen in de natuur. (Foto: Pixabay)


Beleef de Haagse herfst in deze 7 gebieden:

Sint Hubertuspark
Voor het grote publiek is Sint Hubertuspark een vrij onbekend bos. Of eigenlijk een duinrestant met verharde paden en open zandvlaktes. Voor dieren is het een paradijs. Het park kent met hoogteverschillen waarbij je beenspieren aan het werk worden gezet. Na een klimmetje op een lange trap heb je vanaf het hoogste punt, de Bloedberg, uitzicht over de stad en Scheveningen.

Landgoed Clingendael
Landgoed Clingendael is een echt wandelpark. De meeste paden zijn verhard en daardoor is het landgoed heel toegankelijk voor rolstoelgebruikers en kinderwagens. Je kunt twee wandelroutes volgen van verschillende afstanden. Ook is er een ruiterroute door het duinbos van Clingendael. Achter de oud-Hollandse Tuin ligt de verboden dijk. Het is een sprookjesachtige plek dankzij de glooiingen en het laagje mos.

Landgoed Clingendael is een echt wandelpark. (Foto: Valerie Kuypers)


Monumentale bomenroute
Den Haag is trots op de meer dan 1.250 bomen met een monumentale status. Om iedereen mee te laten genieten hebben we de wandeling ‘Groen met historie!’ gemaakt. De wandeling begint bij de Gevangenpoort. Je wandelt langs de 111 linden en 4 kastanjes aan de Lange Vijverberg naar het statige Lange Voorhout, waar 340 monumentale bomen staan. Je kunt de wandeling 'Groen met historie!' downloaden of printen.

Park Ockenburgh
Landgoed Ockenburgh is een ruim 350 jaar oud landgoed tussen Loosduinen en Kijkduin. Het was het domein van jonkheren en jonkvrouwen en ging maar één keer per jaar open voor het gewone publiek. Gelukkig is dat veranderd. Je kunt een kunst- en historieroute wandelen. De route begint bij het groene toegangshek van Villa Ockenburgh. De hele route kun je hier vinden.

Solleveld 
Duingebied Solleveld ligt achter Landgoed Ockenburgh. Het is een kwetsbaar gebiedje met grote open stukken en heide. De bomen zijn gekromd door de zilte zeewind en de eikenbomen staan nergens anders in Nederland zo dicht bij de zee als hier. Vanwege de kwetsbaarheid van de natuur kun je alleen met een dagkaart naar binnen. Die kun je bij De Tapuit, Villa Ockenburgh en online kopen

 De natuur is heel kwetsbaar in Solleveld. (Foto: Merijn van Grieken)


Het Haagse Bos
Geschiedenis voel je in het Haagse Bos. Niet alleen waren de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog actief in het bos, al eerder werden op de Bloedheuvel executies uitgevoerd en duellen uitgevochten. Ook Casanova rond 1758. Boswachter Mark Kras schreef een blog over de geschiedenis. Je kunt in het Haagse Bos ook op zoek gaan naar het mini-oerbos, het Favoriete Groen van cabaretier Sjaak Bral. Gewoon wandelen kan ook, kijk hier voor een wandeling van 4 km. Kinderen kunnen zich uitleven in het Huttenbos naast de grote vijver of het Speelbos Robin Hood met touw- en hangbruggen, een kabelbaan en een klimwand.

Japanse Tuin
De Japanse Tuin op Landgoed Clingendael is open van zaterdag 15 oktober tot met zondag 30 oktober van 10:00 uur tot 16:00 uur. Meer info staat hier. De tuin staat vol bomen en planten van soms wel meer dan 100 jaar oud. De tuin is de oudste Japanse tuin van Nederland en, met een oppervlakte van 6.800 vierkante meter, ook nog eens de grootste van ons land.

De Japanse Tuin is tot met zondag 30 oktober 2022 open. (foto: Jurriaan Brobbel)


Nog meer inspiratie!
Op zoek naar nog meer inspiratie voor de herfstvakantie? Kijk of je de Big 5 van de herfst kunt spotten! Dit zijn ze! Of gewoon zin in een leuke herfstblog over paddenstoelen? Stadsecoloog Martin schreef over trommelstokken. Weet jij wat dat zijn?

Tekst: Merijn van Grieken

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen