Ga jij ook naar de Japanse Tuin? Het kan weer!

19-09-2022

Het geduld van veel Hagenaars is op de proef gesteld en wordt rijkelijk beloond. De Japanse Tuin op Landgoed Clingendael – een must see in Den Haag! - gaat in het najaar weer open. Van 15 oktober t/m 30 oktober kun je genieten van de esdoorns, de vele soorten mos en de roestige herfstkleuren.

Dit jaar kon de Japanse Tuin in het voorjaar niet opengaan. Helaas voor alle liefhebbers, bleek een sperwerkoppel in de tuin te broeden. Deze bijzondere, beschermde roofvogel komt weinig meer voor in Nederland. Ze moesten in alle rust kunnen broeden.

Vier jongen
En dat deden ze! De sperwers kreeg vier jongen en bracht ze in de Japanse Tuin groot. “Nu het broedseizoen voorbij is en de jongen zijn uitgevlogen, kan de tuin open voor publiek. De kans is groot dat de sperwers volgend jaar weer een nieuw plekje uitzoeken om een nest te bouwen”, zegt stadsecoloog Esther.

De Japanse Tuin is open van 15 oktober tot met zondag 30 oktober .


Onderhoud
De komende tijd wordt er hard gewerkt aan het onderhoud van de tuin zodat de veertig verschillende soorten mos, de sierkersen, de kamperfoelie op bamboestokken, de rode Japanse esdoorns en gele azalea’s er weer mooi bijstaan. De tuin staat vol bomen en planten van soms wel meer dan 100 jaar oud. De Japanse Tuin is de oudste Japanse tuin van Nederland. En, met een oppervlakte van 6.800 vierkante meter is het ook nog eens de grootste van ons land.

Wist je dat…

  • …de Japanse Tuin in 2001 een rijksmonument werd?
  • …in de tuin niet alleen Japanse en Chinese bomen en planten staan? Er zijn ook gunnera’s uit Chili en Amerikaanse eiken te vinden.
  • …rechte paden slechte geesten aantrekt, gelooft men in Japan. Paden moeten slingeren en kronkelen zodat er altijd iets te ontdekken valt?
  • …de Japanse Tuin de privétuin was van de barones Daisy van Brienen (1871-1939), eigenaresse van Landgoed Clingendael?
  • ….alleen genodigden in haar tuin mochten komen?
  • … pas sinds de jaren ’60 bezoekers welkom zijn? 

Tip!
Park Clingendael is een echt wandelpark. Je kunt twee routes volgen van verschillende afstanden. Op 24 september om 8.30 uur kun je een wandeling doen met de boswachter 
van gemeente Den Haag. Onderweg vertelt hij over de geschiedenis van het landgoed, het ontwerp van het park en de planten en bomen die er staan. De wandeling duurt 1,5 tot 2 uur. Aanmelden kan via excursies.boswachter@denhaag.nl Startpunt wandeling: hoofdingang landgoed Clingendael aan de Wassenaarseweg. de wandeling maakt deel uit van de Week van het Nationaal Park Hollandse Duinen.

De Japanse Tuin is open van zaterdag 15 oktober tot met zondag 30 oktober van 10:00 uur tot 16:00 uur. Meer info staat hier.

Tekst: Merijn van Grieken

Lees ook:

Favoriete Groen van Anne-Marie Jung over Park Clingendael

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen