Martin's blog: Hot town, summer in the city

25-08-2022

Tijdens de hittegolf in 1966 in New York schalde dit nummer van The Lovin Spoonful uit de speakers van menig radio. Het kwik steeg in juni en juli tot 39 graden Celsius. In Nederland lijkt het nu dezelfde kant op te gaan. Niet alleen mensen zuchten onder de hitte in de stad. Onze natuur zucht mee.

Hotter than a match head
Heter dan een luciferkop. Zo worden de stoepen in dit nummer genoemd. Dat gaat nog meer op voor onze daken. En dat merken vooral de vogels die op of onder daken broeden. De temperaturen kunnen hier tot grote hoogte oplopen, zeker nu onze daken meer en meer geïsoleerd worden. Jonge vogels die onder de dakpannen zitten, gaan dood van de hitte of laten zich uit het nest op de grond vallen.

Zo komen er steeds meer jonge gierzwaluwen in vogelsopvangcentra terecht. In het Spaanse Sevilla, waar het nog wat heter werd dan hier, ging het om honderden dieren. Op het dak is het soms niet meer uit te houden. Jonge meeuwen die nog niet kunnen vliegen, springen soms van ellende van het dak en worden met de blaren op hun poten opgevangen. Meeuwen zullen dan ook steeds meer gaan kiezen voor groene daken en daken met zonnepanelen waaronder het wat aangenamer is.

Despite the Heat it will be alright
De natuur past zich aan. Dat heeft ze altijd gedaan en zal ze ook altijd blijven doen. In Nederland komen dan ook steeds meer mediterrane soorten voor. Zo was bijenorchis in Nederland in de vorige eeuw een zeldzame verschijning. Tegenwoordig komt hij komt hij op steeds grote schaal voor. In Ypenburg kunnen we hem dan ook op tal van plaatsen aantreffen. Dat de plant vroeger nauwelijks voorkwam, komt omdat hij aangepast is aan een mediterraan klimaat.

Daar waar in Nederland van nature veel planten in de herfst boven de grond afsterven om zo de barre, koude winters te overleven, komt de bijenorchis juist in de herfst boven de grond. Zo kan ze vroeg in zomer gaan bloeien en onder de grond verdwijnen voordat de verzengende hitte van de mediterrane zomers beginnen. Hetzelfde doet hondskruid. Deze nog zeldzamere orchidee heeft onlangs in Den Haag zijn entree gemaakt in Ypenburg, het Westduinpark en het Wateringse veld.

Isn't it a pity?
Helaas gaan we ook soorten kwijt raken. Soorten die niet tegen lange droogte en hitte kunnen. Worden het de egels die op de dorre gazons geen eten meer kunnen vinden? De gierzwaluwen waarvoor de daken te heet worden? Of de rietorchissen die de droogte niet kunnen overleven? Of zijn we het zelf? De tijd zal het leren.

Martin is stadsecoloog van gemeente Den Haag. Voor het Haagse Groen neemt hij je elke maand mee op pad, de stadsnatuur in. Meer blogs lezen van Martin? Dat kan op de pagina Op pad met Martin

 

 

 

Lees ook:
Martin's blog: McFlurry egel
Martin's blog: Brengers van vrede
Martin's blog: Levende tuinen

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen