Japanse Tuin blijft dicht door broedende roofvogel

19-04-2022

Helaas blijft de Japanse Tuin dit voorjaar toch dicht voor bezoekers. In de tuin blijkt een bijzondere roofvogel, een sperwer, te broeden. Deze vogel komt weinig meer voor in Nederland en is beschermd door de Wet natuurbescherming. Een bezoek aan de Japanse Tuin moet dus even wachten tot dit najaar.

Remco Bouchier is groenbeheerder bij de gemeente Den Haag en ook verantwoordelijk voor het beheer van de Japanse Tuin. Een oplettende voorbijganger meldde hem kort geleden dat een sperwer een nest had gemaakt in een conifeer in de Japanse Tuin. De sperwer is een beschermde vogelsoort.  

“Dit beestje moet in alle rust kunnen broeden. De sperwer heeft z’n nest helaas op een vrij lage plek gebouwd. Als we toch bezoekers in de tuin zouden toelaten dan is het risico te groot dat de broedende sperwer verstoord wordt en daarmee de kans op broedsucces sterk afneemt”, zegt Remco. “Zo zie je maar… De natuur laat zich niet sturen!” 

Gun de sperwer rust
Het is best bijzonder dat een sperwer op deze plek, zo midden in de stad, een nest bouwt. Onze groenbeheerder en de Vogelbescherming roepen vogelliefhebbers op om uit de buurt te blijven van de Japanse Tuin. “Ook andere bezoekers van Clingendael vragen we om een beetje rustig te zijn als ze in de buurt van de Japanse Tuin zijn. Gun de sperwer rust. Het zou zo mooi zijn als er straks jongen uit het nest voortkomen”, aldus Remco.  

Geniet van de video
Genieten van de Japanse Tuin kan nu helaas dus alleen op afstand. Gelukkig hebben we een filmpje waarin je de tuin in al zijn pracht kan zien. “En medio oktober staan we graag weer klaar voor al die bezoekers die de tuin willen bewonderen”, sluit Remco af. 

Wie is deze spelbreker? 
De sperwer is een kleine roofvogel die dus niet meer heel veel voor voorkomt in Nederland. Het aantal neemt sinds 2000 af. Er zijn in Nederland tussen de 2.250 en 2.700 broedparen. Mogelijke oorzaken voor de afname van de sperwer is dat zijn grootste vijand, de havik, juist is toegenomen. Daarnaast is er ook steeds minder voedsel beschikbaar, zoals kleine zangvogels als mezen, mussen en vinken. (Bron informatie: Vogelbescherming Nederland). Meer weten? Kijk op Sperwer | Vogelbescherming 

Een vrouwtjessperwer (ter illustratie)


Lees ook:
Laat de roofvogels maar komen! Extra nesten voor de boomvalk
Het Favoriete Groen van Anne-Marie Jung: Clingendael

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen