Bloemen ontluiken, de zon piept tussen de sierkersen door. Struin langs azalea’s, blauwe heesters en veertig soorten mos. Er zijn misschien wel honderd redenen om een keer naar deze groene parel in Den Haag te gaan. We noemen er zes.
Beperkte opening
De Japanse Tuin is in het voorjaar slechts zes weken open. Die beperkte opening maakt een bezoek sowieso speciaal. We willen dat zoveel mogelijk mensen ervan kunnen genieten, maar we moeten de kwetsbare tuin ook beschermen. Daarom is de tuin slechts beperkt open.
Feest voor alle zintuigen
De Japanse Tuin is met zijn felle keuren, kronkelpaden en details een oefening voor het oog. Kijk bijvoorbeeld eens naar de manier waarop de bomen met precisie zijn gesnoeid: tak voor tak en laag voor laag. In Japanse Tuinen moet je er door de bomen heen kunnen kijken.
Opmerkelijke symbolen
Hou je van symboliek, dan kun je je hart ophalen. Zo verjaagt het rode bruggetje boze geesten, staat de stenen schildpad in de vijver voor een lang leven en symboliseren de wensstenen elke stap die je in het leven zet. In het tempeltje rond het beeld van Jizo Bosatsu, de beschermer van vrouwen, kinderen en reizigers, leggen bezoekers vaak wenssteentjes.
Mos, mos, mos
Vaak kijken we omhoog… kijk in de Japanse Tuin juist eens naar beneden. Er groeien wel veertig verschillende soorten mos! Als je bukt, zie je goed dat het ene mos het andere niet is. Mossen groeien het best in de schaduw en zijn in de lente op hun mooist door de hoge luchtvochtigheid. Dit groene tapijt maakt de tuin kwetsbaar. Blijf op daarom op de paden.
Kaarsrecht paadje
Paden in Japanse Tuinen moeten slingeren zodat er altijd iets te ontdekken valt. Japanners geloven dat rechte paden slechte geesten aantrekt. Toch is er een recht pad. De eiken die er staan moeten het mos tegen het felle zonlicht beschermen.
Op en top historie
Dit is de oudste Japanse tuin van Nederland met bomen en planten van soms wel meer dan 100 jaar oud. De tuin was de privétuin van barones Daisy van Brienen. Zij liet 'm tussen 1903 en 1913 aanleggen met ornamenten die zij meenam van haar reizen naar Japan. Pas sinds de jaren ’60 zijn bezoekers welkom. Met een oppervlakte van 6.800 vierkante meter is het ook nog eens de grootste Japanse Tuin van ons land.
Zo beschermen we de tuin:
-
Honden, buggy’s en scootmobiels zijn niet toegestaan
-
Voor rolstoelgebruikers is er een aparte ingang en route door de tuin
-
Bij slecht weer en harde regenval kunnen we de tuin tijdelijk sluiten
-
Zijn er veel bezoekers? Dan moet je soms even wachten voor je de tuin in mag.
Meer info over de tuin vind je hier.
Wandelen in park Clingendael
In Clingendael kun je twee routes volgen van verschillende afstanden:
- Gele route: de route langs de gele paaltjes is ongeveer 4 kilometer. Het beginpunt is 50 meter rechts na het toegangshek van Clingendael aan de Wassenaarseweg. Je volgt de oprijlaan van het landgoed.
- Rode route: de route langs de rode paaltjes is ongeveer 2 kilometer. Het beginpunt is 50 meter rechts na het toegangshek van Clingendael aan de Wassenaarseweg. Je volgt de oprijlaan van het landgoed.
De meeste paden van park Clingendael zijn verhard. Daardoor is het landgoed heel toegankelijk voor rolstoelgebruikers en kinderwagens.
Clingendael voor de kleintjes
Achter Huys Clingendael en de oud-Hollandse tuin ligt speeltuin De Gees waar kinderen kunnen klimmen op het klimfort. Ook is er een grote speelweide waar kinderen kunnen spelen, je heerlijk kunt picknicken of gewoon rustig een boek kunt lezen.
Hoofdfoto: Jurriaan Brobbel
Tekst: Merijn van Grieken
Lees ook:
Het Favoriete Groen van Anne-Marie Jung (Clingendael)
Nieuwsbrief
Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Aanmelden