Ga mee op Eco Expeditie en ontdek de Haagse stadsnatuur

04-04-2022

Van fladderende vleermuizen tot eeuwenoude bomen. Van bijzonder vogeltje tot fossielen bij paleis Kneuterdijk. Ga op Eco Expeditie in je eigen stad. Wandel van ontdekking naar ontdekking en kom via QR-codes meer te weten over de verrassende natuur in Den Haag.

Vind je het leuk om iets nieuws te leren over onze stadsnatuur? En houd je van wandelen? Dan is de Eco Expeditie iets voor jou. De Eco Expeditie is een wandeling door het centrum van Den Haag. Op 10 punten in de stad liggen kleurrijke stoeptegels met een QR-code.

Als je de QR-code scant, lees je interessante achtergrondinformatie over de plek waar je dan staat. Dat kunnen onder andere foto’s, video’s of audioberichten zijn. Daarna leiden we je weer door naar de volgende ontdekking. 

Beschermde vogel in onze stadsjungle 

“De stad heeft een enorme rijkdom aan natuur, je moet het alleen wel weten én zien”, vertelt stadsecoloog Martin van den Hoorn van gemeente Den Haag. “Met deze wandeling laten we bewoners en bezoekers eens met andere ogen kijken naar onze stadsnatuur. Wist je bijvoorbeeld dat er een heel bijzonder vogeltje rondvliegt tussen de hoge kantoorgebouwen aan de Turfmarkt? De beschermde zwarte roodstaart ziet de hoge ministeries en appartementen aan voor rotsachtige bergen en vertoeft een paar maanden per jaar in onze stadsjungle.”

10 ontdekkingen  

Op 10 plekken in het Haagse centrum kun je dit soort leuke, interessante ontdekkingen doen. De wandeling is 5 kilometer en je doet er ongeveer 1,5 uur over. Je hoeft het rondje natuurlijk niet in een keer te lopen. En er is niet per se één startpunt; je kunt de wandeling overal beginnen. Leuk om (een deel van) de route eens te lopen tijdens de lunch. Of op een zondagmiddag met familie, kinderen of vrienden.  

Kom via QR-codes meer te weten over de verrassende natuur in Den Haag.  


Binnenkort ook in Mariahoeve! 
In mei start de tweede Eco Expeditie in Den Haag en wel in Mariahoeve. Daar kom je via de stoeptegels met QR-codes alles te weten over klepperende ooievaars, stekelige zoogdiertjes en orchideeën. 

Over de Eco Expeditie 
Den Haag is de eerste stad in Nederland waar je deze Eco Expeditie kan doen. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, opdrachtgever en financier van de Eco Expeditie, wil op deze vernieuwende manier bewoners betrekken bij de natuur in hun stad. Kijk hier als je nog meer wil weten over de Eco Expeditie. 

Hoe werkt het? 
Je kunt de Spacetime Layers app downloaden en zoeken op ‘Eco Expeditie’. De app is te vinden in de App store en via Google Play. Je kunt natuurlijk ook beginnen door een van de tegels in te scannen.

 


Lees ook:
Broedseizoen: Denk aan de dieren. Maar waarom eigenlijk?
'Het groen in de stad moeten we koesteren'
6 x Eropuit voor het hele gezin in Nationaal Park Hollandse Duinen

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen