6 x Eropuit voor het hele gezin in Nationaal Park Hollandse Duinen

24-02-2022

Het is (bijna) voorjaarsvakantie! De lente komt eraan en dat maakt tripjes in de buitenlucht extra mooi. Het Haagse Groen verzamelde activiteiten in ons eigen Nationaal Park Hollandse Duinen. Hier 6 leuke uitjes voor het hele gezin. Schoenen aan en gaan!

Uitje 1: Op avontuur met prins Frederik
Prins Frederik, de broer van Willem II, is er natuurlijk allang niet meer maar als je een idee wilt krijgen van zijn leven, bezoek dan eens (delen van) de parkenroute. Wandel door De Horsten zoals hij dat vroeger deed, bekijk de landhuizen, die onderdeel waren van zijn uitgestrekte bezit en geniet van een drankje in het voormalige schiethuis, dat nu een theehuis is. De historie komt dan vanzelf tot leven. 

Wandeling van 5 km
Meer informatie over deze wandeling vind je hier.

Speciaal voor kinderen zijn er twee avontuurlijke speurtochten: Download hier de speurtocht voor De Horsten en Download hier de speurtocht van De Paauw

Speciaal voor kinderen zijn er twee avontuurlijke speurtochten. (Bron: gemeente Voorschoten)


Uitje 2: Zeehonden spotten op de Zandmotor
De Zandmotor is een geliefde plek voor wandelaars. Je kunt door leeg landschap lekker dwalen. De Zandmotor is een kunstmatig schiereilandje voor de kust bij Ter Heijde. Bij laagwater valt de baai grotendeels droog (hoe het precies werkt, lees je hier) en trekt veel kust- en wadvogels. Naast scholeksters, lepelaars en aalscholvers laten ook slechtvalk en sperwer zich wel eens zien. Ook zeehondjes kun je er regelmatig spotten. Of wat dacht je van fossielen? Ze zijn 600.000 jaar geleden uitgestorven toen de Noordzee volstroomde met water. 
De wandeling is zo lang als je wilt. De route staat op de borden bij de strandopgangen.

Locatie: Strandopgang Molenslag, 2684, Ter Heijde

Zeehondje spotten op het strand.


Uitje 3: Fleurig ommetje langs de stadsboerderij
Heb je de afgelopen tijd een gezellig bakje met bloembollen op tafel gezet en zijn ze inmiddels uitgebloeid? Gooi ze niet weg. Dat is zonde, want deze bloembollen zijn vaak goed opnieuw te gebruiken. Maak een fleurig ommetje en lever de bollen (liefst zonder aarde) af bij een van onze stadsboerderijen. Hier staan de adressen van de stadsboerderijen.
De bollen worden later dit jaar met kinderen en zorgcliënten herplant op of rond het terrein van de kinderboerderij zodat dat mens en dier (vooral de bijen en insecten) volgend jaar weer kunnen genieten van de kleurenpracht.
Meer informatie over de bloembollenactie vind je hier.

Maak een fleurig ommetje en lever de bollen (liefst zonder aarde) af bij een van onze stadsboerderijen.


Uitje 4: Reeënroute met uitkijkpunt
Deze wandeling van Dunea in Nationaal Park Hollandse Duinen is kort maar ook voor kleintjes met pit. Je komt hoge duinen, diepe valleien en weelderige bossen tegen op de Reeënroute. Start bij parkeerplaats De Kieviet. Eén van de eerste punten op de route is De Piek: een uitkijkpunt. Vanaf hier kijk je over de valleien heen naar zee en kun je bij helder weer Wassenaar zien liggen. Ook kom je door het Grote Bos, de woonplaats van de ree.
Wandeling van 2,6 km
Via deze link kun je de route downloaden.

In Meijendel voelen reeën zich prima thuis. 


Uitje 5: Rondje Ockenburgh
Onze vrienden van het Zuid-Hollands Landschap hebben een mooie wandeling uitgestippeld op het eeuwenoude Landgoed Ockenburgh. Rond de villa zijn vele eeuwen aan tuingeschiedenis zichtbaar in de vorm van wandelbossen, grazige weides en slingerende waterpartijen. Maar je ontdekt ook een stads- en zorgboerderij en het strand van Kijkduin met een rij zeer hoge puinduinen.
Wandeling van 5 of 9,5 km
Meer informatie over deze wandeling vind je hier.

Lente op Landgoed Ockenburgh (Foto Ingrid Crijns).


Uitje 6: Naar het doolhof in natuurgebied De Uithof
Achter de schaatsbaan ligt een prachtig recreatief gebied met een gevarieerde natuur. Zo zijn er maar liefst 355 soorten planten, vissen en vogels. Een leuke attractie voor jong en oud is het doolhof dat op een helling werd gebouwd. Heb je eenmaal het middelpunt van het labyrint gevonden, geniet dan van een fraai uitzicht.  Achter het doolhof ligt een van de oudste gemeentelijke boomgaarden van Nederland, waar appels, peren en pruimen worden gekweekt. De ingang vind je aan de Lozerlaan tegenover de Meppelweg, de Erasmusweg, de Nieuweweg en de brug over de Wennetjessloot. LET OP: Nog niet alle omgewaaide bomen in De Uithof zijn na de stormen opgeruimd. Dus wees in het bosrijke deel nog wel even voorzichtig.
Meer informatie over recreatiegebied De Uithof vind je hier.

Natuurgebied De Uithof (Foto: Fleur Beemster)


Beeld hoofdfoto: Nationaal Park Hollandse Duinen

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen