Vogels tellen! Doe jij ook mee met de Nationale Tuinvogeltelling?

24-01-2022

We gaan weer tuinvogels tellen! Doe je dit weekeinde ook mee met de Nationale Tuinvogeltelling? Dat kan in jouw tuin, balkon of bij een van onze stadsboerderijen. Weet jij hoe je van jouw tuin een vogelparadijs maakt? En weet jij welke vogel het meest voorkomt in Den Haag? (Nee, niet de ooievaar!)

Om daarachter te komen, moeten zoveel mogelijk mensen met de telling meedoen. Tuinvogels tellen is niet alleen leuk, maar ook nuttig. “Door vogels te tellen, komen we meer te weten hoe het gaat met de tuinvogels in ons land. En als er veel mensen in Den Haag meedoen krijgen we ook een beter beeld van het wel en wee van de tuinvogels in onze stad”, zegt stadsecoloog Martin van den Hoorn van gemeente Den Haag.

Welke vogel stond op 1?
In Nederland werd de huismus vorig jaar het meest geteld, gevolgd door de koolmees. In Den Haag deed de huismus het juist helemaal niet zo goed. Hij eindigde zelfs op de tiende plek! In onze stad werd de koolmees het meest gezien. (lees verder onder de foto)

In Den Haag werd de koolmees vorig jaar het meest geteld. Is dat dit jaar weer zo?


Hoe herken ik vogels?
Vind je het lastig om tuinvogels te herkennen of zie je het verschil tussen een koolmees en pimpelmees niet? Dan ben je niet de enige. Kijk eens op het overzicht met de 25 meest voorkomende tuinvogels van Vogelbescherming Nederland.

Hoe doe je mee bij een Haagse stadsboerderij?
Heb je zelf geen tuin of balkon en wil je wel meedoen? Leuk! Dat kan! Ga op 28, 29 of 30 januari naar een van onze Haagse stadsboerderijen (hier vind je ze!). Zij organiseren telmomenten op en rond de boerderijen. Ook zijn er leuke gratis activiteiten zoals voerbollen maken voor vogels, een vogelspeurtocht en pindaslingers maken. Kijk hier voor het meest actuele overzicht van de activiteiten.

Hoe doe je thuis mee?
Download deze handige tellijst met 25 tuinvogels en print hem uit. Pak pen en de tellijst, zet een stoel bij het raam en tel de vogels die je ziet in jouw tuin of balkon. ’s Morgens vroeg zijn vogels het meest actief en valt er dus het meest te tellen. Hoe het tellen precies in zijn werk gaat, zie je in dit filmpje. 

Hoe geef je jouw telling door?
Geef je 
telling gemakkelijk door via de web-app mijntuinvogeltelling.nl. Het telformulier staat daar voor je klaar. Vul jouw telling uiterlijk maandagochtend 31 januari in vóór 12 uur. 

Wanneer is de Nationale Tuinvogeltelling?
Op 28, 29 of 30 januari 2022 kun je één keer een half uur vogels tellen.

Hoe maak ik een vogelvriendelijke tuin? (FILMPJE)
Met een vogelvriendelijke tuin of balkon valt er lekker veel te tellen. Onze groen-expert en DIY-Martina geeft tips. Of bekijk de film om te zien hoe je jouw tuin omtovert tot een vogelparadijs.

Twitter mee over de Tuinvogeltelling: #tuinvogeltelling en deel jouw telling!

Lees ook:
Hoe maak ik... een vetbolletje voor vogels?
Hoe maak ik... een vogelvoederhuisje?
Hoe maak ik... een vogelvriendelijke tuin/balkon?
Blog van stadsecoloog Martin over de merel

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen