Zwerfkapjes schaden dier en natuur; plogger doet nare vondst

14-12-2021

Rui Duarte raapt zwerfafval op terwijl hij hardloopt, wandelt, fietst of supt. Onlangs deed hij een schokkende vondst. Toen hij het zoveelste mondkapje van de grond raapte, bleek die rondom de nek van een dode duif te zitten. De mondkapjes komen in ons ecosysteem terecht met alle gevolgen van dien.

Stel, je bent fanatiek wedstrijdhardloper. Vanwege de pandemie kun je ineens geen wedstrijden meer lopen en alleen hardlopen vind je saai. Bovendien ligt er op jouw hardlooproutes steeds meer zwerfafval sinds iedereen op avontuur gaat in de eigen omgeving. Het overkwam Rui Duarte, ook wel de Haagse Ploggah. Dankzij plogging — zwerfafval oprapen terwijl je hardloopt — houdt hij zijn omgeving schoon.

Rui deed vorige maand een schokkende vondst. “Ik reed op de fiets op weg naar huis. Dan raap ik altijd mondkapjes op die ik tegenkom”, vertelt Rui. “Maar dit mondkapje leek veel zwaarder dan normaal. Toen zag ik dat er een duif aan vastzat. Hij was nog warm, dus pas net overleden. Niet door een aanrijding met een auto, en er was ook geen hoog gebouw in de buurt waar die tegenaan gevlogen kon zijn.”

Arme beestje

Rui maakte snel een foto voor zijn Instagram-pagina Haagse Ploggah en nam het arme beestje mee om verderop weg te gooien. “Mensen die voorbijfietsten keken verbaasd. Dat doen ze wel vaker, want mijn fietsstuur hangt regelmatig vol met gevonden mondkapjes. Op de achtergrond hoorde ik voorbijgangers tegen elkaar zeggen dat ze het zo erg vonden.”

Rui zijn fietsstuur hangt regelmatig vol met gevonden mondkapjes.


Toch vraagt Rui zich af of de dode duif choquerend genoeg voor mensen is om de mondkapjes voortaan van de grond op te rapen. “Veel mensen vinden dat vies. Ze zijn bang om besmet te raken”, licht hij toe. Volgens Rui is dat niet nodig, omdat de virusdeeltjes hoogstens een paar uur overleven op een mondkapje. Hij grapt: “Mensen pakken wel viezere dingen vast.”

Microplastics en overstromingen

Zwerfafval zoals mondkapjes zijn schadelijk voor de natuur. “De mondkapjes zijn gemaakt van plastic. Ik kom zelf uit Portugal, daar zie je nóg meer mondkapjes op de grond. Door de droogte brokkelen ze sneller af in microplastics. Maar dat gebeurt hier natuurlijk ook met de mondkapjes in de natuur. En zo belanden ze in ons ecosysteem.”

De Haagse Ploggah vindt de laatste weken weer meer mondkapjes.


Het gaat daarbij om flinke aantallen. “En dan fiets ik niet eens door de binnenstad of langs supermarkten en scholen, maar op de Escamplaan en de Segbroeklaan. Hoe dichter bij het centrum, hoe meer je er vindt. Vooral bij tram- en bushaltes.”

In verschillende video’s telt de Haagse Ploggah het aantal mondkapjes dat hij afgelopen maand vond. Van 536 in juli naar 401 in oktober 2021. “Ik zag het aantal afnemen, maar nu we weer vaker mondkapjes dragen vind ik er steeds meer. En al die rotzooi verstopt ook onze waterafvoer. Als het veel regent kun je daardoor overstromingen krijgen.”

Rui Duarte aka de Haagse Ploggah.


Soms zeggen zijn collega’s weleens dat hij met zijn opschoonacties niks opschiet. Dat het de dag erna toch weer vies is. "Zelf zie ik dat anders. Misschien ziet iemand mij wel afval oprapen en gaat diegene hetzelfde doen. Vrienden en kennissen om mij heen bukken ook steeds vaker om zwerfafval op te rapen. Schaamte is niet nodig. Sommige vrienden gaan nu zelfs met een grijper naar het strand of het bos. Dat had ik echt nooit verwacht."

TIP!
Een tip van de fanatieke plogger:  “Draag een herbruikbaar mondkapje. En neem de verantwoordelijkheid om je mondkapje en ander afval in de prullenbak weg te gooien.”

Dit is een ingekorte tekst dat eerder al verscheen op www.haagsehanden.nl de pagina van Schoon doen we gewoon.

Lees ook: 
Laat je mondkpajes niet slingeren, denk aan de deren en de natuur

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen