Martin's blog: Kragen, baretten en ontblote boezems

28-10-2021

Soms zie je vandaag ineens iets wat er gisteren nog niet was. Of kun je niet meer vinden wat je vorige week nog zag. Een rare gewaarwording, maar zeker in de herfst niet uitzonderlijk. Want paddenstoelen komen en gaan in meest vreemde vormen.

Ik zie een ster!
Een van de leukste paddenstoelen zijn de aardsterren. Zoals de naam al zegt, zijn het stervormige paddenstoelen die je op de grond vindt. De meeste aardsterren zijn echte zandpaddenstoelen. We vinden de meeste soorten dan ook in de duinen en op de binnenlandse zandgronden. Rond Den Haag komen ruim tien soorten voor. De meest algemene soort is de gekraagde aardster (zie de hoofdfoto), die ook in het binnenland veel te vinden is.

Aardsterren beginnen ondergronds als een soort uivormige bol. Wanneer de paddenstoel binnen in deze bol begint te groeien splijt de buitenkant in een aantal slippen uiteen en op de grond verschijnt een stervormige creatie. De slippen kunnen verder naar onder buigen waardoor de aardster bijna helemaal los van de grond komt. Het lijkt net of hij zo weg kan wandelen.

Kraagjes en gepeperde hoedjes
In het midden van de ster vinden we het vruchtlichaam met daarin de sporen die zorgen voor het nageslacht. De vorm van het vruchtlichaam is bij elke soort anders en dat levert grappige namen op. Zo heeft de gekraagde aardster een kraagje om het bolvormige vruchtlichaam en lijken de baretaardster en de forse aardster van de zijkant gezien net een kabouter in een slipvormige mantel met alpinopet. Er is ook een aardster waarbij het vruchtlichaam allemaal gaatjes heeft en de toepasselijke naam peperbus draagt. Peperbussen vinden we alleen maar in de duinen.

Peperbus in Meijdendel (Foto: Chris van Heerden op Waarneming.nl) 


Griekse godin
Een andere echte duinsoort is de tepelaardster. In Den Haag vinden we deze soort eigenlijk alleen maar in het Westduinpark. Het vruchtlichaam van de tepelaardster heeft een meer dan oppervlakkige gelijkenis met een ontblote vrouwelijke buste. Het is overigens vaak wel een heel kuise aardster. Wanneer de slippen van deze soort door vochtgebrek uitdrogen, bedekken ze het vruchtlichaam en lijkt de aardster meer op een kalebas dan op een specifiek detail van een Griekse godin. Het is overigens niet de enige paddenstoel die dit doet. Het zeldzame aan aardsterren verwante weerhuisje doet dit ook. Het weerhuisje vinden we alleen in het binnenland. Logisch, want ontblote bustes horen meer bij het zand van het strand dan bij het zand van de Veluwe!

Baretaardster in het Westduinpark (Foto: Ruud Wielinga op Waarneming.nl)


Sterren stralen overal!
Aardsterren komen en gaan. De eersten zijn al weer verdwenen, maar kunnen tot in december worden gezien. Dus loop je in het Westduinpark, het Haagse bos, Ockenburg, Clingendael of Meijendel, houd je ogen op de grond gericht want sterren stralen uit onverwachte hoeken!

Martin is stadsecoloog van gemeente Den Haag. Voor het Haagse Groen neemt hij je elke maand mee op pad, de stadsnatuur in. Meer blogs lezen van Martin? Dat kan op de pagina Op pad met Martin

 

 

Meer lezen?
Kijk op de pagina Op pad van Martin

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen