De Japanse Tuin gaat weer open! Vijf redenen om te gaan

07-10-2021

Jaaaaa! De Japanse Tuin gaat weer open! De deuren waren tijdens de coronacrisis dicht, maar van zaterdag 16 oktober t/m zondag 31 oktober zijn bezoekers weer welkom. Wel even opletten, want de tijdelijke ingang kun je nu vinden in het Sterrebos. Vijf redenen om naar de Japanse Tuin te gaan.

1. Gewoon omdat het kan
We mogen eindelijk weer naar de Japanse Tuin in Clingendael! Als dat geen goede reden is de schoenen aan te trekken, dan weten wij het ook niet meer. Wandelen door de tuin en genieten van de herfstkleuren en de geuren van bloemen en planten is toch een hele andere ervaring dan de tuin in een filmpje zien.

Het rechte eikenlaantje.


2. Wolkensnoei
Een Japanse Tuin onderhouden is nogal wat, want hij staat vol bomen en planten van soms wel meer dan 100 jaar oud. De Japanse Tuin wordt al meer dan twintig jaar verzorgd door tuinman Nelis die de fijne kneepjes van het vak van zijn voorganger leerde. “Japans snoeien een vak apart; het wordt ook wel wolkensnoei genoemd. Japanners bekijken het tak voor tak, blad voor blad en laag voor laag. Bij Japanse bomen en planten is de gelaagdheid erg belangrijk. Je moet er doorheen kunnen kijken", zegt Nelis. Het is de moeite waard om het resultaat te bekijken.

De Japanse Tuin wordt al meer dan twintig jaar verzorgd door tuinman Nelis. (Foto: Fleur Beemster)


3. Oudste Japanse Tuin van Nederland
De Japanse Tuin is de oudste Japanse tuin van Nederland. “Het bewijs staat op een steunbalk in de nok van het theepaviljoen. Daar staat de datum ‘9-7-1913’. Een aannemer kwam daar per toeval achter toen hij het paviljoen opknapte. Met een oppervlakte van 6.800 vierkante meter is het ook nog eens de grootste van ons land.


4. Boze geesten verjagen!
Het rode bruggetje staat niet alleen symbool voor vreugde, hij weert ook boze geesten af, wil de vertelling. Dus in coronatijd veel boze geesten gespaard? Laat ze achter in de tuin!

Het rode bruggetje staat niet alleen symbool voor vreugde, hij weert ook boze geesten af.


5. Groen tapijt van mos
In de natuur zien we het vaak over het hoofd, maar voor een Aziatische tuin is het een onmisbaar plantje: mos. In de Japanse Tuin groeien wel veertig verschillende soorten! Mos groeit het best in de schaduw. Als je door de knieën gaat zul je zien: het ene mos is het andere niet. Dit groene tapijt maakt de tuin trouwens ook heel kwetsbaar. Vandaar dat de Japanse Tuin slechts beperkt open is.

In het kort
Datum: De Japanse Tuin is open van zaterdag 16 oktober t/m zondag 31 oktober 2021
Tijd: van 10.00 tot 16.00 uur. 
Ingang: tijdelijk via het Sterrebos
Uitgang: bij het houten bruggetje. De in- en uitgang staat aangegeven met borden.
Maximaal aantal personen: Vanwege de kwetsbaarheid van de tuin mogen er honderd mensen tegelijk in de tuin zijn.  

Tip!
Park Clingendael is een wandelpark. Je kunt twee routes volgen van verschillende afstanden. Lees in het Favoriete Groen van Anne-Marie Jung (van Wie is de Mol?) waarom Clingendael de moeite waard is.

Actrice Anne-Marie Jung heeft vaak voor een dichte deur gestaan bij de Japanse Tuin... Misschien grijpt ze dit najaar haar kans!


Tekst: Merijn van Grieken
Foto Anne-Marie: Valerie Kuypers

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen