Martin’s blog: De liftster

23-09-2021

Vorige week reed ik in mijn auto in de regio Den Haag. Pas na een uurtje rijden merkte ik dat er ter hoogte van de bijrijdersstoel een vrouwelijke passagier aanwezig was. Ze was een beetje mollig en droeg een truitje met een zebraprint. Op haar rug prijkte groot een wit kruis.

Webdesign
Mijn liftster was niet erg spraakzaam, maar deed overduidelijk iets met webdesign. Ze had een fraai web gespannen dat was verankerd aan mijn dashboardkastje en de zonneklep. Midden in het web zat ze geduldig te wachten op de dingen die zouden gaan komen.

Ondanks haar acht ogen had ze me niet in de gaten. Ik kreeg de neiging om de dame de auto uit te zetten maar bedacht toen dat ze dan waarschijnlijk zou worden verpletterd onder de vele langsrazende wielen. Ik kon niet bedenken waarom ze dat zou verdienen.

Functioneel design 
Vanuit mijn ooghoeken bekeek ik het web nog eens. Het had een eenvoudig, functioneel design en had iets van de spaken van een wiel, waar tussen draden waren gespannen. De spaken waren niet kleverig, de draden wel. Ze dienden overduidelijk om alles wat langs vloog uit de lucht te plukken.

Onvoorstelbaar dat die mollige, blinde kip met dat maffe zebratruitje met kruis dat in 20 minuten had gemaakt. Het leek me sowieso niet een dame om mee te spotten. Bij dergelijke types moet je als mannetje namelijk niet raar opkijken als je na een flirtpoging uiteindelijk in haar maag beland. Aangezien ze mij compleet negeerde, maakte ik me daar persoonlijk niet erg druk over.

Een rustig type
Gedurende de rit bleef mijn liftster rustig zitten. Ze reageerde niet op mijn muzieksmaak of het inschakelen van de airconditioning. Toen ik een raampje open deed werd ze wat zenuwachtig. Het design van haar web was overduidelijk niet berekend op de naar binnen waaiende wind. Ik deed het raam maar weer dicht.

Wanneer het web erg zou beschadigen, zou er voor haar niets anders op zitten dan het op te eten en een nieuwe te maken. Een vrij kansloze actie aangezien er in mijn auto maar weinig insecten te vangen zijn. Bovendien heeft mijn vrouw het niet zo op onbekende liftsters, dus uiteindelijk zou ze toch mijn auto moeten verlaten.

Gelijk gestemde dames
Eenmaal thuis gekomen, verwijderde ik haar voorzichtig uit het web en bracht haar naar een plantsoen waar meerdere gelijk gestemde dames aanwezig waren. Een mooie plek voor een web en voldoende te eten. Onwillekeurig kreeg ik het wel te doen met de mannetjes die in blinde verliefdheid op een van deze dames zouden afstappen. Ik denk dat ze het niet meer na kunnen vertellen. Maar goed, de meeste spinnen zijn van nature ook al erg zwijgzaam dus het zij zo.

Martin is stadsecoloog van gemeente Den Haag. Voor het Haagse Groen neemt hij je elke maand mee op pad, de stadsnatuur in. Meer blogs lezen van Martin? Dat kan op de pagina Op pad met Martin

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van de verhalen op het Haagse Groen? Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen