Blog boswachter Mark: Hop tieners, naar buiten!

18-10-2021

Dit wordt misschien een onverwachte oproep. Op die fiets van mijn werk naar huis reed ik in de bebouwde kom een scholiere tegemoet. In haar hoodie zat een schrikwekkend bleek gezichtje verscholen. Het was het enige stukje huid dat te zien was. Daarom vraagt Mark zich af: komt de jeugd nog buiten?

Steeds meer mensen maken, flink gestimuleerd door hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder, ommetjes. Maar ik vraag me af of die stimulans voor de hersenen onze jeugd bereikt. Hoeveel van hun tijd zijn zij buiten. Onderzoek toont aan dat buiten zijn niet alleen het welzijn maar ook het leren bevordert. Ander onderzoek laat zien dat de actieradius van kinderen schrikbarend terug loopt.

Middelbare scholieren verkennen hun wereld met de camera van hun smartphone. Zo vinden ze bijvoorbeeld kardinaalsmuts. (Foto: Mark Kras)


Veertig jaar geleden in mijn jeugd zwierf ik nog enkele kilometers van mijn ouderlijk huis rond. Het onderzoek laat zien dat dat toen heel gebruikelijk was. Zonder smartphone dwaalde ik met vriendjes door rietvelden op zoek naar libellen en juffers.

Nauwelijks de straat uit

Tegenwoordig komen kinderen in de basisschoolleeftijd nauwelijks zelfstandig de straat uit. Laat staan de wijk. In Amerika zijn er kinderen die de drempel van de voordeur al niet meer overkomen. En als ze naar buiten gaan is dat enkele meters voor ze in een auto geladen te worden. Zelfs honden worden vanuit de auto uitgelaten!

Ik zie weer het bleekneusje verstopt in de hoodie voor me. En ik denk: Naar buiten! Maar hoe? Wat verleid de jeugd om naar buiten te gaan? 

Met de app obsidentify ontdek je makkelijk welke soort je hebt gefotografeerd. (Foto: Mark Kras)

Kracht van de telefooncamera

Staatsbosbeheer doet korte activiteiten in het Haagse Bos met de Vrije School Den Haag. De middelbare school leerlingen moeten bij aanvang van de les altijd hun telefoons inleveren. Dat is een beproeving, want via allerlei mooie beelden delen zijn hun dagelijks leven met hun volgers. Dus daag ik ze uit en gaan ze op pad met hun telefoon. Ze gebruiken de kracht van de cameraatjes om de soortenrijkdom van hun wereld te onderzoeken en te delen. De docente heeft hen op school een bijzondere appje van waarneming.nl aangeraden om mee te nemen: Obsidentify.

Maar ook soorten die zich leven op de Wilde Kardinaalsmuts en daar spookachtige spinsels op creëren als bescherming tegen vogels. (Foto: Mark Kras)

Ken je obsidentify?

De app determineert op basis van de foto wilde planten en dieren. Soms moet je daarvoor meerdere foto’s nemen. Vanuit een ander standpunt zodat een ander kenmerk wordt uitgelicht. Twee aan twee scoren de leerlingen de ene soort na de andere en zijn ze druk doende met natuurfotografie. En terwijl ze zo bezig zijn denk ik: Stel je voor dat je iedere dag je hoodie naar achter schuift en op weg naar school steeds een nieuwe soort probeert te ontdekken.

En dat je bij aankomst op school of thuis laat zien welke mooie foto je hebt gemaakt aan je ouders, je docenten of aan het wereldwijde web. Wat zou dat gaaf zijn! En misschien dat dan de actieradius van kinderen weer groeit naar een gezondere kilometer of vier. Ver genoeg om een local patch te ontdekken waar je als fotograaf precies weet wat er wanneer te genieten valt.

Maar zoals het hoort bij scholieren humor en experimenteren met de app niet van de lucht. 


Zou het niet mooi zijn als boswachters en natuurfotografen met dat appje van waarneming.nl een zetje zouden geven door eenvoudigweg te vragen: “Wat heb jij ontdekt vandaag?” En als de vraag niet voldoende is dan nemen wij hen met ons enthousiasme en onze kennis van fotografie en natuur mee pad. Er is nog zoveel te ontdekken als je over die eerste drempel stapt en je zon toelaat op je gezicht.

De app obsidentify is HIER te downloaden.

Foto's & Tekst: Mark Kras

Mark Kras is boswachter van het Nationaal Park Hollandse Duinen en het Haagse Bos voor Staatsbosbeheer. Hij twittert onder zijn naam @BoswachterMark. Dit blog verscheen ook op boswachtersblog.nl 

Mark Kras (foto: Thies Benning)

 

 


Wil je meer blogs lezen van Mark? Dat kan hier.

Lees ook op het Haagse Groen: 
Naar buiten 100 dingen die je gedaan moet hebben
De paden op de lanen in... wandel jezelf vrolijk en fit
Het favoriete groen van... Sjaak Bral: Het Haagse bos

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 

 

Cookie-instellingen