Anne-Marie Jung: Mijmeren over kabouters bij de verboden dijk

07-09-2021

In de rubriek 'Het favoriete groen van...' vragen we bekende en minder bekende stadsgenoten naar hun lievelingsplek in de Haagse stadsnatuur. Waar komen ze graag en waarom? Deze keer: actrice Anne-Marie Jung. Haar favoriete plek: de Japanse Tuin en de verboden dijk in Clingendael.

“Wat?! Is de Japanse Tuin echt dicht?!”, roept Anne-Marie verontwaardigd. Ze had de oudste Japanse Tuin van Nederland uitgekozen als favoriete plek. “Dat meen je niet! Ik woon nu al tien jaar in Den Haag en die tuin blijft voor mij een mysterie!"  

En ook vandaag blijft het voor Anne-Marie een onbekende spot op de kaart. "Elke keer als ik tijd heb om te gaan, is de tuin dicht. Het is thuis inmiddels een running gag… Bestaat die hele tuin wel?!”, lacht ze.

De Japanse Tuin is doorgaans maar 8 weken per jaar open. Anne-Marie zou er dolgraag heen willen.


Anne-Marie Jung is actrice, cabaretière en zangeres. En moeder van dochter Sue. De liefde voor Burt Rutteman bracht haar naar Den Haag. Burt is ras-Hagenees, acteur en doet de stem van Haagse Harry in de documentaire over striptekenaar Marnix Rueb. “Burt wil me al jaren die Japanse Tuin laten zien, maar het wil maar niet lukken…”, zegt ze, kijkend naar de dichte poort.

Als ‘import’-Hagenaar leerde Anne-Marie de stad 'aan de hand van Burt' razendsnel kennen. Geen geijkte paden, maar binnendoorweggetjes en sluiproutes. Toch voelt ze zich geen echte Haagse. “Ik ben hier niet getogen, heb er geen jeugdherinneringen hier en heb er nooit als tiener dronken door de stad gefietst. Maar ik ben hier inmiddels wel verankerd. Ik heb mijn plek eigenlijk wel gevonden en zou niet meer weg willen."

Anne-Marie: "De verboden dijk is zo sprookjesachtig."


Met welke ogen kijk jij naar het groen in Den Haag?
“De natuur in Den Haag is een verademing in vergelijking met Amsterdam, waar ik mijn volwassen leven woonde. Daar was het vechten om je plekje in het groen. Met alle respect voor het Vondelpark, maar je kunt er geen kinderfeest geven zonder dat je in het vuilnis of de wietdamp van anderen zit.
In Den Haag is er ruimte voor natuur en groen. Waar je ook woont, je bent snel in een park, de duinen of op het strand. Dat vind ik zo fijn! Den Haag heeft zoveel prachtige lanen met oude bomen. Majestueus. Ik voel me in het groen een beetje van adel. Ik pik iets van die grandeur en dat plak ik op mezelf.”


Heb je een favoriete plek in Clingendael?
“Jazeker… Dat was dus eigenlijk de Japanse Tuin. Het mooiste stukje van Clingendael dat ik wel ken, vind ik de verboden dijk achter de oud-Hollandse Tuin. Die is interessant en sprookjesachtig. Dat mos op de dijk fascineert me. Ik hou van mos.”

"Met de boeken van Rien Poortvliet in mijn hoofd zit ik over een mini-samenleving te mijmeren."


Wat heb jij met de verboden dijk?
“Ik heb het gevoel dat er elk moment kabouters uit hun holletjes tevoorschijn kunnen komen. Ik verslond als kind de boeken van Rien Poortvliet en met die boeken in mijn hoofd zit ik over een mini-samenleving te mijmeren. Ik vind het een prettig idee dat er op microniveau ook een maatschappij zou kunnen ontstaan.”


Anne-Marie gaat op het bankje voor de verboden dijk zitten met uitzicht op de vijver.

"Clingendael heeft alles wat een mooi park moet hebben.”


“Kijk dan! Ik vind dit beeld zo Haags! Die vijver, de bomen... Ik bedenk er dan een kasteel bij. Mooi! Ik liet deze plek en park Clingendael laatst aan mijn moeder zien. Ze was verrukt door de schoonheid van dit park! Zo’n lange laan, een boerderij waar je honing kunt kopen, tuinarchitectuur, mooie bruggetjes, vijvers. Het heeft alles wat een mooi park moet hebben.”

Ben je vaak in de stadsnatuur te vinden?
“Door ons onregelmatige leven met theatervoorstellingen, TV-opnames, vrienden en familie ben ik eigenlijk te druk voor groen. Er glipt wel eens een zondag tussendoor dat we bewust de natuur opzoeken, maar vaak stroomt de agenda alweer vol. Het komt er gewoon 9 van de 10 keer niet van. Daarom is het zo fijn dat ik in Den Haag woon en ik altijd overal groen tegenkom. Je hoeft er geen moeite voor te doen.”

Anne-Marie: "Mos fascineert me. Ik heb het gevoel dat er elk moment kabouters uit hun holletjes tevoorschijn kunnen komen."


Wat betekent groen voor jou?
“Ik ben een echt stadsmeisje: Ik raak net zo opgeladen door de vibes van de stad als door de stilte van de stadsnatuur. Die rust, ruimte en groen is een stuk noodzakelijke zuurstof. Ik houd van de stad met zijn mensen, kunst en cultuur, horeca en mode. Tegelijkertijd kan gefascineerd zijn door een kever, bij of libelle, maar ik ben geen padvinder. Ik kom de natuur liever tegen dan dat ik er bewust naartoe ga. En als ik dan in Clingendael ben, denk ik: Ik zou hier de hele dag wel kunnen blijven!”

Meer over Anne-Marie...

Anne-Marie Jung (Schiedam, 1976) blijkt in haar vroege jeugd al een echt podiumbeest bij het Jeugdtheater Hofplein in Rotterdam. Na haar afstuderen aan Kleinkunstacademie in Amsterdam speelt ze in talloze musicals en (muziek-) theaterstukken. Ze was onder meer leading lady in de laatste show van André van Duin. Ook is ze veel op TV, als vaste actrice van Het Klokhuis, in de serie Goedenavond Dames en Heren en Annie MG.
Ook speelt ze gastrollen in onder meer Jiskefet, Koefnoen, Flikken Rotterdam en Welkom in de jaren 60. In 2012 wordt Anne-Marie onthuld als De Mol in Wie is de Mol en schopt ze het tot de halve finale van De Slimste Mens. Ze maakt twee solo-theatervoorstellingen: De Exoot en RAM.
In de coronatijd maakt ze samen met haar vriendin Marieke het knutselboek Kreatief met Kut met 101 geknutselde vagina’s van papier, kurk et cetera. In samenwerking met Libelle brengt zij de podcastserie De Vaginadialogen uit. Samen met haar man Burt heeft ze een dochter, Sue.

Anne-Marie live zien?
Anne-Marie is 28 september te zien bij het theaterdiner. Na een driegangendiner speelt ze haar theatervoorstelling RAM in Greens in het Westbroekpark. Kijk hier voor meer informatie en tickets.

 
Anne-Marie: "Ik kom de natuur liever tegen dan dat ik er bewust naartoe ga."

 
Tip! Ga eens wandelen op Landgoed Clingendael
Clingendael is een echt wandelpark. De meeste paden zijn verhard en daardoor is het landgoed heel toegankelijk voor rolstoelgebruikers en kinderwagens. Op Clingendael kun je twee routes volgen van verschillende afstanden. Ook loopt er een ruiterroute door het duinbos van Clingendael. 


De Japanse Tuin gaat open in het najaar 2021!
De Japanse Tuin is van zaterdag 16 oktober t/m zondag 31 oktober van 10.00-16.00 uur eindelijk weer open voor publiek! De ingang is in het sterrenbos en de uitgang is bij de houten burg. De tuin is kwetsbaar en is daarom beperkt open.

Het is nog niet duidelijk of de Japanse Tuin dit najaar open gaat.


Tekst: Merijn van Grieken
Beeld: Valerie Kuypers


Lees meer:
Negen leuke weetjes van de Japanse Tuin

Het favoriete groen van… Jan van Zanen  ‘Het heeft iets magisch zo’n oeroude boom’
Het favoriete groen van… Sjaak Bral 'Een cadeau om in de stad door het bos te fietsen'
Het favoriete groen van… Ben Lachhab  ‘De beste ideeën ontstaan in de natuur'

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen