Barbecueën in het groen? Wat mag wel en niet?

27-07-2021

Voor veel mensen is de zomer dé tijd om de barbecue aan te steken. Maar niet iedereen in Den Haag heeft een tuin of balkon waar dit kan. Boswachter Simon vertelt dat je op heel veel plekken in Den Haag terecht kunt. “Er zijn in een aantal parken speciale barbecueplaatsen ingericht.”

De speciale barbecueplaatsen zijn zo uitgezocht dat Hagenaars rustig kunnen barbecueën in een mooie omgeving. Zonder dat omwonenden en andere bezoekers van het park overlast hebben. Bij de plekken staan extra afvalbakken.

De speciale barbecueplekken zijn te vinden op de speelweide van het Westbroekpark, op de speelweide en het Roggeveld in het Zuiderpark en in de Uithof. “Ook op het Noorderstrand of in onze groengebieden mag je Barbecueën. Zolang je maar de aangegeven regels opvolgt en geen overlast of gevaar veroorzaakt”, zegt Simon.

Speciale barbecueplaatsen zijn zo uitgezocht dat Hagenaars rustig kunnen barbecueën in een mooie omgeving.


Op de plekken waar barbecueën niet mag, staat dit duidelijk aangegeven. Je mag niet barbecueën in de Japanse Tuin, het Rosarium, Stadspark De Verademing, het Westduinpark.

“In het Westduinpark mag het niet vanwege de beschermde natuur. Je mag er niet van de paden af en mag je er dus ook niet barbecueën. Dit geldt ook voor het Rosarium in het Westbroekpark. In de Verademing zijn te veel spelende kinderen, waardoor het te gevaarlijk is”, legt Simon uit.

"Het is vooral van belang dat je anderen niet tot last bent en elkaar de ruimte geeft. En het moet veilig zijn natuurlijk. Kijk uit voor loslopende honden en kleine kinderen. Daarnaast vinden we het ook erg belangrijk dat je alles netjes achterlaat”, zegt de boswachter.

Laat gloeiende kolen eerst helemaal afkoelen voor je ze weggooit.


Overgebleven etenswaren en  verpakkingen horen in de afvalbak. Neem het afval mee naar huis als de bak vol zit. “Het laten liggen van etenswaren leidt tot overlast van ongedierte zoals ratten.” Laat gloeiende kolen eerst helemaal afkoelen voor je ze weggooit. Op sommige barbecueplaatsen staan speciale bakken voor gloeiende kolen. Daar mag je ze wel heet in gooien.

De belangrijkste spelregels op een rij:

  • Volg de lokaal aangegeven instructies goed op;
  • Ga niet langs de bosranden barbecueën;
  • Zet de barbecue veilig en ver genoeg van de grond staan, zodat het gras geen schade oploopt;
  • Doe kolen of briketten in een bak op een standaard; let niet direct op het gras;
  • Laat gloeiende kolen helemaal afkoelen voordat je ze weggooit in een gewone afvalbak, of neem de kolen mee naar huis. Op de meeste barbecueplaatsen staan speciale bakken waar je gloeiende kolen in kunt achterlaten.

Kortom, barbecueën in het Haagse Groen mag, als je je maar aan een aantal spelregels houdt. En dat zijn er niet eens zo veel.

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen