Vosjes, uiltjes en ooievaars trekken bekijks (Blijf op het pad!)

15-04-2021

Het is broedseizoen en dat is goed te merken in de stad! Zo is ons 'stadsicoon' druk met nesten bouwen. Een verkeersbord in Mariahoeve waarschuwt zelfs voor laagvliegende ooievaars. En ook in het Haagse Bos trekken jonge bosuilen en een nest vosjes veel bekijks. Blijf daarom op de wandelpaden.

Bewoners in Mariahoeve zijn de ooievaars in hun wijk wel gewend. De buurt is van oudsher een plek waar ooievaars nestelen. Ze vinden er rust en kunnen er gemakkelijk voedsel vinden. "Ze broeden graag bij elkaar in een kolonie. Inmiddels zijn er zes bezette nesten", zegt Caroline Walta van de Haagse Vogelbescherming.

Ooievaars struinen door de berm op zoek naar takken voor hun nest (Foto: Cobi en Bert Greve)


Het nieuwe ooievaarspaar bouwt het nest niet op de nestpaal naast Park Marlot, maar op een woonhuis. Het stel vliegt af en aan met takjes en doet dat soms laag over de weg. Ook struinen de ooievaars langs de berm en over het asfalt. “Hierdoor kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan", zegt Caroline. Ze roept weggebruikers op langzaam te rijden. Er is een waarschuwingsbord neergezet.

Dit bord moet het verkeer waarschuwen voor laagvliegende ooievaars. (Foto: Haagse Vogelbescherming)


De Vogelbescherming kent het mannetje trouwens goed. Als nestjong kreeg hij voor wetenschappelijk onderzoek een ring met uniek nummer om zijn poot. In 2018 werd hij in een boomnest bij Manege Berestein geboren. Waar het vrouwtje vandaan komt en hoe oud ze is, weet de Vogelbescherming niet. Zij is niet geringd.

Het verliefde stel bouwt een nest op een woonhuis (foto: Caroline Walta)


Het liefdeskoppel ontmoette elkaar in de winter, in het veld naast Park Marlot. Dat is een bekende plek voor ooievaars in de koude maanden. Door de bomen rond het veld vinden ze hier beschutting. Verder is het in de stad warmer dan in het buitengebied, waardoor er ook in de kou genoeg voedsel is te vinden, zoals grote insecten, regenwormen, mollen en muizen.

 Haagse Icoon

Bekijk hier het filmpje over de ooievaar, een Haags icoon. (tekst gaat verder onder het filmpje)

Vosjes en bosuilen

Behalve de laagvliegende ooievaars, kunnen we in onze stadsnatuur ook al genieten van jonge bosuilen en vosjes. In het Haagse Bos zorgt dat voor drukte. De jonge dieren trekken veel bekijks van onder meer natuurfotografen. Volgens Mark Kras, boswachter in het Nationaal Park Hollandse Duinen en het Haagse Bos, is dat prima natuurlijk zolang mensen op de wandelpaden blijven.

Jonge vosjes in het Haagse Bos, van afstand gefotografeerd met een zoomlens (foto: Jeroen Odijk)


Haagse boswachters roepen bezoekers op om (zeker in het broedseizoen) op de wandelpaden te blijven en de hond aan de lijn te houden. De kans is niet alleen groter dat je de dieren dan kunt zien, ze krijgen ook de kans goed op te groeien. Rust is belangrijk. 

Dieren hebben het meeste last van onverwachte bewegingen van 'loslopende mensen en loslopende honden’. "Dieren schrikken, ruiken gevaar, krijgen een verhoogde hartslag en vluchten. Dat kost heel veel energie, die ze juist hard nodig hebben voor de voortplanting om hun stoort in stand te houden”, zegt Mark.

Jong bosuiltje in het Haagse Bos, van afstand gefotografeerd met een zoomlens. (foto: Jeroen Odijk)


Dringend advies als je de natuur in gaat:

Het jonge vosje in het Haagse Bos is best nieuwsgierig. (foto: Jeroen Odijk)


In veel gebieden in Nederland, ook bij het Haagse Bos, staan borden met de tekst ‘Welkom in de kraamkamer van Moeder Natuur’. Hiermee vragen boswachters bezoekers rekening te houden met kwetsbare dieren in natuurgebieden. Op de paden bij het Westduinpark kunnen bezoekers er niet meer omheen dat het broedseizoen is. 

Het broedseizoen in Den Haag loopt van 15 maart tot 15 juli en in het gebied van Dunea, Meijendel, van 1 maart tot 1 september.

Lees ook:
Boswachter: 'Schatzoeken? Liever niet. Natuur is de échte schat!
Boswachters over drukte: ‘Mensen komen zelfs in verboden kwetsbare natuur'
Blogs van boswachter Mark
Blogs over de stadsnatuur van stadsecoloog Martin

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen