Broedseizoen! Dit kun jij doen om dieren en hun jongen te helpen

12-03-2021

Het broedseizoen begint; de winter is voorbij. Dieren in onze duinen, bossen en parken gaan op zoek naar voedsel en een partner. Haagse boswachters zijn bezorgd over de drukte in de natuur nu die extra kwetsbaar is. Ze vertellen wat jij kunt doen om de natuur te beschermen en waarom is dat nodig is.

Het broedseizoen in de Haagse stadsnatuur begint op 15 maart en eindigt op 15 juli. Vogels, egels, vossen, konijnen, eekhoorntjes, herten, fazanten en vele andere dieren zoeken een mannetje of vrouwtje om mee te paren. Tijdens deze zeer kwetsbare periode moeten we dieren extra beschermen. We helpen ze door ze met rust te laten, op paden te blijven en honden aangelijnd te houden.

De meeste wandel- fiets- en ruiterpaden zijn zo aangelegd dat er voldoende rustgebied overblijft waar dieren zich kunnen terugtrekken.


Rust bewaren is belangrijk nu wij in coronatijd massaal de groengebieden intrekken, zeggen Haagse boswachters. Ze zijn zeer bezorgd over de hoge bezoekersaantallen in deze periode. “In gewone jaren begint de drukte pas na het broedseizoen, maar door de pandemie is het elke dag druk. Die mensenmassa’s doen de natuur geen goed. De kans bestaat dat er minder dieren worden geboren en ze zelfs uit onze gebieden wegtrekken”, zegt Alex van der Velden, boswachter van gemeente Den Haag.

"De kans bestaat dat er minder dieren worden geboren”, zegt boswachter Alex. (Foto: Valerie Kuypers)


Waarom is die rust in de natuur eigenlijk zo belangrijk? "Veel dieren komen verzwakt uit de winter en hebben al hun energie nodig om voedsel te zoeken en hun territorium af te bakenen. En ze moeten dan ook nog eens een partner zoeken en laten zien dat ze de mooiste en sterkste partner zijn. Het is hard werken om fit te blijven”, legt Mark Kras uit. Hij is boswachter in het Nationaal Park Hollandse Duinen en het Haagse Bos.

De meeste wandel- fiets- en ruiterpaden zijn zo aangelegd dat er voldoende rustgebied overblijft waar dieren zich kunnen terugtrekken en waar mensen volop van de natuur kunnen genieten. Dieren hebben het meeste last van onverwachte bewegingen die worden veroorzaakt door ‘loslopende mensen en loslopende honden’.

Dieren houden niet van onverwachte bewegingen

“Op het moment dat je op het pad wandelt, fietst of in galop rijdt, is dat prima. Dieren verwachten voorbijgangers op de paden. Problematisch wordt het als bezoekers een pad afsnijden en olifantenpaadjes maken. Al wijken ze maar een kleine meter van het pad af, is dat voor dieren al onverwacht. Ze schrikken, ruiken gevaar, krijgen een verhoogde hartslag en vluchten. Dat kost heel veel energie, die ze juist hard nodig hebben voor de voortplanting om hun soort in stand te houden”, aldus Mark.

“Veel dieren komen verzwakt uit de winter en hebben al hun energie nodig om voedsel te zoeken en hun territorium af te bakenen", zegt Mark. [foto: Jonathan Andrew]

Hond is ook te gast in de kraamkamer

Loslopende honden zijn mogelijk nog erger, weten de boswachters. “Hondenbezitters hebben dat vaak niet door. Ze laten hun hond lekker rennen en zien dat juist als de natuur van hun hond. Maar die hond gaat in onze kwetsbare natuur op jacht. Als 'ie eenmaal een sprint inzet en achter een konijn, vos of fazant aangaat, kan het baasje roepen wat hij wilt, maar hij komt niet terug”, zegt Alex.

Zelfs als de hond gewoon rondsnuffelt, kan hij dieren al flink verstoren. Zo zijn er ook vogels die in lage struiken broeden. “De hond is te gast in de kraamkamer van de natuur en dus geen onderdeel van de natuur. En als gast is de eigenaar verantwoordelijk voor het gedrag van zijn hond. Aan de lijn houden dus”, benadrukt Mark.

Vluchten kost heel veel energie, die de dieren juist hard nodig hebben voor de voortplanting om hun stoort in stand te houden.


Alex treft bij het Zwarte Pad in Den Haag ook nog wel eens uitgeputte reeën aan die in Meijendel in Wassenaar door een hond achterna zijn gezeten. “Ze zijn opgejaagd en in paniek door de duinen weggerend. Of ze zijn gebeten door een hond en blijven gewond in het gebied liggen. Ik heb ook meegemaakt dat reeën in hun vlucht hun pootje braken. Reeën zijn heel stressgevoelig en kunnen daaraan doodgaan”, zegt Alex.

Boswachters Alex (links) en Erwin wachten bij de gewonde ree op de Dierenambulance. De ree is gebeten door een hond en kan door de vele bijtwonden en zijn gebroken poot niet meer lopen. De dierenarts moest hem uit zijn lijden verlossen.
De ree werd opgejaagd door een loslopende hond en brak zijn poot onherstelbaar. 


In veel gebieden in Nederland hangen de komende tijd borden en spandoeken met de tekst ‘Welkom in de kraamkamer van Moeder Natuur’. Boswachters van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer, Goois Natuurreservaat, LandschappenNL vragen daarmee bezoekers om rekening te houden met kwetsbare dieren in natuurgebieden. Ook bij Meijendel en mogelijk het Haagse Bos en Nationaal Park Hollandse Duinen komen waarschuwingsborden.

Dringend advies als je de natuur in gaat:

Het broedseizoen in Den Haag loopt van 15 maart tot 15 juli en in het gebied van Dunea, Meijendel, van 1 maart tot 1 september. [tekst: Merijn van Grieken]

Lees ook:
Boswachters over drukte: ‘Mensen komen zelfs in verboden kwetsbare natuur'
De paden op, de lanen in… wandel jezelf vrolijk en fit!

 

Nieuwsbrief

Via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van al het nieuws rondom het Haagse Groen.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen