Vakantietips: ontdek nieuwe plekken, doe de bomenquiz of kijk een natuurfilm

18-02-2021

Van de winterpret duikelen we volop in de lente! Het is prachtig weer en het is vakantie, dus buiten lonkt. Wij verzamelden een aantal leuke activiteiten voor binnen en buiten die je coronaproof kunt doen. Van wandelen in een nabijgelegen polder tot boomquiz en mooie natuurfilm.

De lente komt eraan! Het begint bij menigeen te kriebelen. Schoenen aan, naar buiten! Doe dat vooral, maar houd je daarbij wel aan de geldende coronaregels. En is het te druk, ga dan weg en kom op een ander moment terug. In de ochtend bijvoorbeeld als de natuur ontwaakt of laat in de middag. De kans dat je dieren ziet, is een stuk groter dan tussen de drukke uren van elf tot vijf uur.

Ontdek de Uithof
De Uithof kennen veel mensen alleen van de schaatsbaan, maar daarachter ligt een recreatief natuurgebied. De Uithof ligt in het zuidwesten van Den Haag, aan de rand van de stad. Samen met recreatiegebied Madestein vormt De Uithof een groene buffer tussen de stad en het Westlandse kassengebied.
De natuur is er heel gevarieerd. Zo zijn er maar liefst 355 soorten planten, vissen en vogels. Een leuke attractie voor jong en oud is het doolhof dat op een helling is gebouwd. Heb je eenmaal het middelpunt van het labyrint gevonden, geniet dan van een fraai uitzicht. Achter het doolhof ligt een van de oudste gemeentelijke boomgaarden van Nederland met appels, peren en pruimen.

Samen met recreatiegebied Madestein vormt De Uithof een groene buffer tussen de stad en het Westlandse kassengebied.


Wandelen op Landgoed Ockenburgh
Het Zuid-Hollands Landschap heeft een mooie wandeling uitgestippeld op het eeuwenoude Landgoed Ockenburgh. Daar zijn lindebomen geplant langs de hoofdlaan. Het is daardoor een statige laan geworden. Op het landgoed geniet je zowel al wandelend of fietsend van de parkachtige allure. Ruiters mogen via het doorgaande ruiterpad over het landgoed. Honden mogen op de Koeweide los, maar moeten op andere plekken aan de lijn. Wie rust zoekt, kiest voor het Hyacintenbos. Ruiger terrein vind je rond de oude duinen onder de oeroude bomen van de Zwitserse Partij. Bekijk in het filmpje hieronder hoe mooi Landgoed Ockenburgh is. 

Zeehond spotten op de Zandmotor
Vlakbij Landgoed Ockenburgh - op enkele honderden meters - ligt de strandopgang naar de Zandmotor. Het is een kunstmatig schiereilandje voor de kust bij Ter Heijde. Bij laag water valt de baai grotendeels droog (hoe het precies werkt, lees je hier) en trekt de baai veel kust- en wadvogels. Naast scholeksters, lepelaars en aalscholvers laten ook slechtvalk en sperwer zich wel eens zien. Ook zeehondjes kun je er regelmatig spotten.

Bij laag water valt de Zandmotor grotendeels droog


Maak een fleurig ommetje
Heb je de afgelopen tijd een gezellig bakje met bloembollen op tafel gezet en zijn ze inmiddels uitgebloeid? Gooi ze niet weg. Dat is zonde, want deze bloembollen zijn vaak goed te recyclen. Maak een fleurig ommetje en lever de bollen (liefst zonder aarde) af bij stadsboerderij Gagelhoeve, Herweijerhoeve, Kakelhof, Landzigt, Op den Dijk, Reigershof, Schildershoeve, Nijkamphoeve. Hier kun je de stadsboerderijen vinden.


De stadsboerderijen zijn vanwege corona tot begin maart nog steeds dicht. Daarom staat er overdag bij het toegangshek een speciale bak of mand voor de uitgebloeide bollen. Ze worden later dit jaar met kinderen en zorgcliënten herplant op of rond het terrein van de stadsboerderij zodat dat iedereen volgend jaar weer kan genieten van de kleurenpracht. Ook de bijen en insecten houden ervan.

Zijn de bloembollen thuis uitgebloeid? Lever ze in bij de stadsboerderij waar ze worden hergebruikt. 


Wandelen door heel Den Haag
Wandelen in Loosduinen of door Haagse Hout, overal in de stad kun je een ommetje maken. Op de website Wandelen in Den Haag Link http://wandelenindenhaag.nl vind je de meest uiteenlopende stads- en natuurwandelingen en bijbehorende routebeschrijvingen en aanvullende informatie met door diverse wijken in Den Haag en de omliggende randgemeenten zoals Rijswijk, Voorburg-Leidschendam en Westland. De wandelingen zijn uitgestippeld door wandelaar Ferry Ballhaus. Kijk eens op zijn site en laat je verrassen.

Wandelen door het boerenland
Wil je een keer de stad uit en niet al te ver weg wandelen door de weilanden in boerenlandschap? In Midden-Delfland loop je over stevige graskades, over andere (on)verharde dijkjes en langs asfaltpaden. En onderweg geniet je van het fraaie landschap. Soms gaan deze wandelingen over boerenland en zijn tijdelijk uitgezet, dit zijn de zogenoemde vliegende wandelpaden. Let op want de paden kunnen glad zijn dus houd daar rekening mee met de keuze van je schoenen. Er zijn percelen waar honden niet zijn toegestaan. Check hier de verschillende routes in Midden-Delfland.

Soms gaan de wandelingen over boerenland


Fietsen langs de geschiedenis in de duinen
Hou je van fietsen en van geschiedenis? Duik niet in de boeken maar spring op je zadel. Op de website van Nationaal Park Hollandse Duinen staan drie mooie fietsroutes die jou iets leren over de rijke geschiedenis van het duingebied. Wij lichten er een bijzondere route uit: een 28 kilometer lange fietstocht langs de Atlantikwall, de historische verdediging die de Duitse bezetter bouwde om de geallieerden tegen te houden.

Tips voor als je op pad gaat

  • Ga weg als het te druk is en kom op een ander moment terug
  • Vermijd drukke momenten tussen 11 en 15 uur
  • Ontdek eens minder vanzelfsprekende bossen en parken in Den Haag, zoals Madestein of het natuurgebied achter de Uithof of wandel eens door je eigen wijk, een buitenwijk, of de rand van de stad
  • Houd je aan 1,5 meter afstand; wijk voor elkaar uit op de paden Ga achter elkaar lopen bij tegenliggers
  • Blijf thuis bij: verkoudheidsklachten, koorts, hoofd- en keelpijn

Idee!

  • Zet de wekker en maak in alle vroegte een wandeling en zie de natuur ontwaken en hoor de vogels zingen. Of ga juist laat op de middag. De kans dat je een mooie vogel, een eekhoorn of egeltje ziet, is dan een stuk groter
Ga een keer heel vroeg op pad en zie de natuur ontwaken

Thuisblijftips!

Test je bomenkennis
Ben jij een echte bomenkenner? Kun je de blaadjes van een eik en beuk uit elkaar houden? Doe de leuke bomenquiz van het Zuid-Hollands Landschap en test je kennis in tien vragen. Het Haagse Groen had natuurlijk alles goed… De test staat hier.

Ben jij een echte bomenkenner? Van welke boom is dit blad?


Doe de online Tuinvogelcursus
Blijf je liever thuis, dan kun je ook ontzettend veel doen. Zo kun je bij de Vogelbescherming alles leren over vogels. Hoe ziet een houtduif, roodborstje of grote bonte specht eruit en welk geluid maken ze? Doe de gratis online cursus Tuinvogels in Nederland van tien lessen. De cursus geeft handige tips, filmpjes, ezelbruggetjes en leuke weetjes om nóg meer van deze vogels te genieten. Duurt het te lang? Dan heeft de ANWB een compacte Vogelgids op zakformaat.

Dit vogeltje kent iedereen wel: de huismus, maar hoe zit het met zijn vrienden? Ken je die ook?


Beleef de natuur thuis op de buis
Wil je lekker van de natuur in Nederland genieten vanaf de bank? Deze twee natuurfilms op NPOStart zijn de moeite waard en kun je gratis bekijken! De films nemen je mee naar de mooiste Nederlandse natuurgebieden en laten je bijzondere dieren, planten en plekken zien.

De Nieuwe Wildernis neemt je mee naar de Oostvaardersplassen, waar de seizoenen wisselen en grote grazers als het edelhert en het koningspaard een hoofdrol spelen. Bekijk hier de trailer.
 

De film WAD is goed voor een natuurspektakel van de Wadden, ons eigen UNESCO Werelderfgoed. Je ziet een zeehondengevecht, maar is er ook oog voor de magie van kleine eencellige organismen die ’s nachts het wateroppervlak van de Waddenzee sprookjesachtig doen oplichten. Bekijk hier de trailer.

Nog niet uitgekeken?
Ben je nog niet uitgekeken, dan zijn er nog talloze mooi natuurfilms. Kijk eens naar de filmsuggesties van de ANWB.

Fijne vakantie en geniet!

Lees ook:
Boswachters over drukte: ‘Mensen komen zelfs in verboden kwetsbare natuur'

 

Nieuwsbrief

Via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van al het nieuws rondom het Haagse Groen.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen