Martin's blog: Winterse zomerzotjes

22-01-2021

Voordat klimaatverandering zo duidelijk zichtbaar werd als de laatste tien jaar, zat de natuur elk jaar een maand of drie in een ‘lockdown’. Vorst zorgde voor een permanente avondklok die meestal gelijk opging met de lengte van de nacht.

Geregeld voerde Koning Winter extra maatregelen in, en regeerde de vorst ook overdag onverbiddelijk. Maar nooit voor lang. In de vaak bevroren bodem kwam in januari telkens weer het ondergrondse verzet tot leven. Steevast aangevoerd door een leger van dames, getooid in witte jurkjes met een groen zoompje.

Transparante jurkjes

Wie kent ze niet? Die olijke dames met zwierige jurkjes die elk jaar weer met grote witte tapijten het voorjaar aankondigen en de winter uitjouwen? Sneeuwklokjes noemen we ze. In het kielzog van dit witte klingelende leger verschijnen de bontgekleurde krokussen, het uitbundige speenkruid, de tetterende narcissen en vrome boshyacinten die met gebogen hoofdjes begin mei de zomer aankondigen. 

Het gekke is dat de bloemetjes van sneeuwklokjes eigenlijk helemaal niet wit zijn, maar kleurloos. De melkwitte kleur wordt namelijk veroorzaakt door luchtbelletjes in de bloemblaadjes die het invallende licht in alle richtingen weerkaatsen. Druk maar eens een bloemblaadje fijn tussen je vingers. Je perst dan alle lucht eruit en het melkwitte jurkje veranderd voor je ogen in een doorzichtige kimono.

Zomerzotjes tegen een gebroken hart…

Sneeuwklokjes zijn bij veel mensen geliefd. Ze hebben dan ook tal van streeknamen: februarigekjes, ijsbrekertjes, winterklokskes, sneeuwvlokjes, winterliedertjes, vroegopjes, vastenavondgastjes, sjneeklökskes of zomerzotjes. Sommige mensen zijn idolaat van sneeuwklokjes. Galanthofielen worden ze genoemd. Met zo’n 20 soorten en 500 cultivars kan deze hobby snel uit de hand lopen. 

Ook zijn er mensen die sneeuwklokjes een helende werking toedichten. Als iemands hart bevroren is geweest door pijn die een ander hem/haar heeft aangedaan, schijnt het sneeuwklokje de verloren warmte van liefde terug te kunnen geven. 

… en coronamoeheid

Of een sneeuwklokje nu wel of niet de remedie is tegen een bevroren hart, ze zijn wel de remedie tegen de winterblues en helpen ongetwijfeld ook tegen coronamoeheid.

Trek erop uit (zolang het niet te druk wordt) en ga in het Haagse groen op zoek naar velden met sneeuwklokjes. Ga stil op een bankje zitten en luister aandachtig. Ik weet zeker dat je dan de kleine klokjes kunt horen klingelen. En met een beetje fantasie zie je de kleine sierlijke melkwitte juffertjes met groen gezoomde, zwierige rokjes een walsje doen in de prille voorjaarszon. Want de lente komt eraan (en corona gaat voorbij)!

Meer blogs van Martin lezen? Kijk eens op zijn pagina Op pad met Martin.

 

Nieuwsbrief

Via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van al het nieuws rondom het Haagse Groen.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen