Boswachters over drukte: ‘Mensen komen zelfs in verboden kwetsbare natuur'

14-01-2021

De wind door het haar, rode konen op de wangen. Veel mensen hebben in deze tijd extra behoefte om onze duinen, bossen en parken te bezoeken. Boswachters zien dat mensen steeds vaker de rust op zoeken door van de wandelpaden te gaan. “Niet doen. Zo beschadig je de natuur! Blijf op de paden.”

Een zondagmiddag in Meijendel… al ver voor de slagboom staan de auto’s achter elkaar te wachten het terrein op te kunnen. De eerste parkeerplaats is dan al vol. Of neem populaire hotspots als Clingendael of het Westduinpark, een Natura2000-gebied. Op een mooie dag is het zowat slalommen op de paden. 

We trekken er massaal op uit. Begrijpelijk. We wandelen ons in deze bijzondere tijd niet alleen fit en vrolijk, we zoeken het vermaak dichtbij huis in de buitenlucht. En in regio Den Haag hebben we het geluk dat die natuur altijd heel dichtbij is. “Geweldig dat zoveel mensen genieten. Maar ze moeten zich wel aan de regels van dat gebied houden”, zeggen de boswachters.

De Natte Pan is de kraamkamer van het duin voor diverse insecten en amfibieën.


De boswachters wandelen of fietsen rond in al onze natuurgebieden of zijn in patrouillewagens te vinden. “Wij zien dat het steeds drukker wordt, vooral in droge weekeinden. We vragen bezoekers afstand te houden en zich aan de geldende regels te houden, maar bij toegangspaden en op parkeerplaatsen is dat soms bijna niet mogelijk”, zegt boswachter Erwin Hemelop van gemeente Den Haag. 

Ze komen steeds vaker mensen tegen die achter de borden ‘Verboden Natuurgebied’ wandelen en de wandelpaden verlaten. “Zo zag ik laatst verschillende wandelaars in de vochtige duinvallei de Natte Pan in het Westduinpark. Dat is een zeer kwetsbaar natuurgebied waar je alleen met een excursie mag komen”, zegt Erwin. De Natte Pan is de kraamkamer van het duin voor diverse insecten en amfibieën, zoals de rugstreeppad, de gewone pad en de groene kikker en libellen. 

De zandhagedis heeft het naar zijn zin in het Westduinpark.


“Er zijn niet veel wandelschoenen nodig om kwetsbare planten en dieren te beschadigen", weet Erwin. Toen hij de bezoekers erop aansprak, zeiden ze zich van geen kwaad bewust te zijn. "Andere wandelaars in de Natte Pan hadden de borden wel gezien, maar hadden zin om een nieuw stuk natuur te ontdekken. Ze wilden de drukte vermijden en namen dat helaas wel heel letterlijk.” Er zijn in dit gebied al diverse boetes uitgedeeld.

Dat mensen de rust opzoeken en in verboden natuurgebied wandelen, zien de boswachters helaas steeds vaker. “Daarom roepen we mensen met klem op: Blijf op de wandelpaden. Dit zijn de verharde paden, schelpenpaden en zandpaden aangegeven met palen met een groene kop. Die paden zijn er niets voor niets. Op onze natuur moeten we zuinig zijn.” 

Idee!

  • Zet de wekker en maak in alle vroegte een wandeling en zie de natuur ontwaken en hoor de vogels zingen. Of ga juist laat op de middag. De kans dat je een mooie vogel, een eekhoorn of egeltje ziet, is dan ook een stuk groter.
  • Ga eens doordeweeks op pad (als dat natuurlijk lukt met alle dagelijkse beslommeringen) en vermijd zo de drukke weekeinden
Ga eens vroeg of laat op de middag op pad. Dan is het vaak rustiger. 


Tips voor als je op pad gaat:

  • Ga weg als het te druk is en kom op een ander moment terug;
  • Vermijd drukke momenten tussen 11 en 15 uur;
  • Ontdek eens nieuwe natuur of wandel eens door je eigen wijk, een buitenwijk of de rand van de stad;
  • Houd je aan 1,5 meter afstand;
  • Blijf thuis bij: verkoudheidsklachten, koorts, hoofd- en keelpijn

Lees ook:
Vermijd drukte en ontdek eens andere Haagse natuur
Wandel jezelf vrolijk en fit

 

Nieuwsbrief

Via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van al het nieuws rondom het Haagse Groen.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen