Vermijd de drukte en ontdek eens andere Haagse natuur

17-12-2020

Het is voor veel mensen kerstvakantie. Lekker om even naar buiten te gaan. We geven graag wat tips hoe je veilig op pad kunt gaan. En wanneer je de meeste kans maakt om een mooie vogel, een eekhoorn of egeltje te zien.

Als het zonnetje schijnt, trekken veel mensen naar het strand, de duinen en bossen. “We zitten veel binnen, dus even een frisse neus halen is enorm belangrijk”, melden onze boswachters. “Maar hou je aan de regels en probeer de drukte te vermijden”, is hun dringende advies. "En zoek ook eens een andere plek op want die zijn er genoeg!”

Ga vroeg!

Alex van der Velden is een van de boswachters van de gemeente Den Haag. “Onze duinen, bossen en het strand zijn natuurlijk erg mooi. Maar zeker als het zonnetje schijnt, is het er soms echt te druk. De lockdown waar we nu in zitten, is er niet voor niets; we moeten het aantal contactmomenten met andere mensen tot het minimum beperken", zegt Alex. 

Dus als je op pad gaat, vermijd dan de drukke momenten tussen 11 en 15 uur. "Ga daarom lekker vroeg op pad of ga juist aan het einde van middag. De kans dat je dan een mooie vogel, een eekhoorn of egeltje ziet, is dan ook een stuk groter!”, weet Alex.

Geef elkaar de ruimte

Geef elkaar ook de ruimte tijdens het wandelen. “Kom je tegenliggers tegen op het wandelpad? Ga achter elkaar lopen en stap even van het pad af om elkaar te laten passeren. Kom je een bekende tegen? Maak dan ergens anders een praatje. Neem ook een zakje mee voor je afval, zodat je dit later weg kunt gooien in de afvalbak. Zo houden we de natuur samen veilig en netjes.”

Ga eens naar een ander stukje Haags groen

En Alex heeft nog een tip: “Ga ook eens wandelen op een plek die wat minder bekend en dus ook minder druk is! Den Haag heeft zoveel te bieden.” De tips van Alex: "Iedereen kent de Uithof van de schaatsbaan, maar er ligt een prachtig natuurgebied achter waar je kunt wandelen, mountainbiken en waar je zelfs kunt verdwalen in een doolhof." Zie hier de site van de Uithof en een een filmpje van dit mooie gebied.

Achter de Uithof ligt prachtig natuurgebied waar je kunt wandelen en mountainbiken (Foto: Fleur Beemster)


In recreatiegebied Madestein kun je ook fijn wandelen met de hond. Die mag hier in de winterperiode los lopen (let op de bordjes). Maar je kunt hier bijvoorbeeld ook goed vissen. De oude landgoederen zijn ook heel mooi om te wandelen met de hond en van de natuur te genieten, denk hierbij aan de landgoederen Oosterbeek, Reigersbergen en Clingendael.

In Madestein kun je goed vissen en wandelen met je hond.

 

Wat zijn de regels ook alweer?

  • Je mag met maximaal twee mensen samen zijn. Of met meer mensen als die tot jouw huishouden horen;
  • Houd 1,5 meter afstand tot andere bezoekers blijf op de paden;
  • Ga weg als het te druk is

 

 

Nieuwsbrief

Via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van al het nieuws rondom het Haagse Groen.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen