Bomentuin met 695 soorten in Zuiderpark blijft bijzonder

09-12-2020

Dat de bomentuin (arboretum) Landengebied Zuiderpark – Doorenbos al vele decennia een bijzondere collectie aan bomen en struiken herbergt, is voor Nederlandse boomdeskundigen geen nieuws. Zij bezoeken dit unieke gebied nog steeds meer wat graag. Er staan maar liefst 695 soorten bomen!

Ruim tachtig jaar geleden werd de basis van deze bijzondere collectie van het Landengebied Zuiderpark – Doorenbos gelegd door Simon Doorenbos. Hij kreeg rond 1935 vele planten, stekken, enten en zaden, of bracht deze mee uit verre landen. Doorenbos plantte de struiken en planten op gebied: China, Japan, Himalaya, Azië, Noord-Europa, Zuid-Europa en Noord-Amerika. Het arboretum heeft nu 695 verschillende soorten bomen. Waarvan er 41 zeer zeldzaam zijn, zoals de Japanse paardenkastanje, de Chinese linde en de godenpeer.


Naast zijn functie als directeur van de Haagse Dienst der Gemeenteplantsoenen was Doorenbos ook een van de oprichters van de vereniging van boomdeskundigen: de Nederlandse Dendrologische Vereniging (NDV). Dat dit gebied nog steeds in trek is bij dendrologen bewijst het bezoek van de huidige voorzitter Jos Koppen en drie andere leden van de vereniging: Hans Janssen, Huib Sneep en Harrie de Coo. Het filmpje dat zij maakten, neemt je in nog geen tien minuten mee naar de botanische wereld. (zie onderaan het verhaal)

Boekje over dit bijzonder gebied

Al in 2016 is een boekje verschenen over dit bijzondere gebied, samengesteld door drie oud collega’s van de gemeente Den Haag: Rob van der Ham, Klaas Pors en Harry van Bussel. Van dit boekje is nog een beperkte voorraad aanwezig. Mocht je hiervoor speciale interesse hebben, stuur dan je adresgegevens naar groenbeleid@denhaag.nl Dan krijg je, zolang de voorraad strekt, een exemplaar toegestuurd.

 

 

 

Nieuwsbrief

Via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van al het nieuws rondom het Haagse Groen.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen