Nu je thuis werkt, niet meer met vrienden een drankje kunt drinken of een hapje kunt eten, niet meer naar de bioscoop kunt en ook nauwelijks nog op bezoek mag, zie je ze steeds meer: wandelaars. Collega’s die tijdens de lunch een ommetje maken, vriendinnen die ’s avonds een blokje lopen of zelfs wandelende first dates met een coffee-to-go in de hand.
Wandelen in coronatijd
Door de coronamaatregelen wordt er dit jaar 66 procent meer gewandeld dan in een normaal jaar. Dat blijkt uit een peiling die stichting Wandelnet medio oktober presenteerde. 43 procent van de 772 respondenten is in de coronatijd begonnen met wandelen, terwijl ze dat voor de coronacrisis niet of nauwelijks deden.
De belangrijkste redenen om te gaan wandelen zijn: fit en gezond worden/blijven (81%), ontspanning (79%) en natuurbeleving (74%). De groep die aangeeft voor de gezelligheid (als sociale activiteit) te gaan wandelen is gegroeid van 25% in het voorjaar naar 36% in de zomer. Ruim de helft van de wandelaars (53%) ontdekt door het wandelen in tijden van corona veel leuke plekken dichtbij huis. De keerzijde is dat 34% ook wel wat raakt uitgekeken op de eigen omgeving.
Natuur is dichtbij
Voordat je in Den Haag bent uitgekeken, moet je wel heel veel kilometers wandelen. Met meer dan 111.000 hectare aan duingebieden, parken en landgoederen biedt de Haagse kust alle ruimte om te genieten van vrijheid en de natuur. Zo heeft het Nationaal Park Hollandse Duinen een aaneengesloten kustlandschap van 43 kilometer, waarvan onder andere Meijendel en het Westduinpark deel uitmaken. Zoek je eigen plekje en kijk voor inspiratie eens op de website van denhaag.com. Daar staan talloze mooie wandelroutes in ons Haagse groen, door bos en duin naar zee. Of langs de Haagse stranden. En ook op de site wandelen in Den Haag staan leuke routes.
Zo wordt het nog leuker
Behalve dat je in het Haagse groen heel veel mooie wandelingen kunt maken, zijn er ook talloze manieren om je wandeling nog leuker te maken. Neem eens een vogelgids mee als je naar een park gaat. ANWB heeft bijvoorbeeld een vogelgids in zakformaat met de beschrijving en het geluid van vijftien veel voorkomende vogels in de stad. Of word supporter van schoon en neem een tas of grijper mee en raap het zwerfafval op dat je tijdens de wandeling tegenkomt.
Ook kun je een wandelcompetitie houden met vrienden of familie of de rest van Nederland via de Ommetje-app van de Hersenstichting. De app is ontwikkeld met hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. Hij vertelt je na iedere wandeling een interessant hersenfeitje. “Elke dag een wandeling maken is belangrijk voor je fysieke en mentale gezondheid. Je krijgt meer productiviteit en energie na het lopen van een ommetje. Ook helpt het je te onthaasten en verbetert het je creativiteit”, staat op de site van de app.
Wandelen is gezond en houdt je fit. Houd je ook bij de buitenactiviteiten aan de coronamaatregelen. Wandel met z’n tweeën, houd 1,5 meter afstand als je niet tot hetzelfde huishouden behoort en ga weg als het te druk is. En vergeet niet te genieten.
Wist je dat...
... slechts een op de vijf 55-plussers niet wandelt? 80 procent van de 55-plussers wandelt wel. Dat blijkt uit onderzoek van het Nationaal Sportonderzoek van het Mulier Instituut. Daarin is specifiek gevraagd naar het wandelgedrag van 55-plussers. In het wandelgedrag is vrijwel geen verschil te zien tussen 55-64-jarigen en 65-79-jarigen of naar geslacht. Wel is er een verschil naar opleidingsniveau. Van de lager opgeleiden heeft een kwart de afgelopen twaalf maanden niet gewandeld, terwijl dit bij de hoger opgeleiden slechts één op de tien is.
Nieuwsbrief
Via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van al het nieuws rondom het Haagse Groen.
Aanmelden