Campagne: Maak van je mondkapje geen zwerfkapje

22-10-2020

‘Maak van je mondkapje geen zwerfkapje’. Dit is de slogan van nieuwe landelijke campagne om wegwerpmondkapjes op straat en in de natuur tegen te gaan. De campagne #mondkapjegeenzwerfkapje is een samenwerking van Nederland Schoon en de Plastic Soup Foundation.

De corona-crisis levert nieuw zwerfafval op. Supporters van Schoon melden steeds vaker dat er mondkapjes op straat gevonden worden. Het Haagse Groen schreef al eerder over de bezorgdheid van onder meer onze boswachters, de schoonmaakploegen van de gemeente, de dierenambulance en Vogelopvang de Wulp. Dieren kunnen in de hengsels verstrikt raken. 

Plastic wordt in de natuur niet afgebroken 

Voor de natuur zijn de wegwerpmondmaskers zeer schadelijk. “Wegwerpmondkapjes bestaan voor een deel uit polypropeen. Net als andere plastics wordt dat in de natuur niet afgebroken. Een zwerfkapje dat niet opgeruimd wordt, draagt net als flesjes en tasjes van plastic bij aan de plasticvervuiling en plasticsoep”, zegt de Plastic Soup Foundation. De milieuorganisatie bestrijdt (micro)plastics bij de bron. 

“Het is belangrijk om opnieuw aandacht te vragen voor dit zwerfafvalprobleem, want ieder mondkapje dat op straat of in de natuur belandt is er een teveel. Een herbruikbaar mondkapje heeft daarom de voorkeur. Wordt er toch gebruik gemaakt van wegwerpmaterialen, dan horen mondkapjes na gebruik bij het restafval te worden weggegooid”, aldus Helene van Zutphen, directeur van Nederland Schoon.

Vrees voor toename van corona-afval

Op dinsdag 13 oktober kondigde de overheid strengere maatregelen aan in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. Een daarvan is het dragen van een mondkapje in openbare ruimtes. Momenteel wordt gewerkt aan de ‘coronawet’ die dit verplicht maakt. Nederland Schoon en Plastic Soup Foundation vrezen dat een toename van het gebruik van de kapjes ook een stijging op straat en in de natuur betekent. 

De campagne ‘Maak van je mondkapje geen zwerfkapje’ is onder meer te zien op digitale beeldschermen in winkelcentra, via displaycampagne op de populaire nieuwssites en op social media. Met de hashtag #mondkapjegeenzwerfkapje wordt online en op social media aandacht voor het probleem gevraagd.

 Nederland Schoon maakte een collage van wegwerpmondkapjes op straat


Help je mee onze straten en natuur schoon te houden? Hier drie adviezen:

·       Maak gebruik van een stoffen mondkapje. Dit kun je gewoon heet wassen en opnieuw gebruiken; 

·       Kies je toch voor een wegwerpmondkapje, gooi dit dan altijd in een openbare prullenbak of thuis bij het restvuil; 

·       Ruim zwerfkapjes op met een prikker. Volgens het RIVM kan het coronavirus zich hechten aan zo’n zwerfkapje. Raak het dus niet met blote handen aan. 

Lees ook:
Laat je mondkapje niet slingeren; denk aan de dieren en de natuur
Trots op onze stadsnatuur

 

Nieuwsbrief

Via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van al het nieuws rondom het Haagse Groen.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen