Wist je dat Den Haag heide heeft? Kijk mee!

05-10-2020

Duinen, graslanden, bosranden en een paarse zee van heideplanten. Heide komt niet alleen in de Veluwe voor. In Den Haag hebben we in Wapendal onze eigen Haagse heide. Omdat het gebied zo kwetsbaar is, kom je er normaal gesproken niet binnen. Daarom nemen we je mee in dit filmpje.

Onze eigen Haagse heide wordt in de volksmond ook wel 'Het Heidje' genoemd. De heide is te vinden in het unieke duingebied Wapendal. Dit behoort tot een van de drie Natura 2000-gebieden in Den Haag. Dat zijn top natuurgebieden binnen Europa die heel goed beschermd worden. 

Wapendal is ongeveer 3,6 hectare groot en ligt tussen de Daal en Bergselaan, de Pioenweg, de Ereprijsweg en de Ridderspoorweg. Het gebied is ontstaan door het eeuwenlange samenspel van zand, zee en wind. Het is eigenlijk een restant van een oude strandwal. Het grensde aan de strandvlakte en lag op een laaggelegen vochtige plek. Vroeger werd zo’n plek ‘wapel’ genoemd. Daar is de naam Wapendal van afgeleid. Boeren uit de omgeving lieten hun vee hier grazen en drinken.

Nog steeds lopen er in de herfst en winter shetlandpony's rond. Zij grazen gras weg en zorgen er met hun hoeven voor dat het duin open en afwisselend blijft. Een groep enthousiaste vrijwilligers beheert samen met de gemeente het kwetsbare stukje natuur.

Die kwetsbaarheid is ook de reden dat dit gebied niet zomaar voor iedereen toegankelijk is. Wil je het toch graag zien? Vanaf de stoep rondom Wapendal is er schitterend zicht op de duinheide, het duingrasland, het duinbos en hun bewoners.

Of geniet van de film die we maakten. We nemen je mee op expeditie langs onze stadsnatuur....

Bekijk ook onze andere filmpjes:
De groene wegen voor onze stadsdieren
De ooievaar een Haags icoon

 

 

Nieuwsbrief

Via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van al het nieuws rondom het Haagse Groen.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen