Zo jammer! Japanse Tuin blijft in najaar dicht door corona

24-09-2020

Er zijn van die data die je in je agenda zet. De opening van de Japanse Tuin is er zo een. Het is dan ook zo ontzettend jammer dat deze bijzondere tuin op Landgoed Clingendael in het najaar 2020 gesloten blijft voor publiek. De corona-maatregelen laten het helaas niet toe.

Een grote rode cirkel staat er bij veel natuurliefhebbers rond de datum dat de Japanse Tuin midden in Landgoed Clingendael normaal gesproken de deuren opent. Het is de oudste Japanse Tuin in Nederland. En met een oppervlakte van 6.800 vierkante meter ook nog eens de grootste. En de mooiste… vinden wij in Den Haag natuurlijk. 


De tuin was de privé-eigendom van de baronesse van Brienen (1871-1939). Alleen genodigden mochten de tuin betreden. Die was vroeger dus helemaal nooit open voor publiek. Dat is pas sinds de jaren '60. En dan slechts voor acht weken per jaar. Die beperkte opening is om de tuin te beschermen; die is heel oud en kwetsbaar. Met veel publiek slijten de smalle paadjes en de daaraan grenzende moslaag te snel.

Vanwege de corona-maatregelen lukt het niet om de Japonaiserie, zoals de tuin ook wel wordt genoemd, veilig voor het publiek te openen. De paadjes alleen al zijn te smal om anderhalve meter afstand van elkaar te houden. Ook in het voorjaar bleef de tuin dicht voor publiek. 

Thuis genieten 

Daarom maakte het Haagse Groen afgelopen voorjaar een filmpje (zie link onderaan het artikel) zodat iedereen thuis, coronaproof, kon genieten van de lente in de Japanse Tuin. Behalve Aziatische planten en bomen en eiken, dennen en beuken groeien er maar liefst 100 verschillende soorten mos.

Het ziet er in de herfst natuurlijk heel anders uit dan in de lente. Bijzonder in de herfst zijn de verkleuringen van de verschillende Japanse esdoorns. De kleuren groen, oranje en rood nemen de tuin over. Een mobiele telefoon blijft dan vaak ook niet in de zak. We duimen dat de Japanse Tuin volgend jaar weer open kan.

Wandelroutes

Natuurlijk is landgoed Clingendael wel gewoon open. Op het landgoed kun je 2 prachtige wandelroutes volgen:

Gele route: de route langs de gele paaltjes is ongeveer 4 kilometer. Het beginpunt is 50 meter rechts na het toegangshek van Clingendael aan de Wassenaarseweg. U volgt de oprijlaan van het landgoed.

Rode route: de route langs de rode paaltjes is ongeveer 2 kilometer. Het beginpunt is 50 meter rechts na het toegangshek van Clingendael aan de Wassenaarseweg. U volgt de oprijlaan van het landgoed.

Door het duinbos van Clingendael loopt ook een ruiterroute.

 

Bekijk het filmpje dat we in het voorjaar maakten. Bekijk 'm hier.

Lees ook:

De blog van stadsecoloog Martin over vleermuizen in Clingendael
Japanse hype bosbaden
Waarom is de Japanse Tuin maar 8 weken per jaar open?
Eeuwig leven voor Haagse veteraan boom op Landgoed Clingendael

 

 

Nieuwsbrief

Via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van al het nieuws rondom het Haagse Groen.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen