Daar weet Paul Boeters alles van. De bomenkenner en adviseur groenbeleid van gemeente Den Haag begint daarvoor met een klein lesje biologie. Iedereen weet dat in de zomer de bladeren meestal groen zijn. "Bladgroenkorrels absorberen bijna het gehele spectrum van het zonlicht, behalve groen. Het groene licht blijft over en wordt teruggekaatst naar ons oog, zodat we bladgroen, chlorofyl genaamd, als groen zien", zegt Paul.
Maar hoe komt het dat die groene bladeren in de herfst dan zo verkleuren? Daar zijn verschillende redenen voor. "Zo worden de nachten in de herfst kouder en wordt er minder bladgroen aangemaakt dan in de zomer. Er zit dan minder bladgroen in het blad. Die afname van groene kleurstof verklaart een deel van de vergeling van het blad”, legt hij uit.
Verdwijnen van bladgroen
Voordat het blad valt, zal de boom proberen om nog zoveel mogelijk van het kostbare bladgroen uit de bladeren terug te halen. “Door het verdwijnen van het bladgroen worden de andere kleurstoffen, die al die tijd al in het blad zaten, zichtbaar.”
Bij de bomen die rood/paars verkleuren wordt in de herfst een kleurstof (anthocyaan) gevormd uit de overgebleven suikers. “De intensiteit van de kleur hangt af van de hoeveelheid licht en de zuurgraad van het celsap”, vertelt Paul.
Herfstkleuren
Boomsoorten uit Noord-Amerika en Oost-Azië zijn soms vanwege hun mooie herfstkleuren naar Europa gehaald. “Het lijkt erop dat een warme zomer met veel zonlicht en een koude herfst de intensiteit van de herfstkleuren positief beïnvloeden”, zegt Paul.
De komende maanden wordt het weer op en top genieten van de mooie herfstkleuren. Wat dacht je van de gele verkleuring van de Japanse notenboom (Ginkgo), de rode verkleuring de amberboom (Liquidambar), de vele kleuren van de sierkersen (Prunus) en beuken. Nu je weet hoe het zit met die verkleuring, kijk je misschien weer anders naar de natuur in onze stad. Of het nu een boom langs de weg of een boom in een park is... geniet van onze kleurrijke stadsnatuur!
Geel of rood... hier kun je het zien!
Ben je gek op geel? Wandel of fiets in de herfst dan eens door de Piet Heinstraat voor de Japanse notenbomen.
Hou je meer van rode kleuren? Op de Hoefkade staan amberbomen waarvan de bladeren rood worden.
Ga je voor vele kleuren? Dan kun je je hart ophalen in bij de sierkersen in het Zuiderpark en beuken in de Nieuwe Scheveningse Bosjes.
Wandel langs 685 boomsoorten in het Zuiderpark
Bent u liefhebber van veel verschillende boom- en heestersoorten? Bezoek dan het arboretum 'Landengebied' In het Zuiderpark. Het Landengebied dankt zijn naam aan Simon Doorenbos. Hij kreeg rond 1935 vele planten, stekken, enten en zaden, of bracht deze mee uit verre landen. Doorenbos plantte de struiken en planten op gebied: China, Japan, Himalaya, Azië, Noord-Europa, Zuid-Europa en Noord-Amerika. Het arboretum heeft nu 695 verschillende soorten bomen. Waarvan er 41 zeer zeldzaam zijn, zoals de Japanse paardenkastanje, de Chinese linde en de godenpeer.
Wilt u meer informatie over het landengebied? Vraag dan de folder Wandelen door het 'Landengebied' in het Zuiderpark aan. Stuur hiervoor een e-mail naar groenbeleid@denhaag.nl
Nieuwsbrief
Via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van al het nieuws rondom het Haagse Groen.
Aanmelden