Martin's blog: Er is niemand in de stad

31-03-2020

Straten in tal van steden zijn verlaten. Van de krioelende mierenhopen die onze steden zijn, is nog maar weinig over. In de lege steden voltrekt zich intussen een opmerkelijk schouwspel. Zoogdieren die anders een verborgen leven leiden laten zich nu meer en meer zien.

Sommige dieren gaan in de lege stad op onderzoek uit, gewoon omdat het kan. Andere dieren missen een deel van hun dagelijks voedselaanbod bij vuilnisbakken of op straat en worden onvoorzichtiger.

Dieren in de stad

Wilde dieren in een stad zijn geen nieuw verschijnsel. Wie door Den Haag loopt ziet overal stadsduiven, halsbandparkieten, kauwen en ganzen. Deze vogels zijn heel goed aangepast aan het leven in de stad en hebben geleerd dat ze van mensen weinig te duchten hebben.  Bovendien kunnen ze vliegen en dus snel vluchten. Dit ligt anders bij zoogdieren. Zoogdieren zijn voornamelijk nachtdieren die pas actief worden in het donker. Ze zijn van nature veel schuwer en mijden mensen zoveel mogelijk. Een deel van deze dieren in onze stad heeft hun schuwheid afgelegd en met een beetje geluk kun je in Den Haag wel eens een vos, konijn, haas of eekhoorn spotten.

Niemand in de stad

Stads(zoog)dieren weten proefondervindelijk op welke afstand ze van mensen moeten blijven en zijn daarbij onvoorzichtiger dan hun soortgenoten op het platteland en in de vrije natuur. Toch zie je ze in de stad niet vaak, omdat ze grote mensenmassa’s mijden. Tot voor kort dan, want nu er is niemand meer in de stad. En ineens duikt er een everzwijn op in het centrum van Barcelona, zien we een poema midden in de Chileense hoofdstad Santiago, zwemmen er dolfijnen in een Italiaanse jachthaven, verlaten de herten van het Japanse Nara-park hun leefgebied, bezetten meeuwen en pelikanen een normaliter druk strand in Lima, lopen damherten door de straten van Londen en trekken apen in Thailand de stad in omdat ze minder voedsel van toeristen krijgen. In een stad in India liep zelfs een civetkat die sinds 1990 niet meer was gezien!

Meer ruimte voor vogels

Nu parken rustiger zijn komt er ook meer ruimte voor vogels. Dat is bijvoorbeeld prettig voor de merel. Deze soort heeft net zijn eigen pandemie achter de rug. Meerdere jaren achtereen zijn grote aantallen merels gestorven aan het Usutu-virus. In de verlaten parken kunnen ze nu ongestoord een paar extra pieren uit het gazon trekken en zo de populatie weer op peil brengen.Ook struweelvogels krijgen meer de ruimte om te broeden. Waarschijnlijk is het in een stad normaliter vechten voor een rustig struikje voor je nest. In de lege stad is er meer keuze, helemaal nu veel evenementen zijn afgelast. 

En in Den Haag?

Everzwijnen en poema’s ga je in Den Haag niet aantreffen. Maar de kans op een toevallige ontmoeting met een ree, vos, konijn of haas wordt wel veel groter. De hazen in het Zuiderpark zijn ongetwijfeld veel dapperder nu er minder mensen zijn. Dankzij cameravalonderzoek weten we dat in Den Haag zowel de boommarter als de steenmarter voorkomen. Met een beetje geluk kun je die aan de randen van stad tegenkomen. Ik ben ook benieuwd of iemand nog een bunzing gaat zien.En de bruine ratten? Die konden we ook wel eens meer gaan zien. Zonder mensen durven ze namelijk meer. Omdat alle horeca gesloten is hebben ze ook minder te eten. Op zoek naar voedsel gaan ze waarschijnlijk verder van hun hol af. Toch is dit ook goed nieuws. Onvoorzichtige ratten zijn een makkelijker hapje voor een vos of reiger. En omdat er minder voedsel is, krijgen ze vrijwel zeker ook minder jongen. 

Een vos in de lege straten van een stad​​​​​​

Niemand in de stad - de Dijk:
Niemand in de stad (1988)

Blog van de stadsecoloog
Martin is stadsecoloog bij gemeente Den Haag. Via deze blog vertelt Martin maandelijks wat er speelt in de Haagse stadsnatuur. Ontdek de wondere wereld van het Haagse groen! Wil je meer blogs van Martin lezen? Kijk dan eens in onze rubriek Op pad met Martin.

 

 

Nieuwsbrief

Via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van al het nieuws rondom het Haagse Groen.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen