Het Haagse groen in? Weet waar je op moet letten

27-05-2020

We mogen weer samen naar buiten. Als het druk is, keren we om. En we houden 1,5 meter afstand van elkaar. Het Haagse Groen staat er prachtig bij, het zachte weer én de rust hebben het groen duidelijk goed gedaan. Heb je ook zo'n zin om erop uit te gaan? Weet dan waar je op moet letten.

Erwin Hemelop is een van de twaalf boswachters die toezicht houdt in al onze groengebieden, parken, landgoederen en in de duinen. De afgelopen weken ging zijn werk gewoon door. Wij vroegen hem wat hem de laatste weken is opgevallen in het Haagse Groen en waar mensen de komende tijd op moeten letten.

,,Toch altijd wel wandelaars, fietsers en sporters in het groen te vinden"

Erwin: ,,Wat ons vooral opviel was dat er ondanks de strenge maatregelen, toch altijd wel wandelaars, fietsers en sporters in onze groengebieden te vinden waren. Veel mensen die toch even die frisse neus wilden halen. En geef ze eens ongelijk. Ze hielden zich over het algemeen goed aan de regels, ze vergaten alleen vaker hun afval op te ruimen. Ook moesten we sommige groepen jongeren die in het Haagse Groen een nieuwe 'hang out' hadden gevonden, regelmatig aanspreken op hun gedrag. Daar zijn ook wel een paar boetes gevallen voor open vuur of het niet naleven van de corona-maatregelen. Maar over het algemeen is alles goed verlopen en heeft de natuur volop kunnen groeien en bloeien. En dat is te zien!”

Wandelaars in park Sorghvliet

,,Ga je naar buiten? Doe dit dan met respect voor elkaar en voor de natuur"

Nu de regelingen weer wat soepeler worden en het weer zo lekker is, kunnen steeds meer mensen van het Haagse Groen gaan genieten. En het groen staat er prachtig bij, de beplanting is mooi en hoog. De lente is zacht en het broedseizoen is in volle gang. Er zijn al diverse dieren die met hun jongen rond lopen of rond vliegen. Zo zijn er al jonge vosjes en jonge zwanen gesignaleerd. Andere dieren zijn nog op zoek naar een geschikte broedplek. Een mooie tijd dus om weer het groen in te gaan. Boswachter Erwin: ,,We willen iedereen wel vragen om dit met respect voor elkaar én voor de natuur te doen. Dus houd rekening met broedende en jonge dieren; blijf op de paden en honden zoveel mogelijk aan de lijn. Zo krijgen opkomende planten, bloemen, mossen en andere soorten ook een kans om te groeien en bloeien. En oh ja, laat geen afval achter, maar houd het groen netjes.”

Het groen in? Weet waar je op moet letten

Het wordt mooi weer met Pinksteren. De meeste groengebieden zijn gewoon toegankelijk. Alleen het Rosarium in het Westbroekpark is gesloten. Ga je het Haage Groen in? Let dan goed op de regels van het RIVM én van de natuur. Is het druk en kun je niet voldoende afstand houden? Draai dan om en kom een ander keertje terug. 

Een vos in het Westduinpark​​​​​

Waar moet je op letten?

  • Houd voldoende afstand van elkaar (1,5 meter)
  • Blijf thuis bij gezondheidsklachten, zoals verkoudheid, hoesten of koorts.
  • Bij drukte draai je om
  • Was regelmatig je handen
  • Wijk niet van de paden af
  • Houd honden aan de lijn waar dit gevraagd wordt
  • Geef ook de dieren rust en ruimte
  • Dieren niet voeren

​​​​​Meer weten:

Meer informatie over onze groengebieden lees je op de website van de gemeente Den Haag. Wil je liever vanuit huis van het Haagse Groen genieten? Neem dan een kijkje op onze speciale pagina Haal buiten naar binnen. Hier vind je bijvoorbeeld een prachtig filmpje van de Japanse Tuin.
Meer informatie over het coronavirus (COVID-19) in Den Haag en wat we doen om klanten, bezoekers en medewerkers in onze regio te beschermen, vind je op de websites van de gemeente Den Haag en GGD Haaglanden.

Het Haagse Bos

Tekst: Didi Cobussen
Beeld: beeldbankdenhaag.nl 

 

Nieuwsbrief

Via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van al het nieuws rondom het Haagse Groen.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen