Martin's blog: Here comes the sun...

21-02-2020

Loop naar buiten en je voelt het. Er heerst een soort vredige spanning. Of je nu in de Uithof, de Scheveningse Bosjes of door een parkje om de hoek loopt. Het is er gewoon. De Haagse natuur staat op springen.

De lente is in aantocht

De knoppen van bomen en struiken beginnen op te zwellen, in de stammen komt de sapstroom weer op gang, planten verzamelen hun energie bij hun groeipunten, vogels hippen onrustig heen en weer en padden komen uit hun schuilplekjes tevoorschijn en trekken als door een hogere macht gestuurd richting sloten en plasjes. De lente is aantocht!

Onrust en ongeduld

Niet alle planten hebben het geduld gehad om te wachten. Door het uitblijven van een koude winter bloeiden in februari al de krokussen en zoals elk jaar hebben de sneeuwklokjes (die vroeger liefkozend zomerzotjes werden genoemd) al eerder hun opwachting gemaakt. Wanneer het zonnetje schijnt, horen we overal de koolmeesjes roepen. Net alsof ze met een oude fietspomp een band oppompen. Meerkoeten beginnen al te matten langs de waterkant en de huismusmannetjes laten zich vanaf de dakranden goed horen.  Ook in de grote vleermuiskolonie in de twee gebouwen langs de Koekamp is het onrustig aan het worden.

Insect zoek wilg

Nog even en langs de Haagse waterkanten beginnen de wilgen weer te bloeien. Voor veel insecten leveren wilgen, naast diverse bolgewassen, in het vroege voorjaar als een van de eerste planten nectar. Voor sommige wilde bijensoorten zijn ze zelfs essentieel en geldt: geen wilg, geen bij. Maar ook bij overwinterende vlinders zijn ze geliefd. Let er maar eens op in het voorjaar. Op een mooie zonnige lentedag is de kans groot dat je op een bloeiende wilg een kleine vos of een gehakkelde aurelia aantreft.

Rom bom bom

Overal in de bossen kun je het in de lente horen. Het tromgeroffel waarmee spechten hun territorium afbakenen. In Den Haag gaat het om twee soorten. De zeldzamere groene specht en de algemene grote bonte specht. Ik weet niet welke ik het mooiste vind. De groengekleurde lachende nar, of de temperamentvolle vrolijke Pierrot. Die laatste kun je in het voorjaar heel goed horen. Overal trommelen deze zwart witte clownsvogels met rode broek er lustig op los. Op holle bomen, maar soms ook de kunststof kap van een lantaarnpaal. Vooral dat laatste is een mooie vondst van de stadspechten. Zo’n kunststofkap maakt veel meer herrie en maakt dus flink veel indruk op de spechtenmeisjes..

Dus…. 

Wandelschoenen aan, naar buiten, oren, ogen en neus open en adem de lente in. Spot de grote bonte specht in het Haagse bos, Marlot, Clingendael, de Uithof of Madestein. Geniet van de kibbelende meerkoetjes langs het water en de driftig roepende meesjes in het park. Op naar de zon!

Here comes the sun….The Beatles : 
Here comes the sun (1969)

Blog van de stadsecoloog
Martin is stadsecoloog bij gemeente Den Haag. Via deze blog vertelt Martin maandelijks wat er speelt in de Haagse stadsnatuur. Ontdek de wondere wereld van het Haagse groen! Wil je meer blogs van Martin lezen? Kijk dan eens in onze rubriek Op pad met Martin.

 

 

 

Nieuwsbrief

Via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van al het nieuws rondom het Haagse Groen.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen