Dit zijn de winnaars van onze fotowedstrijd

13-11-2019

Wij daagden Haagse jongeren van 10 tot 16 jaar uit om op zoek te gaan naar de Haagse stadsnatuur en hun meest bijzondere vondst vast te leggen op de gevoelige plaat. Dat leverde mooie beelden op van de natuur in onze stad. En die is vaak dichterbij dan je denkt. Kijk snel naar de vier mooiste foto's

Er zijn bijzondere foto's bij ons binnen gekomen, maar er konden maar drie winnaars zijn. Het was niet makkelijk voor onze jury. Suzanne Wardenaar, consulent milieueducatie: ,,Naast de esthetische waarde van de foto hebben we ook naar de motivatie van de jonge inzenders gekeken. En uiteindelijk zijn we zelfs tot twee derde plaatsen gekomen.” 

De winnaars zijn: 

Eerste prijs:

Nathalia, 15 jaar, Scheveningen

De jury: ,,Wij vonden de foto heel origineel en een mooie combinatie tussen het stadse van een auto met daarin de reflectie van de natuur. Dit was ook de motivatie bij de inzending. De foto is bijna abstract en heeft een mooie compositie met natuurlijk de prachtige zonsondergang en de duinen op de achtergrond.” De motivatie van Nathalia: ,,Ik vond de tegenstelling van zon, zee en strand tegenover het stadse van de auto erg mooi."

Tweede prijs:

Julia van Hooft, 15 jaar, Ypenburg, Boswijk

De jury: ,,Hier zie je mooie kleuren en een mooi scherp/onscherp verloop. Een tip van ons: een fietser op de foto zou het nog sterker maken! Julia heeft de opdracht goed begrepen door ook de stad te laten zien. Julia had een sterke motivatie bij de foto: het belang van  leefgebied voor dieren in de stad.”
Julia:,,Het is een natuurlijke haag waar veel dieren een schuilplaats in kunnen vinden. De hagen zorgen voor meer biodiversiteit. Daardoor zijn er ook minder houten schuttingen in de wijk."

Derde prijs:

Laetis Groeneweg, 15 jaar, Strandslag 6

De jury:,,Laetis heeft er goed over nagedacht om de grenzen van de natuur aan te geven door prikkeldraad in beeld te brengen. Er is mooi gebruik gemaakt van tegenlicht en we vonden ook de combinatie met wolken erg mooi.”  
Laetis: ,,Ik heb deze foto gekozen, omdat ik de lichtval en de compositie heel erg mooi vind en je ziet zelfs dat het licht van de zon op het zand weerkaatst. En voor mij is dit (de duinen) wel echt DE natuur van Den Haag, ik ben echt opgegroeid met de duinen en het strand. En hoewel je er niet in mag, nodigt het kapotte prikkeldraad je toch uit om er te gaan spelen."

Nog een derde prijs:

Nio, 15 jaar, Haagse bos

De jury:,,Nio heeft hier een geweldig moment vastgelegd en de lichtvlakken maken de foto nog mooier. Twee stadspark dieren op 1 foto te pakken. Nio vertelde hoe deze foto tot stand kwam, een bijzonder verhaal.”
Nio: ,,Ik houd van de natuur en van fotografie. Ik liep door het Haagse Bos met mijn camera, toen ik plots een vlaamse gaai hoorde. Ik zag hem zitten in de bomen en richtte mijn camera op de gaai, maar net toen ik een foto wilde maken vloog hij weg. Hij vloog naar een boom vlak rechts van me. De gaai plukte iets van de boom en ging op een tak zitten. Snel maakte ik foto's en zag toen dat hij een vleermuis te pakken had."

Beleid Stadsnatuur en 100 jaar natuur-en milieueducatie

De gemeente Den Haag werkt aan nieuw beleid voor Stadsnatuur. In dit nieuwe beleid leggen we vast hoe wij onze stadsnatuur willen beschermen en versterken. Dat doen we door onze bossen, parken, duinen en landgoederen goed op elkaar te laten aansluiten. En de groene plekken zo te beheren dat het prettige plekken worden voor insecten, vogels en andere dieren. Maar ook door natuur op en rond (nieuwe) gebouwen een plekje te geven. Tot slot willen we Hagenaars en Hagenezen, jong en oud, graag nieuwe dingen leren over de natuur in de stad. Onze afdeling natuur- en milieueducatie doet dat al 100 jaar! Met o.a. deze fotowedstrijd en andere activiteiten vieren we deze mooie mijlpaal. Het volledige lespakket over stadsnatuur vind je op deze pagina.

Cookie-instellingen