Spot jij de Big 5 van deze herfstvakantie?

22-10-2019

Het is herfst! En dat is goed te zien in het Haagse groen. De bladeren veranderen van kleur en de paddenstoelen schieten uit de grond. Trek je wandelschoenen aan, pak je verrekijker en ga lekker naar buiten deze herfstvakantie. Spot jij de Big 5 van deze herfstvakantie?

Speciaal voor deze herfstvakantie heeft stadsecoloog Martin een mooie Big 5 samengesteld. Mooie en bijzondere planten en dieren die je nu makkelijk kunt bewonderen in onze stadsnatuur. In een van  onze parken, bossen of andere natuurgebieden of gewoon bij jou om de hoek. De Haagse stadsnatuur is dichter bij dan je denkt.

De speciale Big 5 voor deze herfstvakantie: 

 De vliegenzwam
Paddenstoelen zijn echt herfst. Dit is wel de meest bekende, die rood met witte stippen. Heb je hem al gezien? Vooral in de buurt van berken maak je een goede kans. Vaak hoef je hier niet eens heel ver voor op pad.
 

 

De geschubde inktzwam
In de herfst schiet ook deze paddenstoel met een opvallende vorm hoed uit de grond. Ook deze is vaak dichter bij dan je denkt. Kijk maar eens goed op grasvelden of in bermen. Hij is vaak niet alleen.

 

 

De Nijlgans
Deze mooie watervogel komt oorspronkelijk uit Afrika, maar is inmiddels niet meer weg te denken uit onze parken en duinen. Hij is er het hele jaar, maar in de herfst kleurt hij extra mooi bij de omgeving.

 


De Schotse Hooglander
Onze lieve kudde groenbeheerders van het Westduinpark, zijn er het hele jaar. Maar als je toch in het Westduinpark bent voor een mooie wandeling of paddenstoelenjacht, kijk dan ook eens of je deze dames ziet.

 


De amberboom
Amberbomen staan bekend om hun prachtige herfstkleuren, van goudgeel tot diep purperrood. Er staan ongeveer 1500 amberbomen verspreid in Den Haag. Als je hem vindt, zie je herfst in zijn puurste vorm.Deel jouw foto!

Heb je ze alle 5 kunnen vinden? Of heb je andere bijzondere vondsten gedaan in het Haagse Groen? Laat het ons weten! Ben je tussen de 10 en 16 jaar? Doe dan mee aan onze fotowedstrijd en win leuke prijzen. Kijk snel op onze actiepagina voor meer informatie

Meer weten?
Den Haag heeft veel mooie planten en dieren. En daar zijn we trots op. Op dit moment werken we aan een nieuwe nota Stadsnatuur. Hierin leggen we vast hoe de natuur in onze stad beschermd en versterkt moet worden. Bijvoorbeeld door onze bossen, parken, duinen en landgoederen goed op elkaar aan te laten sluiten. Door groene plekken goed te beheren zodat het prettige plekken worden voor insecten, vogels en andere dieren. Of door natuur op en rond (nieuwe) gebouwen een plekje te geven. Heb jij nog goede tips voor ons? Laat het ons weten via hethaagsegroen@denhaag.nl.

Meer informatie over stadsnatuur vind je ook op de website van de gemeente Den Haag.

Lees ook:

Op pad met Martin, de maandelijkse blog van onze stadsecoloog
Haagse kudde groenbeheerders

 

 

Nieuwsbrief

Via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van al het nieuws rondom het Haagse Groen.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen