BBQ in het Haagse Groen: wat mag wel, wat mag niet?

12-06-2020

Het is zomer dus verplaatsen we de eettafel naar buiten. Vaak komt de barbecue tevoorschijn. Mag je de barbecue aansteken in het Haagse groen? En waar moet je eigenlijk op letten? Wij vroegen het aan boswachter Simon.

Niet iedereen heeft een tuin of balkon waar je een barbecue kunt aansteken. Dan moet je uitwijken naar een ander plekje. Boswachter Simon: "Op heel veel plekken in Den Haag kun je daarvoor terecht. Ook op het Noorderstrand of in onze groengebieden. Zolang je maar de aangegeven regels opvolgt en geen overlast of gevaar veroorzaakt.”

Speciale barbecueplekken

"Om het extra makkelijk te maken, hebben we in een aantal parken speciale barbecueplaatsen ingericht. Deze vind je in het Westbroekpark (op de speelweide), in het Zuiderpark (op de speelweide en het Roggeveld) en in De Uithof.”

Op de plekken waar barbecueën niet mag, staat dit duidelijk aangegeven. "In het Westduinpark mag je vanwege de beschermde natuur niet van de paden af en mag je er dus ook niet barbecueën. Dit geldt ook voor het Rosarium in het Westbroekpark. In stadspark de Verademing zijn te veel spelende kinderen, waardoor het niet meer ongevaarlijk is.”

Waar moet je op letten?

"Het is vooral van belang dat je anderen niet tot last bent en elkaar de ruimte geeft. En het moet veilig zijn natuurlijk. Kijk uit voor loslopende honden en kleine kinderen. Daarnaast vinden we het ook erg belangrijk dat je alles netjes achterlaat”, zegt de boswachter.

Speciale afvalbak voor gloeiende kolen

De belangrijkste spelregels op een rij:

  • Iedereen moet in het Haagse groen kunnen barbecueën. In principe kan dit overal, tenzij anders aangegeven. Ook zijn er speciale barbecueplekken.

  • Volg altijd de lokaal aangegeven instructies goed op.

  • Ga niet langs de bosranden bbq’en en let op met zeer droge tijden en vuur.

  • Je barbecue moet veilig en ver genoeg van de grond staan, zodat het gazon geen schade kan oplopen. Leg kolen of briketten daarom niet direct op het gras. Maar doe ze in een bak op een standaard.

  • Laat gloeiende kolen eerst helemaal afkoelen voordat je ze weggooit in een gewone afvalbak, of neem de kolen mee naar huis. Op de meeste barbecue plaatsen staan speciale bakken waar je gloeiende kolen in kunt achterlaten.

  • Overgebleven etenswaren, botjes, verpakkingsmateriaal en dergelijke horen in de afvalbak.Zit de bak vol? Laat het vuil dan niet naast de bak liggen. Maar neem het mee naar huis. Anders krijgen we overlast van dieren zoals ratten.

  • En vergeet de geldende coronamaatrdegelen niet: houd afstand, niet met te veel mensen, blijf thuis bij milde klachten en was regelmatig je handen.

 "Geniet, maar houd een beetje rekening met elkaar”

Ook wethouder Hilbert Bredemeijer houdt van een goede barbecue op zijn tijd: "Ieder jaar vind ik het weer een mooi moment als de barbecue kan worden afgestoft en aangestoken. Gezellig genieten in de tuin of in één van onze prachtige parken. Er zijn wel een aantal belangrijke regels waar we ons aan moeten houden, zo voorkomen we dat het mis kan gaan of dat anderen er last van hebben. Lees onze tips voor veilig en verantwoord barbecueën en ruim je rommel na afloop netjes op.  Geniet, maar houd een beetje rekening met elkaar!”

Kortom, barbecueën in het Haagse Groen mag, als je je maar aan een aantal spelregels houdt. En dat zijn er niet eens zo veel.

Veel BBQ-plezier!

Meer weten?
Op de website van de gemeente Den Haag vind je meer informatie over barbecueën in het Haagse groen. Onze boswachters controleren regelmatig of mensen zich aan de afspraken houden. Als dit niet het geval is, heb je kans op een boete. Meer informatie over het coronavirus (COVID-19) in Den Haag en wat we doen om klanten, bezoekers en medewerkers in onze regio te beschermen, vind je op de websites van de gemeente Den Haag en GGD Haaglanden.

Lees ook
Het Haagse Groen in? Weet waar je op moet letten!
Hoe zit dat met.....de droogte in Den Haag?

 

 

Nieuwsbrief

Via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van al het nieuws rondom het Haagse Groen.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen