Wie gaat er mee struinen in Haagse tuinen?

18-06-2019

Eens in de twee jaar openen Haagse tuinen hun (tuin)deuren. Je kunt dan tuinen bezoeken die normaal gesloten zijn voor het publiek. Laat je verrassen door deze groene parels in onze stad. Voor inspiratie of om meer te leren over tuinieren. Op zand of op veen. Ga je mee… gluren bij de buren?

Bijna 45 particuliere tuinen gooien komend weekend hun deuren open. Vaak na maanden of zelfs jaren van voorbereiden zijn de tuinen klaar voor het Haagse open tuinen weekend. Een weekend dat ieder oneven jaar plaatsvindt en voor zowel bezoekers als tuinenbezitters een groot plezier is. Wij spraken met de helft van het organisatiecomité, buren Lya den Ouden en Mechtild Rademaker van de Pompstationweg.


Lya: “Wij zijn allebei erg trots op onze tuin, onze tuinen zijn onze passie. We doen al jaren mee met de Haagse open tuinendag. Een paar jaar geleden zijn we gevraagd om vertrekkende organisatoren te vervangen. Daar zeiden we geen nee tegen.” 

“Als iemand heel enthousiast is om zijn tuin open te stellen, is deze tuin zeker de moeite waard” 

Vanuit liefde voor hun tuin en het tuinieren zijn Lya en Mechtild erg betrokken bij de Haagse tuinwereld. Samen gingen ze op zoek naar deelnemers voor de open tuinendag van 2019. Oude bekenden en nieuwe tuineigenaren hebben ze gesproken en uitgelegd hoe het werkt en wat het inhoudt als je je tuin 2 dagen openstelt. “We zijn zeker geen ballotagecommissie. We gaan ervan uit dat als iemand heel enthousiast is om zijn tuin open te stellen die tuin zeker de moeite waard is.”

“Deelnemers melden zich vaak spontaan aan”

Deelnemers worden niet geselecteerd, maar melden zich vaak spontaan aan. “Bijvoorbeeld omdat ze twee jaar eerder als bezoeker tuinen hebben gezien of omdat ze er in een wijkkrant iets over hebben gelezen. We vragen de deelnemers van voorgaande jaren of ze weer mee willen doen en dat levert altijd al een groot aantal op. Door verhuizing of andere redenen haken er ook deelnemers af. Dit jaar was er bijvoorbeeld een ongelukkige tuineigenaar die door de buxusmot een groot deel van zijn tuin had zien verdwijnen. Die slaat deze keer over.”

De tuin van Lya ligt achter een directiewoning

“Den Haag heeft veel prachtige, vaak verstopte en verrassende tuinen”

Dit jaar doen 43 tuinen mee, verspreid door de hele stad. Op zand en op veen. Alle wijken zijn vertegenwoordigd. Den Haag heeft veel prachtige, vaak verstopte en verrassende  tuinen. Zo ook de tuinen van Lya en Mechtild. Lya's tuin is onverwacht groot voor Haagse begrippen en ligt achter een directiewoning van de gevangenis Het is een wilde tuin met een georganiseerde basis en heldere lijnen. Mechtild's achtertuin heeft een natuurlijke duinpan en is daardoor zeer bijzonder. In haar tuin bloeit het hele jaar wel iets. Beide tuinen liggen op zandgrond wat toch extra aandacht vraagt. 

“Mensen komen vooral voor inspiratie…”

Het Haagse tuinenweekend is razend populair en trekt tuinliefhebbers uit het hele land. Maar ook nieuwsgierige stadsgenoten die nu wel eens willen kijken wat er achter die gevel of die heg schuilgaat zijn van de partij. ”Mensen komen vooral voor inspiratie of om meer te leren over tuinieren op zandgrond bijvoorbeeld. Dat is toch anders dan op het veen. Of ze willen meer weten over bepaalde beplanting of het aanleggen van een vijver”, vertelt Mechtild.  

“Het is ook een stok achter de deur…”

Lya en Mechtild stellen hun tuin open omdat ze het vooral leuk vinden om andere tuinliefhebbers te ontvangen. Mechtild: ”Ze hebben vaak heel enthousiast commentaar en dat is leuk als je je best gedaan hebt. Het is ook een stok achter de deur om nog eens extra te wieden, op te binden en op te ruimen. Daar heb je zelf dan weer de hele zomer plezier van.” 

In de tuin van Mechtild bloeit altijd wel iets


Meer weten?

De tuinen van Lya en Mechtild en nog vele andere, mooie, Haagse tuinen kun je op 22 en 23 juni bewonderen. De deelnemende tuinen zijn aan de straat gemarkeerd met staken met linten. Het toegangsbewijs is een boekje waarin alle tuinen staan. Deze kost vier euro en is te koop bij de VVV en een aantal Haagse winkels. Kijk voor meer informatie en verkooppunten op de website van Struinen in Haagse tuinen. 

 

Cookie-instellingen