Op een gegeven moment had hij er meer dan 800 gezien. Toen begon de verzamelwoede pas echt en stelde hij het doel om voor zijn 50e verjaardag 1000 soorten te registreren. Tijdens een wandeling in het Westduinpark laat hij zien hoe hij alle soorten verzamelt en waarom dit gebied zo bijzonder is.
"Zo heeft iedere plant zijn voorkeur"
Wie rondkijkt in het Westduinpark ziet al snel verschillende planten, bomen en dieren. “Dat maakt het Westduinpark heel waardevol,” vindt Eric. “De Schotse Hooglanders die hier rondlopen zorgen echt voor het gevoel dat je in het wild bent. Daarnaast is het duingebied heel veelzijdig. Zo vind je op de ene kant van een duin hele andere soorten dan aan de andere kant. Dit heeft allemaal te maken met de zeewind, zon en schaduw.
Sommige soorten planten kunnen niet goed tegen de zeelucht, maar die doen het prima op een beschutte plek. Andere soorten hebben weer baat bij andere plaatsen. Zo heeft iedere plant zijn eigen voorkeur. En verschillende planten trekken weer andere dieren aan. Zoals uiteenlopende soorten sprinkhanen of vlinders. Dit zorgt ervoor dat je in dit gebied heel veel verschillende soorten tegen kunt komen.”
"Soms vind je zoiets zeldzaams dat je materiaal moet opsturen naar biologen, zodat zij kunnen bekijken wat het nou echt is."
De grote esdoorns, enkele eiken en de grote Schotse Hooglanders met hun gigantische horens ziet vrijwel niemand over het hoofd. Maar om meer soorten te kunnen registreren moet je verder kijken, of eigenlijk dichterbij. Eric ging zich daarom steeds meer richten op kleine planten, en zelfs de schimmels die op planten kunnen groeien. En zo blijkt een schijnbaar doodgewoon grasveld een schatkist aan soorten.
“Zodra je beter kijkt waar je op loopt zie je allerlei verschillende kleine plantjes en mossen onder je voeten. Vaak bekijk ik deze kleine planten met een loep, zodat ik goed kan zien wat ik heb gevonden. Soms vind je zoiets zeldzaams dat je materiaal moet opsturen naar biologen, zodat zij kunnen bekijken wat het nou echt is. Op die manier heb ik hier Duinlangbaardgras gevonden. Dat is een zeldzame plantensoort in Nederland.”
Om dit soort unieke planten en dieren te beschermen beheert Eric het park met andere vrijwilligers van de Werkgroep Ecologisch Beheer Westduinpark. Eric vertelt: “Veel mensen weten niet hoe kwetsbaar dit gebied is. Je ziet hier regelmatig mountainbikers door het bos crossen, heel leuk om te doen natuurlijk. Maar broedende vogels kunnen daar erg van ontregeld raken. En ook loslopende honden hebben veel effect. Verschillende soorten insecten hebben kraamkamers in kleine holletjes in de duinen. Als honden hier graven gaan al de kraamkamers die zorgvuldig zijn gebouwd in één keer kapot. En dat heeft weer gevolgen voor de bestuiving van bloemen.”
"Zo kan hij weer wortel schieten"
Daarom zijn Eric en de andere vrijwilligers regelmatig bezig in het park. Ze bouwen wallen van gesnoeide takken, waardoor het lastiger wordt om buiten de paden van het park te lopen. Ook halen ze planten weg die inheemse soorten overwoekeren. “Door ruimte te maken kunnen de oorspronkelijke planten in het gebied weer goed groeien. Zoals dit sedumplantje bijvoorbeeld.” Eric plukt een klein vetplantje uit de grond en laat het goed zien. “Deze plantjes doen het goed op dit droge zand van de duinen. Maar met teveel schaduw van andere planten gaat het niet goed.” Daarna drukt hij het plantje weer zorgvuldig terug in de grond: “Zo kan hij weer wortel schieten!”
Nu Eric zoveel soorten heeft gevonden wil hij weer op een andere manier de natuur ervaren: “Het is heel leuk om op detail naar de omgeving te kijken, maar het kan ook een obsessie worden. Daarom wil ik vanaf nu weer vaker van het landschap als geheel genieten.”
Online database met planten en dieren
Eric Wisse houdt al zijn vondsten die hij in de natuur doet online bij. Wil je ook op zoek naar verschillende planten en dieren? Kijk dan op www.waarneming.nl.
Tekst & beeld: Ilse van Beest