Martin's blog: De Haagse Lord of the trees

08-11-2018

De boommarter is een van de meest zeldzame dieren van Den Haag. Hij wordt maar af en toe gespot en dan vrijwel alleen met de inzet van automatische camera’s. Lees meer over onze Lord of the trees en ontdek wat de befaamde eekhoornburg met de boommarter te maken heeft.

De boommarter is het stoere neefje van de steenmarter. Ze lijken sprekend op elkaar. Het meest eenvoudige verschil is de kleur van de vlek onder de keel. Bij de boommarter is deze vaak geel en bij de steenmarter is deze vaak wit. Dit is echter geen keihard kenmerk en ecologen determineren ze dan ook vaker aan hun GISS (General Impression of Size and Shape). Zo staat de boommarter wat hoger op zijn poten, staan de oren wat anders en zijn ze wat groter. Ook is de kleur van de neus wat anders. Een belangrijk kenmerk is de beharing.  De boommarter is meer aangepast aan koude en heeft een dichtere ondervacht en behaarde voetzolen.

Lord of the Trees

Daar waar de steenmarter graag in de buurt van mensen rondscharrelt en zich zo nu en dan vermaakt met het doorknagen van kabels onder een motorkap van auto’s, is de boommarter heer en meester in de boomtoppen. Hij is het enige dier dat een eekhoorn in de boomkruinen kan achtervolgen en vangen. Hierbij kan deze Tarzan hoog in de lucht meterslange sprongen maken. Valt hij, dan komt hij net als een kat weer op zijn poten terecht. Omdat het achtervolgen van Knabbel en Babbel niet tot zijn dagelijkse routine behoort, bestaat zijn voedsel voornamelijk uit hommel- en wespennesten, vogels, muizen, ratten, konijnen en aas.

Als echte bosbewoner komen we de boommarter niet vaak tegen in de stad

Hij houdt van een rustig bos met holle bomen om in te wonen en zijn jongen groot te brengen. De hoofdverspreiding ligt in de provincies Gelderland, Overijssel en Drenthe. Ook komt de boommarter her en der in de duinen voor. Den Haag is een van de weinige steden waar de boommarter in de stad voorkomt. Hij is waargenomen in het Haagse Bos, Sorghvliet, Meijendel, en de Bosjes van Poot.  

Eenhoornburg wordt steenmartersnelweg

Omdat boommarters nogal een groot leefgebied nodig hebben, vormen wegen grote barrières. In Nederland worden dan ook geregeld verkeersslachtoffers van boommarters (en steenmarters) aangetroffen. In het Haagse Groen zijn onder andere het Haagse Bos en Oosterbeek & Clingendael zeer geschikte gebieden voor de boommarter. Deze zijn echter gescheiden door de drukke N44. De Haagse boommarters hebben nu de befaamde eekhoornbrug ontdekt als veilige oversteekplaats. In de periode van 25 april tot 1 juni is de brug maar liefst veertig maal gebruikt door een boommarter. De eekhoornburg is hiermee een vast en onmisbaar onderdeel  geworden van het leefgebied van de Haagse Lords of the Trees.

Blog van de stadsecoloog
Martin is stadsecoloog bij gemeente Den Haag. Via deze blog vertelt Martin maandelijks wat er speelt in de Haagse stadsnatuur. Ontdek de wondere wereld van het Haagse groen!Wil je meer blogs van Martin lezen? Kijk dan eens in onze rubriek Op pad met Martin

Tekst: Martin van den Hoorn
Beeld: Flickr

Cookie-instellingen