Ontdek je plekje…Ken jij dit stukje Zuiderpark al?

16-10-2018

Op zoek naar groene parels in de buurt. Samen met de duurzame vrouwen van Stichting Aarde-Werk gingen we op verkenning in het Zuiderpark. We bezochten het nog onbekende Heempark de Heimanshof en de Kruidentuin. Onbekend….maar zeker niet onbemind.

Stichting Aarde-Werk organiseert samen met Natuur- en Milieueducatie al jaren een themacyclus duurzaamheid en milieu over voeding, energie, water, afval, brood en rattenproblematiek en groen in de eigen wijk. Belangrijk doel van de bijeenkomsten is om vrouwen die doorgaans wat ver van de maatschappij staan te betrekken bij duurzaamheidsthema’s. Bij de lessen maken ze gebruik van coaches; duurzame vrouwen die de cursus eerder hebben bijgewoond en tot coach zijn opgeleid. Zo zijn de lessen heel laagdrempelig en toegankelijk voor deze doelgroep. Het project is een groot succes, ze gaan al richting de 4000 deelnemers. 

"Iedere keer zijn we weer verrast dat de dames het groen in hun eigen buurt eigenlijk niet zo goed kennen"

Cindy Slaghuis, projectleider bij Stichting Aarde-Werk vertelt: “Als afsluiting van een themacyclus kunnen de dames kiezen voor het thema “Groen in de stad” dan gaan we altijd op zoek naar de groene parel in de wijk. Dit is een ‘groene’ excursie, die iedere keer  anders is. Zo zijn we wel eens naar het Westduinpark geweest, of hebben we een speurtocht in laak gehad. Want wandelen in het groen is gezond. Iedere keer zijn we weer verrast dat de dames het groen in hun eigen buurt eigenlijk niet zo goed kennen.” 

Mariëtte Nijssen, consulent Natuur- en milieueducatie vult aan: “We horen altijd heel veel oo’s en aa’s. De vrouwen die we tot nu toe ontmoet hebben, zijn altijd heel blij met wat ze leren. En ze willen altijd meer. Er is bij hen een duidelijk behoefte aan meer informatie over duurzaam leven en werken en het groen in hun buurt. Als je niet weet hoe je duurzaam kunt leven, kun je ook niet mee participeren. Deze vrouwen willen heel graag hun steentje bijdragen aan het milieu en aan een schone buurt. Wij leren ze op een eenvoudige manier hoe. We worden vaak zelfs omhelsd, zo dankbaar zijn ze.”

“Ze zijn allemaal wel eens in het Zuiderpark geweest, maar het stukje park dat we vandaag zien kennen ze allemaal nog niet” 

Vandaag gaan we op pad met 20 vrouwen die via de Prinses Marijkse school mee hebben gedaan aan de themacyclus. De meeste dames zijn van Turkse en Marokkaanse afkomst. Ze zijn allemaal wel eens in het Zuiderpark geweest, om een stukje te lopen of te barbecuen met de familie. Maar het stukje park dat beheerder Erik ons nu laat zien kennen ze allemaal nog niet. Met recht een groene parel in de wijk. 
Cindy: “Niet alleen deze vrouwen, maar heel veel Hagenaars kennen deze parel nog niet. We willen laten zien hoe mooi het is, zodat ze vaker terug komen met hun kinderen of familie. We willen ook laten zien hoe belangrijk groen is in ons leven. Zonder groen en natuur kunnen we niet leven, maar we nemen het te vaak als vanzelfsprekend.” 

“Als je hier loopt heb je niet het gevoel dat je eigenlijk midden in de stad bent” 

Beheerder Erik van Veen neemt ons mee naar Heempark De Heimanshof en de kruidentuin. En wat een mooi stukje Haags Groen is dat! Als je hier loopt heb je niet het gevoel dat je eigenlijk midden in de stad bent. De Heimanshof bestaat uit twee gedeeltes. In de systematische tuin staan vakken met verschillende plantenfamilies. En daar omheen vind je de landschappen tuin, deze laat 14 verschillende type landschappen zien die in Nederland voorkomen. 
Erik vertelt enthousiast over het ontstaan van De Heimanshof en alles wat er groeit en bloeit. En over wat je kunt eten en wat niet, want daar gaan veel vragen over. Aan de paddenstoelen kun je zien dat het al een beetje herfst wordt. Onderweg zien we nog twee hazen, een paar konijnen en vertelt Erik over de twee vossen die in het zuiderpark wonen. 

"Een vijver met een bijzonder verhaal"

Ook komen we langs de olifantenvijver; een vijver met een bijzonder verhaal. Erik: ”In 1937 was een circus op bezoek in Scheveningen. Na afloop werd de oudste olifant, de 108-jarige Jenny, ziek en viel om. Ze werd naar de Haagse Dierentuin aan de Koningskade gebracht om weer op krachten te komen, maar overleed diezelfde dag. Het kadaver werd gekocht door het Museum voor het Onderwijs, dat haar skelet wilde hebben. Het kadaver werd schoongemaakt en daarna in deze vijver gelegd, zodat de algen de beenderen konden schooneten. Zo heeft de vijver zijn naam gekregen.”

"We plukken, munt, salie, mierikswortel, marjolein, maggie en....bloemen" 

In de kruidentuin mag iedereen kruiden plukken voor thuis. We plukken, munt, salie, mierikswortel, marjolein en maggie. De gemeentelijke kruidentuin is voor iedereen toegankelijk, iedereen mag hier altijd kruiden komen plukken. Iets dat veel Hagenaars nog niet weten. Aan het eind van de wandeling mogen de dames als verrassing nog verse bloemen plukken. Dit is een unieke kans, want normaal gesproken mogen alleen de kinderen die de schooltuintjes beheren dit doen.

"Het lijkt bijna een mini-vakantie" 

Na de wandeling wordt nog enthousiast nagepraat en krijgen een aantal deelnemers hun certificaat. Aziza: “ De stress is weg, ik ben er echt even uit geweest. Je komt toch in een andere wereld. Het lijkt bijna een mini-vakantie. Ik kom zeker een keer terug”

En ook wij weten meer over dit bijzonder stukje in het Haagse Groen. Ga je ook snel een kijkje nemen of kruiden plukken? 

Beheerder Erik vertelt alles wat hij weet over dit onbekende stukje groen

Meer weten?
Heempark De Heimanshof, de ontdektuin en de kruidentuin vind je in de buurt van Stadsboerderij Herwijerhoeve aan de Anna Polakweg, via de ingang aan de Vreeswijkstraat. Samen vormen ze de basis voor het toekomstige Voedselpark. Meer informatie over Heemtuin De Heijmanshof en de wandelingen die je er kunt doen vind je op de website van de gemeente Den Haag. Meer informatie over de themacyclus Milieu van stichting Aarde-Werk en Natuur- en milieueducatie vind je op de website: www.aarde-werk.nl. Voor vragen kun je ook altijd contact opnemen met Cindy Slaghuis cindy@aarde-werk.nl  

Cookie-instellingen