“Mijn liefde voor de natuur en het tekenen zit er al van jongs af aan in. Als kind ging ik met mijn ouders vaak op vakantie naar Zwitserland en dan maakten we eindeloze bergwandelingen. Dan verwonderde ik me vaak over de alpenbloemen, de gemzen en de adelaars. De liefde voor het tekenen komt eigenlijk door mijn oma. Mijn grootouders woonden in Vlissingen aan de boulevard en keken uit over de Schelde. Mijn oma schilderde veel en legde voor mij ook altijd de mooiste teken-en schilderspullen klaar. Mijn oma leeft helaas niet meer, maar ze zou het echt geweldig hebben gevonden dat ik van tekenen mijn beroep hebt gemaakt.”
Met andere ogen
“Hier in Den Haag fiets ik heel veel door de duinen, richting Meijendel en dan neem ik vaak mijn schetsboek mee. Via via kreeg ik het verzoek van de Tapuit (het bezoekerscentrum van Dunea) om een keer tekenles aan kinderen te geven, met als thema ‘de duinen’. Zo is het eigenlijk begonnen. Inmiddels geef ik een paar keer per jaar de workshopTekenen in het Wild aan kinderen van 6 tot 12 jaar. En ik ontdek steeds meer hoe leuk het is. De kinderen komen echt tot bloei, ze kijken met andere ogen naar de natuur. Ze klimmen op takken, voelen het mos onder hun voeten en ruiken de kleine geurverschillen. Kinderen spelen in de natuur, ze onderzoeken het en ze stellen vragen. Hun blik is meer open en dat komt bij tekenen heel goed van pas. Ze experimenteren en zijn niet bang om fouten te maken; ze gaan gewoon aan de slag. En iedereen pakt het op zijn eigen manier aan. Heel vaak zien de kinderen dingen die ik nog niet gezien had. Vooral de kleine beestjes…er komt altijd wel eentje met rupsjes, kikkers of spinnen aan lopen. Die gaan we dan samen bestuderen. Zo leren kinderen die er normaal met een grote boog omheen lopen, anders kijken en zien ze ook hoe mooi deze beestjes eigenlijk zijn. In de natuur zie je zoveel, je komt steeds weer andere dingen tegen die je kunt tekenen, de natuur dient zich gewoon aan.”
Natuur mee naar binnen
“Ik geef ook tekenles in het Juliana Kinder Ziekenhuis en daar probeer ik de natuur zoveel mogelijk mee naar binnen te brengen. Natuur is vaak het thema van de tekenlessen. Ik neem dan dingen mee van buiten of ik neem de kinderen mee naar de binnentuin. Sommige kamers kijken uit op een vijver met riet, hoge bomen en volkstuintjes. Dat uitzicht gebruiken we ook in de lessen. Het is natuurlijk anders dan de echte buitenlucht, maar ik hoop dat de kinderen zo toch een gevoel van 'buiten zijn' krijgen.”
Het is mooi om daar te zijn
“Mijn favoriete plekje in het Haagse Groen is Meijendel, het stuk bij de Waalsdorpervlakte. Ooit benoemd als schuldig landschap. In de Tweede Wereldoorlog zijn hier veel mensen, waaronder veel verzetstrijders, vermoord. Maar als je er komt is het juist zo vredig en zo in contrast met het verleden. Het is mooi om daar te zijn en te denken aan de dappere mensen in oorlogstijd. Het zet je aan het denken. Ik krijg altijd het idee dat de mensen die er zijn gestorven, niet anders zouden willen dan dat je van de natuur geniet. Het is zonde om het landschap links te laten liggen. Tegenover de grote klok, staat een hele mooie oude boom met een groot bladerdak, die straalt voor mij vredigheid en schoonheid uit. En het is er bijna altijd stil.”
Ieder seizoen heeft zijn charme
“Ik vind alle seizoenen mooi. Ieder seizoen heeft zijn charme. Zeker voor tekenen. In de herfst heb je de kleuren, vooral op een heldere dag na regen. Dat zie ik ook aan de kids, ze krijgen inspiratie van storm en wind. In de winter tekenen we ook wel eens in de sneeuw, dan maken we een sneeuwengel of we onderzoeken de sneeuwvlokken. De lente is een heerlijk seizoen, alle vogels hoor je dan zingen, je hebt bloesems en geuren. Je ruikt, hoort en ziet hoe alles weer tot leven komt. In de zomer heb je het ruisen van de bomen wat ik zo mooi vind. Ook dat kun je mooi verbeelden."
Meer weten?
Wil je meer weten over de workshops van Marjolijn? KIjk dan eens op de website www.tekeneninhetwild.nl, na de zomervakantie start de eerstvolgende cursus van 6 zondagen.