Fluitconcert
Ik had het goed gehoord. Gedurende de gehele uitzending was vrij prominent het geluid van de Vroedmeesterpad te horen. Ik vond het leuk, maar op Twitter werd er flink over geklaagd. Terwijl de gasten discussieerden over Warren Barguil en Chris Froome floten de dieren “Psst meissie” en “Hier ben ik” naar elkaar. Tenminste dat denk ik dan. Mijn “Vroedmeesterpaderiaans” is niet heel goed, maar je maakt mij niet wijs dat ze het hadden over de beklimming van de Alpe d'huzes. Voor wie het nog eens terug wil zien, de Amsterdamse stadsecoloog Ton Denters heeft een kort filmpje op Twitter gezet.
Geëmancipeerde jongens
De Vroedmeesterpadden lijken met hun gefluit dan net ‘catcallers’, het zijn wel de meest geëmancipeerde padden die ik ken. Daar waar de ander padden en kikkers na het paren hun eieren aan zichzelf overgeleverd in het water achterlaten, wikkelt het mannetje van de rugstreeppad het eisnoer om zijn achterpoten en draagt de eitjes drie tot zeven weken met zich mee op het land. Deze vorm van broedzorg verkleint het risico dat er iets met de eieren gebeurt. Als de eitjes bijna uitkomen, gaat het mannetje naar het water en kruipen de larven uit het ei het water in. Het water stelt niet zoveel voor. Een klein poeltje of veedrinkbak is voldoende. De naam Vroedmeesterpad verwijst naar het feit dat de mannetjes zo goed voor de eitjes zorgen. Een vroedmeester is namelijk de (ouderwetse )benaming voor de mannelijke equivalent van de vroedvouw. Ook in de landen om ons heen hebben de dieren vergelijkbare namen. In het engels heten ze Midwife toad, in het duits Geburtshelferkröte en in het frans Crapaud accoucheur. Allemaal verwijzingen naar vroedmeesters of vroedvrouwen.
Vroedmeesterpad in de stad
Van nature komen de Vroedmeesterpadden alleen voor in Zuid-Limburg waar ze leven in in groeven, rond oude bebouwing op kerkhoven en in hellingbossen. Een stenige structuur van de bodem is erg belangrijk voor de soort. Ze houden van warmte en de bodem kan in de zomer lekker opwarmen. Ze zijn in Nederland op diverse plekken illegaal uitgezet en blijken zich in een stedelijke omgeving goed te kunnen handhaven. De combinatie van steen, warmte, groen, vocht en een (visvrij) vijvertje is ideaal. In Utrecht is al heel lang een binnenstedelijke populatie bekend. In Amersfoort leidde het voorkomen zelfs tot overlast : https://www.youtube.com/watch?v=GUf0ROx7pFs
De Haagse fluiter
Deze geëmancipeerde fluiter komt ook in Den Haag voor. Zoals een echt geëmancipeerd dier fluit niet alleen het mannetje maar produceert ook het vrouwtje geluidjes. De grootste populaties van deze fluiters vinden we in de wijken: Van Stolkpark en Scheveningse bosjes, Geuzen- en Statenkwartier en de Vogelwijk. Dus is het een mooie zomeravond in juli en heb je geen zin in gewauwel over Froome, Dumoulin, lossen, treinje rijden, pastamaaltijden, zure benen, valpartijen, demarrages, beklimmingen, afdalingen enz. enz.. Ga dan naar buiten en luister of je het gefluit en geflirt van deze geëmancipeerde Hagenees kan horen (Psst..)
Blog van de stadsecoloog
Martin is stadsecoloog bij gemeente Den Haag. Via deze blog vertelt Martin maandelijks wat er speelt in de Haagse stadsnatuur. Ontdek de wondere wereld van het Haagse groen!
Wil je meer blogs van Martin lezen? Kijk dan eens in onze rubriek Op pad met Martin
Ook interessant:
Padden op pad
Foto's: RAVON voor de bescherming van amfibieen, reptielen en vissen