Zelf plukken, proeven, maken en ervaren

29-05-2018

We hebben de natuur nodig voor ons dagelijkse portie eten. Bij het evenement ‘Proef de Haagse Natuur’ lieten we afgelopen zondag zien waar ons eten vandaan komt, wat onze eigen Haagse natuur te bieden heeft en dat konden de bezoekers dan ook meteen proeven!

Ouaffaa is een van de bezoekers die samen haar dochter en een vriendin naar het evenement is gekomen. “Ik ben zelf ook echt van de natuur en ik vind het leuk dat de kinderen zelf allemaal leuke dingen kunnen maken en doen.” Haar dochter maakt kruidenboter met kruiden uit de ontdektuin. Bieslook, peterselie en wat kamille gaat er in de boter. “Biologisch eten vind ik belangrijk. Ik ga zelf ook naar de boerderij om allerlei biologische producten te kopen en waar je je eigen melk kunt tappen.”

Stekjes ruilen en mensen met elkaar in contact brengen
Er zijn ruim 40 stands bij Proef de Haagse Natuur waar bezoekers  allerhande informatie kunnen krijgen over gezond en duurzaam eten maar vooral ook dingen kunnen doen. Er zijn bedrijven en non-profit organisaties maar ook veel vrijwilligers die met groen en gezondheid bezig zijn. Een van hen is Rik van stekjesruil.nl: “Ik organiseer iedere maand een stekjes ruil, op verschillende plekken in Den Haag. Als je geen stekje hebt, kun je een stekje of een zaailing kopen voor 2 euro. De helft van de opbrengst gaat naar degene die het gekweekt heeft en de andere helft gaat naar stekjesruil.nl. Ik vind het leuk om planten van kleins af aan te laten groeien, vanuit een zaadje of een stekje. Een plant uit een plantencentrum is voor mij al helemaal af. Je kunt ook gewoon stekjes ruilen op Facebook maar ik vind het leuk om mensen bij elkaar te brengen.”

Zelf plukken en proeven

“We leren zelf ook nog wat bij”
“We doen op zondag altijd leuke activiteiten met de kinderen”, vertelt Anouschka. “Ik had hierover gelezen in de krant van de gemeente. We wonen dichtbij dus ik dacht, we gaan even een kijkje nemen. Ik vind het leuk dat de kinderen lekker zelf aan de slag kunnen. Het is ook heel educatief dus we leren zelf ook nog wat bij. Bijvoorbeeld wat je kunt eten uit de natuur zoals daslook of zevenblad maar ook slakken. Dingen waarvan ik niet wist dat je het kon eten!” Haar zoon Daryn leerde hoe je pesto kan maken met kruiden uit de natuur. “Het boog schieten was wel het gaafst!”, vertelt hij. “Ik heb zelf een pijl en boog gemaakt”, vertelt hij trots. “En ik heb daarmee blikjes omver geschoten.”

Inspiratie opdoen
Vicky en Isolde zijn samen op pad vandaag. “Ik ben op zoek naar inspiratie vandaag. Ik woon buiten de stad in een boerderij waar we maatschappelijk en sociaal willen gaan ondernemen”, vertelt Vicky. “Ik vind het erg leuk en goed om te zien dat de kinderen lekker zelf aan de slag kunnen vandaag”, vertelt Isolde die voor een grote welzijnsorganisatie werkt. Zelf maken en zelf doen is belangrijk voor kinderen. Ik ging hier vroeger altijd al met mijn kinderen naar toe. Het is zo’n prachtige plek!”

Kinderen maken zelf meel en maken daar een broodje mee dat ze in het vuur kunnen roosteren

Haagse Tuinbank: hulp bij groene bewonersinitiatieven
Als bewoners graag aan de slag willen met een ‘groen’ initiatief in de wijk dan kunnen ze terecht bij de Haagse Tuinbank. Marinus vertelt bij zijn stand enthousiast over zijn nieuwe organisatie. “Als bewoners aan de slag willen met vergroenen van hun wijk dan weten ze vaak niet waar ze moeten beginnen. Wij helpen hen daarbij. Door te ondersteunen bij het opstellen van een projectplan, contact te leggen met de gemeente en andere instanties maar ook bij de aanvraag van subsidie. Maar we hebben ook groot materieel zoals een hakselaar, tuinfrees of grondboor. Kort geleden hebben we het project de Groene Geest in Nieuw Waldeck op weg geholpen. Hier wilde de buurtorganisatie een schooltuin overnemen. We hebben contact gelegd met de gemeente en welzijnswerk en aangeklopt bij Fonds1818. Dankzij deze subsidie kon er bepaalde infrastructuur aangelegd worden zoals een waterpunt en elektra. En we hebben contact met een imker en de Compostbakkers gelegd.”

Eco smaakt veel beter
Bij de biologische groentepakketten van Willem en Drees kopen Juiletta en Antonio net een biologisch appeltje. “Eco was altijd een beetje duur maar nu is het goedkoper geworden. En het smaakt veel beter, intenser. We hebben zelf drie moestuinen in de wijk. We leren de kinderen van twee scholen uit de buurt (Woonstede in Bouwlust) hoe je groente kan verbouwen. Ook verwelkomen we statushouders om te laten zien dat zij ook iets kunnen bijdragen aan de tuin.”

Bewoners in gesprek met IVN over groen
Buiten bij de Debatmobiel’ gaan medewerkers van IVN Natuureducatie gesprek met bezoekers over het  groen in hun wijk. Hun programma Groen Dichterbij ondersteunt mensen die samen aan de slag gaan met een groen buurtproject. Een paar reacties:


Eden:
“Meer met de fiets gaan, of met de step!”


Leen:
“Het ligt aan de mensen zelf, hoe het park eruit ziet”

 

Ineke Leyenaar:
"Als ik in het Zuiderpark zou BBQ’en, zou ik best wat ruilen voor bijv. een lamsbout”


Mokates Ernis:
“Er is genoeg groen in mijn straat

 
Cookie-instellingen