Allereerst omdat de grond bevroren is en als onze bomenplanters een plantgat graven bestaat de grond uit grote bevroren kluiten. Wanneer de boom in het plantgat staat en wordt aangevuld met die kluiten, dan ontstaan er grote loze ruimten tussen de kluiten. Als in het voorjaar de grond dan ontdooit, vallen de kluiten uit elkaar en worden de loze ruimten als een legpuzzel gevuld. Het gevolg is dat de grond inzakt, waardoor ook de straattegels ineens flink kunnen verzakken.
De tweede reden zijn de bevroren wortelkluiten. Stop je namelijk een grote ijsklont van bijna 100 liter onder de grond, dan duurt dat in het voorjaar weken voordat die weer is ontdooit. Als het dan in april lekker weer wordt en de boom blaadjes krijgt, maar met zijn koude wortels in de bevroren grond geen water kan opzuigen, dan verdroogt de boom.
800 bomen planten
De komende periode tot ongeveer medio april planten we nog zo’n 800 straatbomen. Dit zijn vervangende bomen voor de straatbomen die eerder gekapt moesten worden omdat ze bijvoorbeeld ziek waren of door een storm zijn omgewaaid. Bekijk hier de film over hoe het bomen planten in zijn werk gaat: