Ook in Den Haag kwamen er nieuwe bomen bij en vierden we dat alle andere bomen een jaartje ouder werden. Ruim 50 leerlingen uit groep 5 van basisschool de Grote Beer, cliënten van Middin, Buurtcentrum PIT, Made in Moerwijk en een paar buurtbewoners waren er bij. Samen met de bomenplanters van de gemeente Den Haag hebben ze 15 jonge bomen geplant aan de Guntersteinweg: 5 wilgen, 5 berken en 5 elzen van ongeveer vijf jaar oud." Dit zijn bomen die hier in Nederland goed groeien. En bomen waarvan de vogels en insecten blij worden. Elzen bieden bijvoorbeeld het hele jaar voedsel voor de vogels”, legt boomdeskundige Leendert Koudstaal uit.
Alle kinderen hebben wenshoutjes gemaakt en met de bomen mee geplant. Op deze houtjes staan hun wensen voor de boom die ze geplant hebben, zo moeten ze wel goed gaan groeien.
“ He, kijk…een duizendpoot!”
Iedereen vond het erg leuk om buiten bezig te zijn. Er werden veel mooie opgravingen en ontdekkingen gedaan. “He kijk...een duizendpoot, die heb ik nog nooit in het echt gezien.” roept Fatima van 8 jaar. Vrolijk gaat ze verder: "ik vond het erg leuk dat we mochten graven en scheppen. In het flatgebouw waar ik woon, hebben we wel een kleine voortuin, maar daar mogen we niet in graven voor de bloemen. Ik hoop ook heel erg dat mijn wens uitkomt.”
Ook juf Petra is enthousiast: "Dit soort dingen zouden we eigenlijk veel vaker moeten doen maar daar is helaas te weinig tijd voor. We hebben gelukkig wel een groen schoolplein en met Pasen gaan we iets met moestuinen doen, het thema is 'nieuw leven', dus dat past wel. De kinderen vinden het hartstikke leuk en het is heel goed dat ze zo de waarde van de natuur leren.”
Hulp van Middin
Ook cliënten van Middin, het participatiecentrum aan de Guntersteinweg mochten helpen om een paar bomen te planten. Middin biedt dagactiviteiten aan volwassenen met een verstandelijke beperking en wil graag meer verbinding maken met de wijk. José Rol, begeleider:" Volwassenen met een verstandelijke beperking worden vaak als zielig gezien, maar ze hebben dezelfde kwaliteiten als andere volwassen mensen. Ze kunnen gewoon meedoen. We hebben zelf een grote tuin, verbouwen groenten en verkopen onze groenten en eieren binnen de wijk aan bijvoorbeeld het koffiehuis en Hart van Moerwijk. Vandaag vind ik vooral de interactie met de kinderen heel leuk. Dat plaatst onze cliënten toch in een andere rol dan als ze samen met een groepje zijn.”
Als de bomen het niet pikken? Laten ze ons stikken
Om de kinderen alles te leren over bomen was ook de speciaal ontworpen ‘boombeleefkar’ Lab-O-Tree van de afdeling natuur-en milieueductaie aanwezig. Mariëtte, consulent Milieueducatie: “Bomen in de stad zijn nodig. Ze geven ons zuurstof en schaduw, verbeteren de luchtkwaliteit en de aanwezigheid van groen is goed voor onze gezondheid. Wij vinden het belangrijk dat kinderen veel leren over bomen en dat ze zich hier ook een beetje verantwoordelijk voor gaan voelen. Want als de bomen het niet meer pikken, laten ze ons stikken.” Met de Lab-O-Tree leerden de kinderen vandaag op een leuke manier hoe het ook alweer zit met de jaarringen, hoe bomen water uit de bodem halen, waarom de bladeren in de herfst van kleur veranderen en dat iedere boom zijn eigen geluid maakt. Ook konden kinderen hun eigen bosparfum maken, muziek maken met hout en een boomschijfje zagen. Samuel, 8 jaar: “ Ik vind dit echt heel leuk. Eindelijk kan ik iets over de natuur leren, ik ben een echt natuurkind. Ik kan ook heel goed in bomen klimmen. Zonder ze pijn te doen, natuurlijk.”
“ Ze staan er in”
Aan het eind van de ochtend waren alle bomen geplant en waren de kinderen, de cliënten van Middin en de medewerkers van Made in Moerwijk een stuk wijzer geworden over de bomen in onze stad. Tijd voor een hapje en een drankje bij Henny vd Most van buurtcentrum PIT, terwijl de bomenplanters het verder afwerken. Bomenplanter Jos Godee: “ Zo, ze staan er in. Nu gaan we een gietrandje aanbrengen en de boel opruimen. Deze nieuwe bomen krijgen tot november regelmatig water. Om de 10 dagen ongeveer. Daarna moeten ze het zelf gaan doen. De boompalen gaan na 2 jaar weg. Deze moeten niet langer blijven staan, want anderen gaat de boom hier te veel op leunen. En daar worden ze niet sterker van.”
Het was een geslaagde Boomfeestdag en een gezellig samenzijn in Moerwijk. Volgend jaar vieren we dat deze bomen weer een jaartje ouder zijn en komen er ergens anders in Den Haag weer bomen bij!
Wist je dat:
- ....Den Haag in totaal 116.500 straatbomen heeft. Dit zijn de bomen die langs de kant van de weg staan. Met de bomen in bossen, parken, tuinen en op de landgoederen hebben we er nog veel meer
- ....de oudste boom in onze stad ruim 400 jaar oud is? Dit is een moerbeiboom in een tuin op het Noordeinde. In het Heilig Geesthofje staat een oude perenboom uit 1616 en de oudtse linden op het Lange Voorhout zijn uit het jaar 1712
- ....de dikste boom de Couperus beuk is? Deze rode beuk waaronder Louis Couperus nog heeft geschreven staat in een tuin op het Noordeinde en heeft een omtrek van 6 meter! Op Landgoed Ockenburg staat een linde met dezelfde omtrek
- ....berken de zoetstof xylitol leveren en dat wilgen een belangrijk ingredient voor paracetamol hebben?